Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 21

Η χορεύτρια του διαβόλου του Στέφανου Δάνδολου

Η χορεύτρια του διαβόλου, μυθιστόρημα, Στέφανος Δάνδολος, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013
 
Λονδίνο, 1936. Ένας διάσημος Αμερικανός συγγραφέας αντικρίζει μέσα στο πλήθος τη μυθική χορεύτρια Σολάνζ Νταλμόν, τη γυναίκα που ερωτεύτηκε παράφορα και οδήγησε στο θάνατο πριν από πολλά χρόνια. Άραγε είναι πράγματι αυτή; Και αν ναι, επέστρεψε από τον κόσμο των νεκρών για να τον εκδικηθεί; Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του, βυθίζεται σε μια αγωνιώδη περιπλάνηση από τα κοσμοπολίτικα σαλόνια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης μέχρι την καρδιά του ναζιστικού σκότους.Για να φτάσει όμως στην αλήθεια, θα περάσει από ένα λαβύρινθο γεμάτο ένοχα μυστικά: αστέρες του κινηματογράφου που είναι κατάσκοποι, ραγισμένες ντίβες, κυνικούς διπλωμάτες και το Τάγμα των Σκιών, την απόκρυφη ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας, που ρύθμισε την πτώχευση της Ελλάδας τη δεκαετία του 1890 και στηρίζει τώρα τα σχέδια του Χίτλερ.

Από την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο και την Αθήνα των αρχών του αιώνα ως το συγκλονιστικό φινάλε στο Εδιμβούργο του 1945, ο δρόμος είναι μακρύς και φωτίζεται από το πεπρωμένο δύο ανθρώπων που, ενώ τα έχασαν όλα, δεν έπαψαν να αναζητούν τη δικαίωση του έρωτα.

Το μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου Η χορεύτρια του διαβόλου σίγουρα περιέχει όλα αυτά τα συστατικά τα οποία το καθιστούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Αν και θα μπορούσε εύκολα χαρακτηριστεί ως ιστορικό μυθιστόρημα σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Στις σελίδες του ταξιδεύει τον αναγνώστη σε διάφορες χώρες, σε μία περίοδο εξαιρετικά σημαντική για τη σύγχρονη ιστορία, αυτή ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ένα πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων από ηθοποιούς και συγγραφείς μέχρι πολιτικούς, μπλέκεται σε ένα γαϊτανάκι γεγονότων, διεθνών συνωμοσιών, παγκόσμιας κατασκοπείας και οικονομικών συμφερόντων που επηρέασαν τη ροή ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πρωταγωνιστής με το δικό του καταλυτικό τρόπο φυσικά ο έρωτας στην πιο τραγική εκδοχή του…

Πίσω όμως από αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιγραφή μίας τόσο μακρινής εποχής, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μπορεί να γίνει επίκαιρο και διαχρονικό. Επίκαιρο γιατί ίσως μέσα από τις σελίδες του καταλαβαίνουμε ότι η σύγχρονη ιστορία και κατ’ επέκταση η σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μίας οικονομικής διαπραγμάτευσης των «δυνατών» αυτού του κόσμου η οποία επηρεάζει φυσικά τη ζωή του μέσου ανθρώπου. Και σε μία εποχή τόσο δύσκολη σαν τη σημερινή είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε.

Διαχρονικό γιατί η ίδια η δύναμη του έρωτα είναι διαχρονική. Και ειδικά του ανεκπλήρωτού έρωτα. Επίσης η ματαιότητα μίας ζωής βουτηγμένης στο ψέμα καθώς και η συνειδητοποίηση ότι μπορεί όλη σου η ζωή και οι προσωπικές επιλογές να είναι εντελώς λανθασμένες χωρίς να έχει πια το χρονικό περιθώριο να τις αλλάξεις είναι κάτι που διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ιστορία ίσως μας κάνει να προβληματιστούμε και για κάποιες δικές μας προσωπικές επιλογές…

Αλεξία Νταμπίκη