Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 25

Γιώργος Λαμπράκος & Διονύσης Μαρίνος: Από το πεζό στην ποίηση

Ονειροπώληση, ποιήματα, Γιώργος Λαμπράκος, Εκδόσεις Κουκούτσι 2013

 

Ακραιφνής πεζογράφος, με τρεις εκδόσεις και ένα δοκίμιο να κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, αλλά και με εκτενείς μελέτες και βιβλιοκρισίες στο εργοβιογραφικό του, ο Γιώργος Λαμπράκος κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή συνοδευτικά με το τελευταίο τεύχος του ποιητικού περιοδικού Κουκούτσι.

δεν τελειώνει ποτέ ό,τι γεννιέται τελειωμένο, αναφέρει σε ένα από τα ποιήματα του ο Λαμπράκος, ο οποίος αναδεικνύει μέσα από την ποιητική του πρόζα τη μαγιά των πεζών κειμένων του, στην οποία αποτυπώνονται οι φιλοσοφικές και βαθιά κοινωνιολογικές μελέτες, ανησυχίες και σκέψεις του.

Σημειωτέον, τα ποιήματα αυτά είχαν εκτεθεί και δοκιμαστεί στο παρελθόν σε έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά.

Anamneza, ποιήματα, Διονύσης Μαρίνος, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014

 

Μυθιστοριογράφος, με δυο βιβλία του να κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τετράγωνο και Γαβριηλίδης, αλλά και δημοσιογράφος πρώτης γραμμής, ο Διονύσης Μαρίνος εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή, σπάζοντας τις ιστορίες μυθοπλασίας του σε μικρά κομματάκια, απ’ όπου ανακαλύπτουμε την ποιητική του φωνή.

κι η φλόγα/ταπεινή/δυο δάχτυλα σώμα/δίχως μάτια, είναι ένα λιτό 4στιχο του Μαρίνου απ’ τα πολλά που συναντάμε στην έκδοση αυτή. Μακριά, πλέον, από την πυκνότητα των γραμμών μιας ιστορίας, ο ποιητής συνθέτει απέριττες εικόνες, μοιάζοντας σαν να ξαναδημιουργεί τον καλλιτεχνικό του κόσμο.

Τα ποιήματα της συλλογής κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο κοινό.

Νέστορας Πουλάκος