Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 32

"Τριλοβίτες" του Μπρις Ντ' Τζ. Πάνκεϊκ

pancake32

Τριλοβίτες, νουβέλα, Μπρις Ντ' Τζ. Πάνκεϊκ, μτφρ. Γ. Παλαβός, εκδόσεις Vakxikon.gr 2015

Διαβάστε το βιβλίο

Ο Breece D’ J Pancake έγραψε μόνον 12 διηγήματα, εκ των οποίων μoνάχα τα 6 δημοσιεύτηκαν όσο ήταν εν ζωή. Αυτό, γιατί αυτοκτόνησε στα 27 του, κι άφησε τους λιγοστούς που τον είχαν ανακαλύψει με την απορία, τι θα γινόταν αν ένας τέτοιος συγγραφέας  ζούσε ακόμα και είχε όλο το ταλέντο του ξεδιπλωθεί. Στην Ελλάδα οι Τριλοβίτες – που περιέχουν τα άπαντά του- εκδόθηκαν έπειτα από την εμμονή του μεταφραστή, και πολύ καλού διηγηματογράφου, Γιάννη Παλαβού. Και νομίζω πως ο Παλαβός  δικαιώθηκε για την επιμονή του, η συλλογή αγαπήθηκε και θα αγαπηθεί γιατί έχει  κάτι που λείπει από το μεγαλύτερο μέρος της μυθοπλασίας: αυθεντικότητα.

Ο Πανκέικ τοποθετεί του ήρωες του στην Δυτική Βιρτζίνια, στα Απαλάχια, μέρος που ξέρει πολύ καλά, γιατί εκεί γεννήθηκε και ζούσε. Οι χαρακτήρες των διηγημάτων του είναι άνθρωποι διαλυμένοι, που δεν έχουν τρόπο να ορίσουν τον εαυτό τους, που θα ‘θελαν να φύγουν αλλά δεν έχουν ιδέα καν πώς είναι η σκιά ενός αεροπλάνου. Οι ήρωες του, άντρες ως επί το πλείστον, είναι εγκλωβισμένοι στην Αμερικάνικη επαρχία, δίχως ελπίδα να αλλάξει η ζωή τους, χωρίς προοπτικές για δουλειά, σπουδές,  πραγματικούς έρωτες, μονάχα θηλυκά που τα θέλουν για το κορμί τους και βία, ωμή βία για να γεμίσει το κενό και να έχεις την αίσθηση πώς κάτι συμβαίνει. Γιατί στην Δυτική Βιρτζίνια τίποτα δεν αλλάζει, όλα βαλτώνουν, όλα πεθαίνουν δίχως να έχουν ζήσει.

Τα διηγήματα είναι σφιχτογραμμένα, δεν τους περισσεύει ούτε μα λέξη. Δεν σε κάνουν να ταυτιστείς, όχι, σε κάνουν να βουλιάξεις σε μια μιζέρια αλλόκοτη, σε μια πραγματικότητα ασφυκτική, νιώθεις σχεδόν να σε στραγγαλίζουν. Δεν έχει διαφυγή από τις ιστορίες του Πανκέικ. Για αυτό συχνά αισθάνεται κανείς την ανάγκη να τις παρατήσει, να μην νιώθει ό,τι κι αυτός, να τις απαρνηθεί.

Αλλά φυσικά δεν το κάνει. Γιατί οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στους Τριλοβίτες έχουν γοητεία και την αίσθηση του μέτρου. Σε κατατρύχουν τόσο, όσο. Μόνον τον συγγραφέα τους φαίνεται πως  δεν κατάφεραν να λυτρώσουν και αποφάσισε να διαπράξει την ύστατη πράξη βίας, αυτήν κατά της ίδιας του της ζωής.

Kατερίνα Μαλακατέ