Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 20

#6 Beggar's Blues Diary: "Σκοπός μας δεν είναι να βιώσουμε αλλά να αναβιώσουμε"

Συνέντευξη
στον Διονύση Κούτρα
Η μπάντα δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2008. Τα ιδρυτικά μέλη είναι οι Γιάννης Πασσάς και Νίκος ‘Chili’, οι οποίοι συνυπήρχαν και σε προηγούμενα μουσικά σχήματα. Οι Beggar's Blues Diary έχουν σαν στόχο την αναβίωση του γνήσιου ροκ με επιρροές από τις δεκαετίες του ‘70, του ‘80 και του ’90. Κομμάτια διασκευασμένα με μεράκι και σεβασμό στους δημιουργούς τους περιέχονται στο ρεπερτόριο τους, όπως επίσης και τραγούδια από τις δύο δισκογραφικές τους δουλείες «Pavement Stories» και «Back to Basics». Το ντεμπούτο τους album με τίτλο «Pavement Stories» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009 από την δισκογραφική εταιρεία Modal Records. Ακολούθησαν πολλές live εμφανίσεις της μπάντας ανά την Ελλάδα, όπως επίσης και πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, όπως στο MAD day live, στους Ράδιο Αρβύλα (ANT1). Επιπλέον, μέρος του προγράμματος μεγάλων αθηναϊκών και όχι μόνο, ραδιοφωνικών σταθμών έχουν αποσπάσει αρκετά από τα τραγούδια των Beggar’s Blues Diary.Από που προήλθε το όνομα του γκρουπ;

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2008 μετά την διάλυση μιας άλλης μπάντας. Παίζαμε ο Τσίλι και εγώ (Γιάννης Πασσάς) στο συγκρότημα και ο πρώην τραγουδιστής μας. Το καλοκαίρι του 2008 αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα σχήμα όπως το είχαμε στα δικά μας αυτιά, με ροκ μουσική απο τα ‘70s και προέκυψαν οι Beggar’s Blues Diary. Το όνομα όπως έχω πει πολλές φορές είναι το μπλουζ ημερολόγιο του ζητιάνου καθώς αυτό αναγράφεται ή θα αναγραφόταν αν ένας ζητιάνος μπορούσε να αποδώσει την μπλε δική μας καθημερινότητα, βλέποντας μας και όχι βλέποντας εμείς αυτόν.

Τις σας εμπνέει στη μουσική που παίζετε και ποιες είναι οι επιρροές σας;

Νομίζω ότι οποιοσδήποτε παίζει μουσική, σίγουρα εμπνέεται από τα ακούσματά του. Τα μουσικά βιώματα που έχεις, μεταφράζονται σε μουσικές δημιουργίες δικές σου ανάλογα σε ποιο μουσικό ύφος κινείσαι αλλά πρώτα απ’ όλα ως ακροατής. Οι επιρροές μας είναι κυρίως από τα ‘70s, το καταλαβαίνετε και από την δουλειά μας. Απλά θεωρούμε ότι το κάνουμε με μια πιο φρέσκια προσέγγιση, χωρίς να είναι αυτό και σκοπός μας. Δεν σκεφτόμαστε τι θα γράψουμε, αποφασίζουμε ότι ένα τραγούδι είναι καλό από την στιγμή που μπαίνει σε μια δουλειά. Αν με ρωτάς στιχουργικά, όλα τα παιδιά έτσι και εγώ γράφουμε τα καθημερινά μας βιώματα. Οι άνθρωποι που αποδίδουν είτε σε ένα βινύλιο, είτε σε έναν καμβά, είτε σε ένα χαρτί, προφανώς βγάζουν τα εσώψυχά τους. Έτσι και εμείς δεν αποτελούμαι εξαίρεση.

Τον Νοέμβριο του 2011 κάνατε την δεύτερη δισκογραφική δουλειά σας με τίτλο «Back to Basics», με το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου να παίζεται παντού. Ένα χρόνο αργότερα είστε πάλι στο στούντιο. Τι ετοιμάζετε;

Το τρίτο άλμπουμ μας είναι ήδη έτοιμο. Πράγματι το «Back to Basics» είναι πολύ σημαντικό για εμάς γιατί έβγαλε για πρώτη φορά την μπάντα σαν τρίο στο προσκήνιο με εμένα στα φωνητικά, τον Τσίλι στο μπάσο και τον Άγγελο στα τύμπανα. Είχε μεγάλες μουσικές στιγμές το άλμπουμ, με το «Dove» να κάνει την μεγάλη διαφορά, βάζοντάς μας σε περισσότερα σπίτια ίσως. Πολύ πολύ αγαπημένο και το «River» αλλά υπάρχουν εξίσου καλά κομμάτια στο άλμπουμ που δεν μπόρεσαν να γίνουν singles ίσως γιατί βρισκόμαστε σε δημιουργικό οίστρο και γράφουμε συνεχώς πράγματα και βγάζουμε κάθε 14 μήνες δουλειές. Το τρίτο άλμπουμ είναι ήδη ηχογραφημένο. Αυτή την στιγμή πο μιλάμε κόβεται στην Γερμανία σε cd και βινύλιο και θα διατίθεται σε compact συσκευασία (αγοράζοντας το βινύλιο θα υπάρχει το  cd μέσα). Λέγεται «Τhe Τruth» και κυκλοφορεί 18 Φεβρουαρίου 2013 από την Records on top.

Γιατί επιλέξατε αγγλικό στίχο και όχι ελληνικό;

Γιατί πάντα η ροκ μουσική στα δικά μου αυτιά ήταν με αγγλικό στίχο και το ρεμπέτικο με ελληνικό. Τόσο απλά. Είναι ένα μέρος των βιωμάτων μου και αυτό. Η ροκ μουσική μου έβγαινε πάντα με αγγλικό στίχο. Έχω προσπαθήσει να γράψω ελληνικό στίχο, όχι για εμένα αλλά για φίλους, και δεν μου έβγαινε.

Το φθινόπωρο στο Gagarin 205 κάνατε opening act στους «Thin Lizzy». Πως βιώσατε αυτή την εμπειρία;

Τεράστια εμπειρία και πολύ σημαντική για την μπάντα αυτό, γιατί παίξαμε σε ένα κατάμεστο Gagarin 205 αλλά το πιο σημαντικό για εμάς ήταν ότι για πρώτη φορά βρεθήκαμε με κάποιον ή κάποιους που τους ακούγαμε από παιδιά. Ανθρώπους δηλαδή που όταν εμείς ήμασταν έφηβοι αγοράζαμε βινύλια ενώ αυτοί είχαν διαλυθεί. Επίσης συγκλονιστικό ήταν να υπάρχουν από κάτω 1300 άτομα και να είναι το κοινό για τους οποίους βγάζεις μουσική. Ήταν αμιγώς ‘70s ροκάδες, τύποι οι οποίοι μπορούν να εκτιμήσουν ένα opening act των Beggar’s Blues Diary. Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο τα opening acts να μην είναι όμορα με τα mainhead lines ειδικά όταν αυτά έρχονται από το εξωτερικό γιατί υπάρχουν άλλοι παράγοντες που καθορίζουν ποιος θα ανοίξει ποιον. Πολύ μεγάλη εμπειρία λοιπόν για την μπάντα και περιμένουμε την επόμενη μεγάλη στιγμή.

Η μουσική που παίζεται σήμερα είναι το post rock, το indie rock, το alternative γενικά, που είναι το μουσικό ρεύμα της εποχής. Η μουσική των Beggar’s Blues Diary είναι λίγο αντίθετη με όλο αυτό το μουσικό ρεύμα που κυριαρχεί σήμερα;

Τώρα περάσαμε σε ένα από τα αγαπημένα μου κεφάλαια. Με όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς indie, post και γενικά όλα αυτά δεν τα πάω καλά. Όχι με την μουσικότητα αυτών αλλά με τους χαραχτηρισμούς. Γι’ αυτό και λέω ότι οι Beggar’s Blues Diary είναι μόνο ροκ. Η μουσική της μπάντας αναφέρεται στο παρελθόν αλλά τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά είναι αφτιαγμένη για το παρόν. Απλά έρχεται από την δεκαετία των ‘70s. Σκοπός μας δεν είναι να βιώσουμε αλλά να αναβιώσουμε, να υπενθυμίσουμε ότι αρχής γενομένης από εκείνη την περίοδο μπορούν να ακουστούν κάποια μουσικά θέματα ή ήχοι στη σημερινή πραγματικότητα με την σημερινή τεχνολογική εξέλιξη. Αυτό που κάνουμε δεν είναι επιτηδευμένο αλλά σίγουρα είναι αντίθετο με το μουσικό ρεύμα της σημερινής εποχής. Αν προσπαθούσα να κάνω κάτι διαφορετικό που θα έιχε μεγαλύτερη απήχηση θα ήμουν σίγουρα πολύ μέτριος στο αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της μπάντας; Τι μπορούμε να περιμένουμε απο τους Beggar’s Blues Diary;

Σίγουρα ότι κάνουμε μέχρι σήμερα. Διανύουμε μια περίοδο, τον χειμώνα αυτόν, συνεχούς παρουσίας στο προσκήνιο σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία με την καλοκαιρινή περιοδεία. Ετοιμάζουμε μια περιοδεία για την Βόρεια Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Ζούμε για να παίζουμε και παίζουμε για να ζούμε και φυσικά ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ που έρχεται στις 18 Φεβρουαρίου το «The truth».

Για κλείσμο θα ήθελα να ρωτήσω πως βιώνετε την κρίση που περνάει αυτόν τον καιρό η χώρα μας;

 

Όπως όλοι μας. Δεν εξαιρούμαστε. Εμείς έχουμε απλώς την ευτυχία να το ξεχνάμε αυτό κάθε φορά που παίζουμε είτε ζωντανά είτε δημιουργώντας μουσική, μπαίνοντας σε ένα δικό μας φάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μένεις σε αυτό το φάσμα για πάντα. Όταν βγαίνεις είσαι ένας απλός πολίτης αυτής της χώρας που έχεις και εσύ να πληρώσεις την ΔΕΗ, το νερό, το χαράτσι και προσπαθούμε να επιβιώνουμε όπως κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που θα χαμηλώσει τις τιμές στα προιόντα του και θα αυξήσει την παροχή των υπηρεσιών του. Δεν εξαιρούμαστε. Οι λέξεις αλλάζουν, ο τρόπος είναι ο ίδιος.