Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 25

Δοκίμιο για την επέκταση της μνήμης του Γιώργου Κοροπούλη

Δοκίμιο για την επέκταση της μνήμης, δοκίμιο, Γιώργος Κοροπούλης, Εκδόσεις Ars Nocturna 2013

 

Ο Γιώργος Κοροπούλης μας χαρίζει άλλο ένα βιβλίο ποιητικής ωριμότητας. Με τον τίτλο Δοκίμιο για την επέκταση της μνήμης από τις εκδόσεις Ars Nocturna ο αναγνώστης εισάγεται σε έναν κόσμο όπου η αγωνία της ύπαρξης ξορκίζεται μέσω των στίχων και της δυναμικής που τους περιβάλλει. Η εικονοπλαστική του ικανότητα και η ποιητική του ευθυβολία είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την ποίηση του Κοροπούλη μοναδική και ιδιαίτερη. Κι εγώ – είχα μόνο μια ιστορία να τους πω,/ για δυο εραστές που, μια φορά κι έναν καιρό,/ ξεχάστηκαν – όπως τα ίχνη όταν χιονίζει…(Forward, σελ. 42).

Τα ποιήματα αυτής της συλλογής είναι η τρανή απόδειξη ότι ο Γιώργος Κοροπούλης δεν μπορεί να γίνει μετριοπαθής, διότι τον φλογίζει ένα πνεύμα ελεύθερο και ταξιδιάρικο που γίνεται εμφανές σε κάθε του στίχο. Οι παλιές λύσεις ξεπεράστηκαν και η επέκταση της μνήμης συντελέστηκε με αποτέλεσμα τη δημιουργία ποιητικών συνθέσεων που αφήνουν αδιατάρακτη την όρεξη του αναγνώστη καθώς γυρνά τις σελίδες αυτής της συλλογής. Άσε να φέρω στη μνήμη την ώρα, την κάθε απόχρωση∙/ ποιός δεν ποθεί να ξανάρθει για λίγο ό,τι χάθηκε;/ Γήινες μέρες, γλυκές με το ανάλαφρο βάρος τους…Ποιός/ ξέρει αυτόν τον φθαρτό θησαυρό να εκτιμήσει; (Ευφροσύνη, σελ. 22).

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί  ότι η εικόνα της αγαπημένης αφορά στην ποιητική και συμβολική διάσταση του ερωτισμού. Μαθαίνουμε τον έρωτα σημαίνει καταρχάς να μιλάμε για τον έρωτα∙ και οι καλύτεροι δάσκαλοι σε αυτό είναι οι ποιητές, αφού αφουγκράζονται, διαισθάνονται και λένε το ουσιώδες. Ο Γιώργος Κοροπούλης είναι αναμφισβήτητα ένας εκφραστής της ανθρώπινης κατάστασης, των μεταστροφών και των αλλαγών που σημειώνονται στην πορεία της ζωής. Είναι ένας εκφραστής του πάθους και γι’ αυτό μας αρέσει να τον διαβάζουμε ανελλιπώς.

Πωλίνα Γουρδέα