Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Ως το τέλος της Τζούλιας Γκανάσου

Ως το τέλος, νουβέλα, Τζούλια Γκανάσου, Εκδόσεις Γκοβόστης 2013

 

Ένας άνδρας στέκεται ασάλευτος πίσω από το παράθυρο. Παρακολουθεί μία πομπή πίσω από τις γρίλιες, ενώ ταυτόχρονα έχει το νου του στην παχουλή γυναίκα με τη γούνα πίσω του, που είναι δεμένη σε μια καρέκλα. Οι συνειρμοί που κάνει δημιουργούν μια σπονδυλωτή αφήγηση που ενώνει το παρόν με το παρελθόν, πλέκοντας τις ζωές των πρωταγωνιστών της σε ένα υφαντό τραγικότητας.

Ο «λαξευτής» της ιστορίας είναι η κύρια τραγική φιγούρα του βιβλίου, ένας άνθρωπος που επιθυμεί να ακολουθήσει μια καλλιτεχνική πορεία, μα η οικονομική του ανεπάρκεια για ένα τέτοιο εγχείρημα τον φέρνει σε απόγνωση. Έτσι, προβαίνει σε μια σειρά ενεργειών που δεν αργούν να στραφούν εναντίον του, φέρνοντας παράλληλα σοβαρές επιπτώσεις και στις ζωές των γύρων του.

Στο νέο μυθιστόρημά της Ως το τέλος, η Τζούλια Γκανάσου παρουσιάζει περίτεχνα τις αυταπάτες και τα απατηλά όνειρα ενός ανθρώπου μιας κλειστής κοινωνίας, ο οποίος μέσα στο πάθος του για δημιουργία ενσταλάζει την εκδικητική του παράνοια, προκαλώντας αλλεπάλληλα βίαια γεγονότα που αναπόφευκτα οδηγούν σε υπαρξιακό αδιέξοδο.

Η λαγνεία, ο έρωτας και η φιλία, μετατρέπονται σε αρρωστημένες εκφράσεις δυστοπίας, ενώ οι αναμνήσεις κάποιων γλυκών στιγμών τονίζουν την απώλεια των αγαπημένων προσώπων. Η γκροτέσκα εξέλιξη των πραγμάτων φανερώνει τον αλαζονικό χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, καθώς οι ψευδαισθήσεις του για την αποκατάσταση σαρώνουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.

Οι επιθυμίες είναι χίμαιρες που ξεγελούν τον νου, τα όνειρα απαιτούν θυσίες και η πραγμάτωσή τους ντύνεται εν τέλει το φόρεμα της ματαιότητας, αφού δεν φέρνουν γαλήνη, μα πόνο. Νοσταλγώντας την χαρά που δεν πρόλαβε να ζήσει και μη μπορώντας να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ο οστεωμένος άνδρας  προχωράει «ως το τέλος», ενώ παράλληλα δεν παύει να αναρωτιέται για τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του φανταστικού του οικοδομήματος.

Η μοίρα, η επιβίωση και το πάθος μέσα από την αφήγηση της Τζούλιας Γκανάσου, βγαίνουν σταδιακά εκτός ελέγχου ως το τελικό αποτέλεσμα του ανεκπλήρωτου, την ύστατη στιγμή συγχώρεσης και τιμωρίας.

Μαρία Κατσοπούλου