Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 22

Ο αγαπημένος του όντος της Ελένης Λαδιά

Ο αγαπημένος του όντος, μελέτη, Ελένη Λαδιά, Εκδόσεις Λογείον 2011

 

Έχουμε την ευκαιρία να κρατούμε στα χέρια μας τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Ελένης Λαδιά Ο αγαπημένος του όντος. Πρόκειται για μια μελέτη, που περιλαμβάνει κείμενα για την ποίηση του Δ.Π. Παπαδίτσα.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι γραμμένη με πολύ κόπο και αν κρίνουμε από τις αναφορές στον Χάιντεγκερ και στον Κίρκεγκορ απαιτεί φιλοσοφικές γνώσεις και ατέλειωτες ώρες προσεχτικού διαβάσματος. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος η Ελένη Λαδιά αναφέρει: «Έχω βαθιά την επίγνωση πως από κάθε απόπειρα να κριθεί ένα έργο τέχνης είναι κατώτερη του κρινόμενου έργου και πως ένα ποιητικό έργο ειδικότερα δεν έχει ευδιάκριτη φλέβα, για να την πετύχει κανείς.»

Η μελέτη της Ελένης Λαδιά χωρίζεται σε επιμέρους κεφάλαια, όπου με αρκετές επεξηγηματικές λεπτομέρειες μας αποκαλύπτονται τα βασικά στοιχεία της ποίησης του Δ.Π. Παπαδίτσα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη έκδοση της μελέτης έγινε στα 1984, όταν ο ποιητής ήταν ακόμα εν ζωή. Η δεύτερη έκδοση, περιλαμβάνει και ορισμένα μικρά κείμενα, που γράφτηκαν μετά το θάνατο του Δ.Π. Παπαδίτσα και περιλαμβάνονται σε μια ξεχωριστή ενότητα με τον τίτλο Μεταθανάτια Κείμενα.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι η μελέτη της Ελένης Λαδιά Ο αγαπημένος του όντος είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για όποιον θα ήθελε να εμβαθύνει στην ποίηση του Δ.Π. Παπαδίτσα.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος