Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Βηθσαβέ του Ανδρέα Στάικου

Βηθσαβέ, μυθιστόρημα, Ανδρέας Στάικος, Εκδόσεις Άγρα 2012

 

Το να γράφει κανείς ερωτογράφημα δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Ο Ανδρέας Στάικος με τη Βηθσαβέ μας ανοίγει την αυλαία σε έναν κόσμο γεμάτο χιούμορ, ανατροπές και ακραίο ερωτισμό. Ο συγγραφέας ξετυλίγει το μυθιστόρημά του γύρω από τον σκοτεινό πυρήνα της σεξουαλικότητας με γνώμονα την ολέθρια δύναμη της ηδονής που πηγάζει από το δαιμονιακό δίδυμο μητέρας και κόρης.

Με τίτλο που παραπέμπει στην ομώνυμη βιβλική μοιχαλίδα Βηθσαβέ, το κεντρικό πρόσωπο του αφηγήματος είναι μία μοιραία γυναίκα εν εξελίξει. Η μικρή θεά, μαζί με τη σαγηνευτική μητέρα της θα σύρουν τον παιδοψυχολόγο Επαμεινώνδα Κωνσταντακόπουλο στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό μέσω του ακραίου παιχνιδιού των ηδονών. Οι γυναίκες αυτές εξουσιάζουν τόσο σε διανοητικό όσο και σε σωματικό επίπεδο τον γιατρό που σταδιακά  χάνει τον εαυτό του και την πρότερη ζωή του και γίνεται υποχείριο των ορέξεων των δύο γυναικών.

Το παιχνίδι μεταξύ των προσώπων αποτελεί κεντρικό άξονα της αφήγησης και η σημασία του γίνεται έκδηλη ακόμα και στη γλώσσα του συγγραφέα. Ειρωνεία και σκωπτική διάθεση προσδίδουν χρώμα στην παρωδία των παθών ενός ανθρώπου που εκτροχιάζεται οικειοθελώς για να φτάσει ως το θάνατο. Η πορεία των τριών αυτών προσώπων αποκαλύπτει το τελετουργικό εξουσίας και υποταγής. Το τρίο αυτό δημιουργεί ένα κλειστό σύμπαν αλληλεξάρτησης και απολαύσεων χωρίς σκοπό. Η απόλαυση είναι το σκηνοθετικό τρικ που κινεί τα νήματα των προσώπων του έργου ώστε να αποκαλύψουν τις διαστάσεις τους.

Το εξαιρετικό στοιχείο του βιβλίου είναι πως τα πρόσωπα αυτά έχουν σώμα. Σώμα που ζητά, επιθυμεί, διψά, πονά και απολαμβάνει μέχρις εσχάτων. Έτσι, ο Ανδρέας Στάικος γίνεται ο μαιτρ μιας ιστορίας ερωτικής παραφροσύνης για περίεργους και απαιτητικούς αναγνώστες.

Πωλίνα Γουρδέα