Top menu

2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Βόλο

Για δεύτερη φορά στον Βόλο, δημιουργοί απ’ όλη την Ελλάδα μέχρι και την Κύπρο(!) στήνουν εργαστήρια για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Πραγματικότητα θα αποτελέσει για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου (6,7,8,9), το «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), που προγραμματίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, με τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου, και του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Δ. Βόλου, αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (μαζί με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και τους υπεύθυνους των τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων ) την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, σε άμεση δράση με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με μία σειρά φορέων και χορηγών, που θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα σε λίγες ημέρες, όπως και το σύνολο των συμμετεχόντων.                                                                                                                            

Σημαντική και απαραίτητη η στήριξη της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» αλλά και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ως υποστηρικτές- συμμετέχοντες, (με αλφαβητική σειρά), η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού και Παιδικού Βιβλίου, το «Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), η «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και το Σωματείο Ατόμων με αναπηρία όρασης «Μάγνητες Τυφλοί».

Η μεγάλη επιτυχία του περυσινού εγχειρήματος, στο οποίο τελικά συμμετείχαν είτε  ενεργά είτε ως θεατές- επισκέπτες, περισσότεροι από 4.500 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δίνοντας θετικές κριτικές, που έγιναν γνωστές σε όλο το πανελλήνιο,  έδωσε το έναυσμα για τη δυναμική διοργάνωση φέτος, του «2ου Φεστιβάλ»!

Για φέτος μάλιστα, λόγω των πολλών αιτημάτων από πέρυσι, τόσο οι συγγραφείς που θα λάβουν μέρος, όσο και τα εργαστήρια που θα γίνουν, θα είναι περισσότερα, καθώς θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 6 Απριλίου, μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα υπάρξουν δράσεις και ενέργειες υπέρ της "Κιβωτού του Κόσμου" του Βόλου.  Παράλληλα, παιδιά του φορέα, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια.

Για δεύτερη φορά συνεργασία εβδομήντα και πλέον δημιουργών!

Για δεύτερη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τετραήμερο στον Βόλο, 70 και πλέον συγγραφείς, εικονογράφοι, μουσικοί και ηθοποιοί, επιστήμονες κ.α. από την πόλη μας, την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες πόλεις, αλλά κι από την Κύπρο (!), προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο, με τη συμμετοχή 39 εκδόσεων και αυτοεκδόσεων, 84 τίτλων βιβλίων και τη συνδρομή πέντε βιβλιοπωλείων της πόλης.

Το «2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά) προγραμματίζεται για τις 6, 7, 8 και 9 Απριλίου του 2017 με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου), ενώ εκτός από τις δράσεις για το βιβλίο, τη δική τους θέση έχουν το θέατρο και η μουσική, με παραστάσεις και συναυλίες.                                                                           

Αφηγήσεις παραμυθιών, εικονοποιία για μικρούς και μεγάλους, τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, βιωματικές δράσεις, συναισθηματική διαλεκτική, διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας…                                                                                                      

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όσων αγαπούν το καλό παιδικό και εφηβικό βιβλίο με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας και καλεσμένοι είναι όλοι όσοι επιθυμούν, εντός και εκτός Μαγνησίας.      

Ποικιλία θεμάτων
                                                                                                                                                
Στα εργαστήρια οι μαθητές, θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα, του σχολικού εκφοβισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού της αναπηρίας, της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ανάδειξης συναισθημάτων, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης. καθώς θα κληθούν από έμπειρους εμψυχωτές και δημιουργούς να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά.                                                                               

Οι δράσεις θα πλαισιωθούν από μουσικά σχήματα και χορωδίες, δίνοντας έτσι στην όλη διοργάνωση και μια ατμόσφαιρα γιορτής. Μια συνάντηση σημαντικών συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας με τους μικρούς αναγνώστες τους,  με ενήλικες που επιθυμούν να οργανώσουν προγράμματα στη σχολική τάξη αλλά και γονείς οι οποίοι θα μάθουν πώς να διαβάζουν με τα παιδιά τους, κάνοντας την ανάγνωση ανάγκη και απόλαυση.  

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν και οι εκδόσεις Βακχικόν:

Εύη Μάμαλη: «Το Ασυναίσθημα», Βακχικόν. Δράση για εκπαιδευτικούς. Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είτε ενδιαφέρονται για το συναισθηματικό εγγραματισμό των μαθητών είτε αναζητούν ιδέες εφαρμογών σε Προγράμματα Πολιτισμού, Αγωγής Υγείας και Καλλιέργειας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης. Στο εργαστήρι θα συζητηθούν με αφορμή το περιεχόμενο του βιβλίου καίρια ζητήματα που αναδύονται από αυτό σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη των σύγχρονων παιδιών. Θα ακολουθήσουν ήπιες βιωματικές δράσεις με υλικό βασισμένο στο βιβλίο. Η συγγραφέας με τη συνδρομή απλών θεατρικών τεχνικών θα προτείνει ιδέες ενδεικτικές για εφαρμογή στα πλαίσια της τάξης. Σκοπός είναι το ζωντάνεμα αποσπασμάτων του κειμένου, η παιγνιώδης ανάδειξη των συναισθημάτων, η συνάντηση με τον ήρωα,  η μεταμόρφωσή του. Οι συμμετέχοντες αρκεί να έχουν άνετο ντύσιμο και ανάλαφρη διάθεση για μία εναλλακτική προσέγγιση της λογοτεχνίας. Το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 16.00 μ.μ.