Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Σκάκι και λογοτεχνία του Γιάννη Αντωνιάδη

Σκάκι και λογοτεχνία, μελέτη, Γιάννης Αντωνιάδης, Εκδόσεις Ιανός 2013

 

Το σκάκι πρωταγωνιστεί στη λογοτεχνία και καταλαμβάνει κεντρική θέση στις διηγήσεις από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Ένα παιχνίδι ισχύος ίσως, πολλές φορές και παιχνίδι ερωτικό, μια μάχη μεταξύ δύο αντιπάλων αντίθετου φύλου, μια ιεροτελεστία με συγκεκριμένους κανόνες όπως κι ο έρωτας.

Το σκάκι έχει παρομοιαστεί με το πιο απαιτητικό και σύνθετο παιχνίδι που υπάρχει, την ίδια τη ζωή. Όπως στο σκάκι, που όταν το παιχνίδι τελειώσει, όλα τα πιόνια τοποθετούνται ανάκατα μέσα στο ίδιο σακούλι, χωρίς διαχωρισμό βασιλιάδων και στρατιωτών, έτσι βάζουν όλους τους ανθρώπους σε τάφους, μετά το τέλος του παιχνιδιού της ζωής, δίχως κανέναν διαχωρισμό.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ταξίδι, ένα ταξίδι λογοτεχνικό στις όποιες αναφορές υπάρχουν στο σκάκι σε λογοτεχνικά έργα, ελληνικά και ξένα, από τα ποιήματα του Καρούζου μέχρι μυθιστορήματα, θεατρικά, ποιήματα. Άλλωστε, στο σκάκι όπως και στην ποιητική δουλειά "υπάρχουν μόνο μερικοί γενικοί κανόνες για να ξεκινήσεις. Οι πρώτες κινήσεις είναι σχεδόν ομοιόμορφες. Η πιο μεγαλοφυής κίνηση δε μπορεί να επαναληφθεί σε μια δοσμένη κατάσταση στην επόμενη παρτίδα. Εκείνο που κάνει τον αντίπαλο να τα χάνει είναι μόνο το απρόοπτο της κίνησης. Το ίδιο ακριβώς όπως και οι απρόοπτες ρίμες στους στίχους".

Στεφανία Κοκκόση