Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

#7 Codepoetry: "Μια δράση που δεν συνθηματολογεί ούτε συνθηκολογεί"

Συνέντευξη
στην Μαρία Τσιράκου
 
Στο πλαίσιο της προβολής ποιητικών δράσεων και ομάδων από το περιοδικό Vakxikon.gr, συνομιλήσαμε με την ιδιαιτέρως ανήσυχη και δραστήρια ομάδα – κίνηση Codepoetry.Τι είναι το codepoetry, πώς και πότε ξεκίνησε και ποιοι είναι οι δημιουργοί του;

Το codepoetry είναι ένα παιχνίδι ποίησης σε δημόσιους χώρους με χρήση κωδικών QR και smartphones. Διάσπαρτοι κώδικες στους δρόμους της πόλης καλούν τους περαστικούς να τους σαρώσουν σκοντάφτοντας πάνω σε ένα τυχαίο ποίημα από την online συλλογή του codepoetry. Οι κώδικες πλαισιώνονται από την συνωμοτική επιγραφή αυτό είναι ένα ποίημα / this is a poem κινώντας την περιέργεια και λειτουργώντας ως οπτική ποίηση. Πρόκειται για μια δράση δίπλα και πέρα από το «επίσημο», που δεν συνθηματολογεί ούτε συνθηκολογεί. Το project ξεκίνησε από δυο φίλους το 2011 στην Αθήνα και συνεχίζει με επεκτατικές τάσεις.

Μιλήστε μου λίγο για τη διαδικασία δημιουργίας ενός κώδικα QR του codepoetry. Είναι graffiti; Έχετε συναντήσει δυσκολίες στη διακίνηση των κωδικών; Έχετε π.χ. βρεθεί αντιμέτωποι με ανθρώπους που δεν σας αφήνουν να τα «ζωγραφίσετε» ή που καταστρέφουν όσα δημιουργείτε; Επίσης, όταν ένα από αυτά τα κωδικο-ποιήματα καταστρέφεται, υπάρχει δυνατότητα «ειδοποίησής» σας για αντικατάστασή του;

Αρχίσαμε να κολλάμε αυτοκόλλητα QR στους τοίχους, γρήγορα όμως φτιάξαμε ένα μεταλλικό στένσιλ και χρησιμοποιήσαμε σπρέι για την καλύτερη εξάπλωση και βιωσιμότητα των κωδικών μας. Στο street art μπήκαμε απ’ την κερκόπορτα. Η διαδικασία δημιουργίας ενός κωδικο-ποιήματος είναι απλή: επιλέγουμε μια κενή επιφάνεια, ανακινούμε ελαφρώς το σπρέι και αποτυπώνουμε το στένσιλ μας προσέχοντας η μπογιά να απλωθεί ομοιογενώς σε όλο το καλούπι, μετά το αφαιρούμε και αφήνουμε το ποίημα να κρυώσει. Σερβίρεται κατά προτίμηση παγωμένο, διαβάζεται όμως και ζεστό [κυκλοφορεί video που δείχνει την εκτέλεση της συνταγής]. Κατά την εφαρμογή των κωδικών μας, έχουν κατά διαστήματα υπάρξει ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες κάμπτονται όταν εξηγούμε περί τίνος πρόκειται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ποίηση λειτουργεί ως συνθηματικό. Ανοίγει πόρτες. Συνήθως πάντως περνάμε απαρατήρητοι. Όσο για τη φθορά και την καταστροφή, αυτή είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν έχουμε λάβει ως τώρα κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα που να μας ειδοποιεί για άμεση αντικατάσταση συλημένου κώδικα του codepoetry. Στο μέλλον ίσως ανοίξουμε γραμμή βοήθειας για τα επείγοντα περιστατικά. Προς το παρόν όμως, το συνεργείο του codepoetry ξαγρυπνά και φροντίζει την τακτή ανα-κωδικο-ποίηση των πληγεισών περιοχών.

Στην ιστοσελίδα σας www.codepoetry.gr αναφέρετε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι ποίησης μέσα στην πόλη. Όπως όλα τα παιχνίδια, έτσι κι αυτό φαντάζομαι διέπεται από κάποιους κανόνες. Ποιοι είναι αυτοί;

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άγραφοι. Όταν κάποιος στέλνει ένα ποίημα, υπάρχουν σαφώς κάποιοι όροι συμμετοχής , αλλά μέχρι εκεί. Για τους ανύποπτους περαστικούς ή τους υποψιασμένους παίκτες, το codepoetry μπορείς να περάσεις από δίπλα του, να το αγνοήσεις επιδεικτικά, να κάτσεις μπροστά του γεμάτος απορία, να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για να το σαρώσεις, να το βγάλεις φωτογραφία, να διαβάσεις το ποίημα που κρύβεται από πίσω, έπειτα να το ξανασκανάρεις για να διαβάσεις κι άλλο ποίημα ή πάλι να αφήσεις σχόλιο, να στείλεις email στον ποιητή, να το μοιραστείς με φίλους, να θελήσεις κι εσύ να λάβεις μέρος. Αλλά μπορείς κάλλιστα και να το διαγράψεις με κιμωλία, να το μουντζώσεις με μπογιά, να προσπαθήσεις να το πάρεις σπίτι σου αν είναι αυτοκόλλητο, να καθίσεις πάνω του, να το φτύσεις, να το φιλήσεις. Πολλά παιχνίδια έχουν αναρίθμητες χρήσεις και φάσμα αντιδράσεων που δεν έχει προβλέψει ο κατασκευαστής. Όμως πριν ακόμα κατανοήσεις τους κανόνες, κινείσαι ήδη μέσα στο παιχνίδι. Η επιγραφή “αυτό είναι ένα ποίημα” φέρει την υποψία πως κάπου, κάπως, κάποτε, η ποίηση αγαπάει να κρύβεται και να κρυφοφέγγει.

Σε ποιους απευθύνεται το codepoetry, ποιοι μπορούν να το παίξουν, ποιοι και πώς μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτό;

Απευθύνεται σε νέους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Συνίσταται σε όλους όσους ξέρουν ανάγνωση. Βοηθάει πάντως να διαθέτει κανείς smartphone με QR code reader και σύνδεση. Και λίγη περιέργεια δε βλάπτει. Προηγούμενη επαφή με την ποίηση δεν είναι απαραίτητη, αλλά πάντοτε επιθυμητή. Πόσω μάλλον μελλοντική. Ανεπιθύμητες παρενέργειες δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς. Στο πείραμα και τη μετάδοσή του, μπορούν να συμμετάσχουν όσοι και όσες αγαπούν το concept. Από ποιητές και geeks - γκατζετάκηδες μέχρι αυτοκόλλητοι και στενσιλάδες. Κατάλληλοι υποψήφιοι οι ενεργοί πολίτες.

Πέρα από την Αθήνα, το codepoetry παίζεται και σε άλλες πόλεις;

Εσχάτως, το codepoetry έχει ριχτεί στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ήδη μιλάει αγγλικά, γαλλικά και λίγα ιταλικά. Θέλει βέβαια δουλειά για να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Σ’ αυτό εστιάζουμε. Πλέον το έχουμε κάνει πανεύκολο να σκηνοθετήσει κάποιος αντίστοιχες απρόοπτες συναντήσεις με κωδικο-ποιήματα σε άλλες πόλεις ή γλώσσες μέσα από το codepoetry. Δεν χρειάζεται  να επανεφεύρει κανείς τον τροχό, έχουμε ανοίξει το δρόμο. Όποιος το ‘χει καημό, θα μας βρει στο ίνφο παπάκι κόουντπόετρυ τελεία τζι αρ.

Τα ποιήματα του codepoetry έχουν συγκεκριμένη θεματολογία;

Η θεματολογία των ποιημάτων του codepoetry είναι ελεύθερη και ανοιχτή (όπως και το λογισμικό που χρησιμοποιούμε).

Ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού; Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Σκοπός μας είναι το «σεσημασμένον δέρας» της ποίησης. Η σκηνοθεσία απρόοπτων ποιητικών συναντήσεων. Το τέχνασμα που δίνει στην ποίηση βήμα να λειτουργήσει ανατρεπτικά. Δεν κομίζουμε κάποιο μήνυμα. Μόνο την ποιητική άδεια του αγριόχορτου που φυτρώνει στα χαλάσματα.


Το codepoetry, στο πλαίσιο συμμετοχής στο Athens Plaython, διοργάνωσε διαγωνισμό ποίησης που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2013. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για αυτό τον διαγωνισμό.

Στο Athens Plaython 2013, συμμετείχαμε με τo παιχνίδι codepoetry: επιδρομή στην πόλη / codepoetry: a city raid . Φέτος, υπήρχε συγκεκριμένη θεματική στο φεστιβάλ και έτσι τα ποιήματα της δράσης μας όφειλαν να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Εξού και ο διαγωνισμός , μέσα από τον οποίο επιλέχθηκαν δέκα ποιήματα τα οποία προβλήθηκαν τυχαία με τη χρήση QR codes σε μια ομαδική - προφορική εμπειρία ποίησης στους δρόμους της πόλης. Τα ποιήματα θα φιλοξενηθούν επίσης σε ξεχωριστό αρχείο της online πλατφόρμας μας και θα δημοσιευθούν σε e-book με άδεια creative commons ενώ θα κυκλοφορήσουν και περιορισμένα αντίτυπα σε χαρτί. Όσο για το θέμα του διαγωνισμού: Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των / ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Κ.Π. Καβάφης