Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 22

#8 Cyanna: "H τηλεόραση πουλάει σκουπίδι και αποβλάκωση"

Συνέντευξη
στον Διονύση Κούτρα
Ελληνικά συγκροτήματα με αγγλικό στίχο υπάρχουν πολλά, επιτυχημένα όμως είναι λίγα. Οι Cyanna είναι ένα συγκρότημα που κατάφερε να ξεχωρίσει και μιλάει για την πορεία του στο Vakxikon.gr. Η πρώτη ανεξάρτητη παραγωγή της μπάντας κυκλοφόρησε το 2012 σε βινύλιο με τίτλο The Undressed EP και είναι το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ μετά το Just a crash και το End Is Near. Ο πειραματισμός στη μουσική τους, έχει ξεχωρίσει το συγκρότημα που από το ηλεκτρονικό ροκ έχει περάσει στο ροκ του μέλλοντος.Tρίτο άλμπουμ, λοιπόν, με τίτλο The Undressed EP. Πως πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε ανεξάρτητο δίσκο;

Θέλαμε να βγάλουμε αυτά τα τέσσερα τραγούδια σε βινύλιο και επειδή καμία εταιρεία δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να συνεργαστεί μαζί μας, απλά το κάναμε μόνοι μας και τελικά, εντάξει δεν ήταν και τόσο δύσκολο.

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής δισκογραφίας;

Δίσκοι θα βγαίνουν, τραγούδια θα δημοσιεύονται είτε σε φυσική είτε σε ηλεκτρονική μορφή, συναυλίες θα γίνονται, περιοδείες θα στήνονται, βίντεο και συνεντεύξεις θα ανεβαίνουν στο youtube και μπάντες θα δημιουργούνται και θα διαλύονται. Τα υπόλοιπα, τα γραφειοκρατικά και τα παρελκόμενα είναι ανάξια λόγου. Τέλος, η τηλεόραση θα πουλάει σκουπίδι και αποβλάκωση και τα περισσότερα ραδιόφωνα πλαστικό playlist. Ο καθένας θα πρέπει να βρει μόνος του την άκρη.

Ποια είναι η «σχέση» σας με την τεχνολογία στη μουσική; Kαι πως πήρατε την απόφαση για το Name your price στο bandcamp;

Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της δημιουργίας και πλέον παίζει ρόλο σε όλα τα βήματα, πλην της σύλληψης της αρχικής ιδέας του τραγουδιού. Από την ηχογράφησή του όμως μέχρι και τη διανομή του στο κοινό, η τεχνολογία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι εκεί και ο καλλιτέχνης οφείλει να τη γνωρίζει ώστε να τη χρησιμοποιεί όπως αυτός κρίνει στο έργο του. Το The Undressed EP το δίνουμε δωρεάν από το cyanna.bandcamp.com, όπως και το remix που έκανε ο Som Tawyer στο I Am Cannibal ως δείγμα της νέας πορείας που χαράσσουμε εδώ και 2-3 χρόνια. Έχει ανέβει και στο iTunes βέβαια πλέον και σε όλα τα ψηφιακά δισκοπωλεία παγκοσμίως σε κανονική τιμή με τα remix που έκαναν πέρυσι ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, ο GDaddie και ο Hiras, προκειμένου να είναι παντού διαθέσιμο. Απλά στο bandcamp, επειδή είχαμε την επιλογή, το αφήσαμε δωρεάν για να το μάθει ο κόσμος. Ούτως ή άλλως αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο από πέρυσι που το εκδόσαμε ήταν να φύγουν τα βινύλια, το φυσικό προϊόν. Από το βινύλιο άλλωστε ακούγεται και λίγο καλύτερα το υλικό.

Θα ήθελα την γνώμη σας για το ελληνόφωνο ροκ και ποιο είναι το αγαπημένο σας συγκρότημα;

Το ελληνόφωνο ροκ ύστερα από πολλά χρόνια, πάνω από δεκαετία, γνωρίζει μια άνθηση τελευταία. Ο Κύριος Κ κάνει καταπληκτική δουλειά με πολύ δυνατή παραγωγή, κάτι που ήταν ανέκαθεν το πρόβλημα που μας ξένιζε στο ελληνόφωνο, όπως και οι Μωβάστρο, οι Άγριες Φράουλες και άλλοι. Τώρα από μπάντες διαχρονικά, οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά είναι πάντα στην καρδιά μας και φυσικά οι Στέρεο Νόβα, αν και δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε ροκ. Με όλους αυτούς μεγαλώσαμε και τους ακούμε με την ίδια ευλάβεια ακόμα.

Από το ηλεκτρονικό ροκ και το ροκ εντ ρολ περάσατε στο καθαρό ροκ. Σας αρέσει να πειραματίζεστε στη μουσική σας;

Ο πειραματισμός και η διαρκής αναζήτηση του επόμενου σκαλιού ήταν πάντα χαρακτηριστικό αυτής της μπάντας. Πλέον έχουμε κατασταλλάξει βέβαια σχετικά στον ήχο λόγω της έντονης συναυλιακής δραστηριότητας των τελευταίων ετών και τη σταθεροποίηση της σύνθεσης μας από το 2010. Αλλά σε επίπεδο συνθέσεων, ύφους και γενικότερα δημιουργικών διαδικασιών δε σταματάμε να ψαχνόμαστε. Το επόμενο άλμπουμ, ας πούμε, θα ηχογραφηθεί ζωντανά, προκειμένου να αναπαραστήσουμε την ατμόσφαιρα των συναυλιών μας όσο πιο πιστά γίνεται.

Τι σας αρέσει να ακούτε στον ελεύθερο χρόνο σας; Ποιους δίσκους ακούσατε τελευταία;

Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει πολύ συχνά αφού όλοι έχουμε και βιοποριστικά επαγγέλματα παράλληλα, οικογένεια κάποιοι και γενικά η ζωή είναι λίγο… βιαστική. Όταν μπορούμε να πάμε σε κάποιο καλό live ή σε μια φιλόξενη μπάρα για αποσυμπίεση είναι ιδανικά… Ευτυχώς για τις μικρές ώρες υπάρχουν και οι αμερικάνικες σειρές που δίνουν νόημα στο να έχεις ακόμα τηλεόραση στο σπίτι. Δίσκοι που ακούσαμε τελευταίως ήταν τα καινούργια των Clutch και QOTSA, ένα παλιό βινύλιο του ‘88 των Thin White Rope, το τελευταίο του Seasick Steve και αρκετές βλαχιές γενικότερα, όπως και τα τελυταία των Αγγελάκα και Κ. Βήτα που ήταν καταπληκτικά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος και που μπορούμε να σας βλέπουμε ζωντανά;

Στις 22 Ιουνίου παίζουμε στο Park Festival στο Οικολογικό πάρκο στους Αγίους Αναργύρους (παίζουνε και οι Τσοπάνα Ρέηβ εκεί πρώτη φορά μετά το reunion τους, μην τους χάσετε). Στις 23 Ιουνίου παίζουμε στο Athens School Festival στην Τεχνόπολη και στις 26 Ιουλίου παίζουμε στη Λέσβο στο Beach Street Festival. Αυτά είναι τα σίγουρα προς το παρόν και βλέπουμε. Παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία σύνθεσης του νέου αλμπουμ που ελπίζουμε να ηχογραφηθεί ζωντανά κάποια εβδομάδα μέσα στον Οκτώβριο για να είναι έτοιμο μέχρι τέλος του 2013.