Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 9

"Υαλοκαμβάς" - Θανάσης Αθανάσιος

Υαλοκαμβάς, Ποίηση, Θανάσης Αθανάσιος, Εκδόσεις Ενδυμίων, 2009
σε θερμοκρασία υπό του μηδενός

κάθε ευχή δακρύζει
και κάθε αρτοποιός βλαστημά την ώρα που γεννήθηκε μέσα στο καρβέλι

όποιος δεν έχει σπείρει καμιόνια δεν είναι επισήμως έφιππος
παρά μια διαστημική
μπαταρία μικρού βεληνεκούς

*

απλώνω τις χούφτες μου και γεύομαι την ένδεια
δεν αντιμιλώ
γιατί χρειάζομαι την γλώσσα και τα χέρια μου.

Σημείωμα (του Τάσου Ρήτου)

Μέσα σε μια τρύπια φουσκωτή βάρκα ή μέσα σε ένα σκισμένο δερμάτινο τζάκετ μπορείς να βρεις ένα υαλοκαμβά; Σαν υλικό μπορεί να μην το βρεις που θενά, μα σαν ανθολογία μπορείς να το βρεις οπουδήποτε μέσα στην σκληρή καθημερινότητα! Μπορείς να βρεις τον υαλοκαμβά στις κατουρημένες ποδιές των πλούσιων χαρτογιακάδων ή ακόμη και στα δαντελωτά καλσόν μια πόρνης!

Ο Θανάσης Αθανάσιος ανακαλύπτει τον υαλοκαμβά και εμείς τον Αθανάσιο, καθώς σηκώνουμε τα παντελόνια ύστερα από ένα άγριο γαμήσι με την χήρα της γειτονιάς! Ο Αθανάσιος είναι ένας εκφραστικός και νέος ποιητής, ο οποίος εξέδωσε ακόμα μια συλλογή με το όνομα «Βαυβώ» μέσα στο 2009. Ο Αθανάσιος είναι θεατρικός, διαθέτει τραγικό χιούμορ όπου ώρες ώρες νόμιζα ότι βλέπω ταινία του Tim Burton. O Αθανάσιος είναι σοβαρός, αγανακτισμένος αλλά και καυλωμένος. Τότε ανατέλλει τη φωνή του καθώς δύει ο ήλιος, ενώ αφήνει τα λόγια του να δύσουν καθώς ανατέλλει ο ήλιος την αυγή!

Ωστόσο αν θέλουμε να γκρεμιστούμε από μια θεατρική σκηνή για να πέσουμε σε μια βαθιά θάλασσα απότομα, ή απλά θέλουμε να πετάξουμε την σάρκα μας και να κρατήσουμε την ψυχή μας στο αέρα, μπορούμε να πάρουμε στον ώμο το σκισμένο τζάκετ, να μπούμε σε μια τρύπια φουσκωτή βάρκα και με τον Υαλοκαμβά στην "κωλότσεπη" να ζωγραφίσουμε όλες τις επιφάνειες τους σύμπαντος!