Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 20

Ερώματα - Ανάγνωση της Λίλιαν Μπουράνη

Ερώματα, Ποίηση, Λίλιαν Μπουράνη, Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2012


Οι εκδόσεις Μανδραγόρας μας συστήνουν την Λίλιαν Μπουράνη δυνατά και περήφανα. Η ποιητική της συλλογή “Ερώματα” είναι  ένας ποιητικός οργασμός. Άγρια ερωτική, Apassionata, με τα ποιήματά της  μέσα της εκβάλλει και μας εισάγει στη διαδικασία τήξης του Εγώ της:

“…κι εκβάλλω απ΄ τη θάλασσα/ γυμνή,/ σαν ανοιγμένο όστρακο/ ακουμπώ/ στην κοιλιά σου…”

Έντονο το υγρό στοιχείο μέσα στα ποιήματά της.  Ο εαυτός της χύνεται σε λίμνες, ποταμούς, θάλασσες, σε ενυδρεία αϋπνίας και δωμάτια-βυθούς. Συμπληρωματικό ρόλο αναλαμβάνει η Σελήνη, πότε ως πανσέληνος, πότε σε έκλειψη, ενισχύει τον ερωτισμό των ποιημάτων της.

“…Την είδαν που το χέρι της/  έφτανε στη Σελήνη,/  με ιλίγγους δεκατέσσερις/ της έκλεβε τον οίστρο/ να τον περάσει στο λαιμό/ τον ακλινή/ του Κύκνου…”

Τα “Ερώματα” είναι εύ(φ)λεκτα υλικά μιας ερωτικής Οδύσσειας, μιας βίαιης σεξουαλικότητας, μέσω της οποίας ιδρώτας, αίμα, οργώνη, ενώνονται•  γίνονται  ήχοι, χρώματα, χορός της καυτής και λαβωμένης σάρκας των αντι-ερώτων της.

“…Μια κόκκινη γραμμή/ και χάρασσέ με/ από το στέρνο/ μέχρι την ήβη/ με χάρτινα βαρκάκια/ να με διαπλέεις όταν χαλάει ο καιρός/ πίσω απ΄τις εύκρατες σιγουριές/ των ανθρώπων…”

Η Λίλιαν Μπουράνη ανοίγει το κουτί της δικής της Πανδώρας εξισώνοντας δημιουργία και καταστροφή, συγχωνεύοντας θηλυκή και αρσενική ορμή και εξαλείφοντας το οφθαλμοφανές της ποίησης μας κάνει κοινωνούς της προσωπικής της ποιητικής κορύφωσης.

Μαρία Κατσοπούλου