Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Ο ηγεμόνας του Νικολό Μακιαβέλι

 
Ο ηγεμόνας, δοκίμιο, Νικολό Μακιαβέλι, μτφρ. Ρήγας Καππάτος, Εκδόσεις Εκάτη 2013

 

Ένα κλασικό δοκίμιο αποφάσισε να βγάλει φέτος το καλοκαίρι ο Χρήστος Νικολάκης των Εκδόσεων Εκάτη. Ο Ηγεμόνας του Νικολό Μακιαβέλι είναι ένα σπουδαίο κείμενο, με τόση λογοτεχνική αξία όση και πολιτικοκοινωνική, που επανέρχεται στην επικαιρότητα φέτος που συμπληρώνονται 500 χρόνια από την πρώτη έκδοση του (το 1513 στη Φλωρεντινή Δημοκρατία).

«Υπαίτιος» για αυτή την επαναγνωριμία με τον Ηγεμόνα των φοιτητικών μας χρόνων (όταν σπουδάζαμε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο) είναι ο μεταφραστής Ρήγας Καππάτος, μόνιμος συνεργάτης των εκδόσεων Εκάτη παρόλο που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Άλλωστε ανάμεσα στις δεκάδες μεταφράσεις του από την ισπανική γλώσσα, βρίσκει κανείς και από την ιταλική, την οποία μιλάει άπταιστα.

Ο ίδιος λοιπόν μετέφρασε εκ νέου τον Ηγεμόνα (προηγούμενη μετάφραση της Ζώζης Ζωγραφίδου – Καραχάλιου για τις εκδόσεις Βάνιας και την εφημερίδα Ελευθεροτυπία), έκανε σχόλια και έγραψε ιδιαιτέρως κατατοπιστικά και περιεκτικά πρόλογο και επίμετρο. Έτσι, μαθαίνουμε ξανά και ξανά τον Ηγεμόνα όπως και τα «γενέθλια» του που ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν, και με αυτή την έκδοση σίγουρα θα μάθουν εμβριθώς.

Νέστορας Πουλάκος