Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 16

"Ο χάρτης των ονείρων" της Κατερίνας Καριζώνη

Ο χάρτης των ονείρων, Μυθιστόρημα, Κατερίνα Καριζώνη, Εκδόσεις Καστανιώτης, 2011

Η Κατερίνα Καριζώνη, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στην Γερμανική Σχολή  και σπούδασε οικονομικά. Είναι διδάκτορας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ είχε δεκαπεντάχρονη προϋπηρεσία στην Εθνική Τράπεζα. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε και εξέδωσε διηγήματα, ποιητικές συλλογές, ιστορικά λευκώματα, καθώς και βιβλία για παιδιά. Μεταξύ των έργων της ξεχωρίζουν ενδεικτικά, τα μυθιστορήματα «Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος» (1997), «Βαλς στην ομίχλη» (2001), «Τσάι με  τον Καβάφη» (2004), «Μεγάλο Αλγέρι» (2006).
Σημαντικοί σταθμοί στην καλλιτεχνική της πορεία, αποτέλεσαν η διάκρισή της με το Α’ βραβείο, του κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, για το βιβλίο της «Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων», το 1991 και το βραβείο του περιοδικού Αυλαία, για το σύνολο του έργου της, το 2009. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στις Βαλκανικές γλώσσες, στα γερμανικά, αγγλικά και πολωνικά, ενώ ποιήματά της μελοποιήθηκαν από το Μιχάλη Γρηγορίου.     
Ο Χάρτης των ονείρων, το τελευταίο της βιβλίο, αποτελεί ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, με λεπτομερείς και παραστατικές περιγραφές. Μας μεταφέρει στις Κυκλάδες του 1537, καταφέρνοντας να μας εισάγει πλήρως στο κλίμα και την κοινωνία της εποχής εκείνης.
Ήρωας ένας φτωχός ψαράς μα και ταλαντούχος χαρτογράφος από ταπεινή οικογένεια, ο Νικόλας Μοστράτος. Ερωτεύεται πλατωνικά τη δόνα Ευγενία Ραγούση, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας της Πάρου. Συγκλονίζεται όταν μαθαίνει την άφιξη του κόμη Μαρίνο Ντάντολο στο νησί, με σκοπό να παντρευτεί την αγαπημένη του Ευγενία. Γνωρίζοντας το κοινωνικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους, απογοητεύεται καθώς αντιλαμβάνεται την ματαιότητα αυτού του έρωτα, που ως το τέλος του βιβλίου θα παραμείνει ανεκπλήρωτος.
Οι ιστορικές εξελίξεις όμως, υπό τη σκιά του σκληρού πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, αλλάζουν ραγδαία. Την ημέρα του γάμου της Ευγενίας και του Ντάντολο, Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Πάρο. Ο Νικόλας σώζει την Ευγενία και την παίρνει υπό την προστασία του σε ένα ταξίδι υπό τη σκιά της περιπέτειας, με το πέπλο της αγάπης τους να υφαίνεται σταθερά. Πέφτουν στα χέρια του Μπαρμπαρόσα, αλλά η ομορφιά της Ευγενίας και το ταλέντο του Νικόλα στη χαρτογράφηση τους δίνουν το εισιτήριο για τη ζωή.   
Τα ίχνη της Ευγενίας χάνονται. Ο Νικόλας πηγαίνει στη Βενετία και γίνεται πλούσιος και διάσημος χαρτογράφος. Η μοίρα όμως του φέρνει την αγαπημένη του ξανά στη ζωή του. Ο ξεπεσμένος πλέον Ντάντολο πουλά τη γυναίκα του προκειμένου να επιβιώσει. Ο Νικόλας την παντρεύεται και κάνει όνειρα για το μέλλον του για να τη χάσει πάλι αναπάντεχα από μία σπάνια ασθένεια.
Το μέλλον του; Επιστρέφει στην Αντίπαρο και γίνεται ο μοναχός Βελούδιος.
Μία εξαιρετική διείσδυση σε μία εποχή κοσμοϊστορικών ανατροπών και συγκρούσεων. Μία ακόμη πιο μοναδική εισχώρηση στη ζωή των ηρώων και τέλος μία ουσιαστικότατη “χαρτογράφηση” της ψυχοσύνθεσης  και των ονείρων, του άτυχου ήρωα, Νικόλα Μοστράτου.          

Έλενα Γιαννουτάκη