Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 21

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας του Τζακ Κέτσαμ

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας, Μυθιστόρημα, Τζακ Κέτσαμ, μτφρ. Νίκος Ρούσσος, Εκδόσεις Λογείον, 2011


Αμερικανικά προάστια. Ένα όμορφο, ήσυχο μέρος για να μεγαλώνει κανείς. Εκτός αν πρόκειται για την έφηβη Μεγκ ή την ανάπηρη αδερφή της, τη Σούζαν. Σε ένα αδιέξοδο, μέσα στο σκοτεινό υγρό υπόγειο του σπιτιού των Τσάντλερ, η Μεγκ και η Σούζαν είναι έρμαια στα κτηνώδη καπρίτσια και τις εκρήξεις οργής μιας μακρινής τους θείας που βυθίζεται ταχύτατα στην τρέλα. Μια τρέλα που επηρεάζει τους τρεις γιους της - και τελικά ολόκληρη τη γειτονιά. Μόνο ένα προβληματισμένο αγόρι στέκεται διστακτικά ανάμεσα στη Μεγκ και τη Σούζαν και τον βάναυσο, βασανιστικό τους θάνατο. Ένα αγόρι που είναι υποχρεωμένο να λάβει μια πολύ ώριμη απόφαση...

Όταν διαβάζεις μία τέτοια περίληψη στο οπισθόφυλλο ενός βιβλίου σκέφτεσαι ότι μπορεί να έχει την υπογραφή του Τζακ Κέτσαμ. Και το συγκεκριμένο την έχει. Άλλη μία από εκείνες τις ιστορίες του Kέτσαμ που όλα ξεκινούν σε ένα ήσυχο προάστιο μίας αμερικάνικης πολιτείας χωρίς τίποτα να προμηνύει την παράνοια που θα ακολουθήσει. Ίσως αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του συγγραφέα. Το να μην προετοιμάζει καθόλου τον αναγνώστη για την φρίκη που πρόκειται να ακολουθήσει, ο οποίος ξαφνικά μετά από κάποιες σελίδες νιώθει μία γροθιά στο στομάχι.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Σίλβια Λίκενς η οποία εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 1965 στην Αμερική ο Kέτσαμ μας διηγείται μία ιστορία ανθρώπινης σκληρότητας η οποία ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε φαντασία. Τα βασανιστήρια στα οποία υπόκειται η Μεγκ από τη Ρουθ πολλές φορές σοκάρουν και κόβουν την ανάσα του αναγνώστη. Το πιο φρικτό όμως από όλα είναι ότι αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις έχουν ως αποδέκτη ένα μικρό κορίτσι.

Και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία του μυθιστορήματος. Πολλές φορές ο Kέτσαμ στα βιβλία του περιγράφει σκηνές βασανιστηρίων ιδιαίτερα σκληρές τις περισσότερες φορές αλλά στο Κορίτσι της διπλανής πόρτας παρακολουθούμε ένα κορίτσι να βασανίζεται και μάλιστα με αυτό το χαρακτηριστικά γλαφυρό περιγραφικό τρόπο του Kέτσαμ…

Έχοντας διαβάσει και τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα έχω αναρωτηθεί πολλές φορές ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους σε τέτοιες συμπεριφορές. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η κατάσταση ξεφεύγει από την διαταραγμένη προσωπικότητα της Ρουθ και εξαπλώνεται σε μια ολόκληρη παρέα. Ξαφνικά η Μεγκ γίνεται θύμα κακοποίησης από πολλούς οι οποίοι δεν έχουν ούτε κάποια προφανή διαταραχή προσωπικότητας ούτε κάποιους προφανείς λόγους ως κίνητρο για τις πράξεις τους. Η απάντηση δεν υπάρχει ξεκάθαρα στις σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας περιγράφει τα γεγονότα χωρίς όμως να δίνει ένα «τρανταχτό» στους θύτες. Ο αναγνώστης καλείται να ερμηνεύσει αυτά που συμβαίνουν και να προβληματιστεί πάνω στις σκοτεινές πλευρές της ύπαρξης. Μήπως πολλοί από εμάς θα μπορούσαμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να συμπεριφερθούμε έτσι;

Εξαιρετική και η εισαγωγή του Στίβεν Κίνγκ σύμφωνα με τον οποίο η Disney Pictures δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει ταινία κάποιο μυθιστόρημα του Τζακ Κέτσαμ. Στον κόσμο του Kέτσαμ οι νάνοι είναι κανίβαλοι, οι λύκοι ξεφυσάνε χωρίς ποτέ να κουράζονται και η πριγκίπισσα καταλήγει σε ένα αντιπυρηνικό καταφύγιο, δεμένη από ένα δοκάρι, ενώ μια τρελή της καίει την κλειτορίδα με πυρωμένο σίδερο…

Αλεξία Νταμπίκη