Top menu

Mαρία Στρίγκου: "Το Τυρκουάζ είναι χρώμα ανατροπής"

strigkou_arthro

Η Μαρία Στρίγκου γεννήθηκε στη Λέσβο και θεωρεί πως αυτό είναι ότι καλύτερο της έχει συμβεί στη ζωή της μέχρι σήμερα. Τα επόμενα καλύτερα, είναι η δουλειά της στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», η Συμβουλευτική και όλοι οι άνθρωποι που συναντά εξαιτίας αυτών. Της αρέσει να ζει στο Τώρα. Όταν ξεκουράζεται, γράφει. Όταν δεν γράφει, πίνει με φίλους. Πιστεύει πως το δυνατότερο γιατρικό για όλα είναι η Αγάπη. Συνήθως εφημερεύει κι είναι παντός καιρού. Το Τυρκουάζ είναι το πέμπτο βιβλίο της.

Μιλήστε μας για το Tυρκουάζ.
Το Τυρκουάζ είναι χρώμα ανατροπής. Δεν είναι αποτέλεσμα μίξης του κόκκινου και του μπλε. Είναι ό,τι δεν περιμένουμε να συμβεί και παρ’ όλο τον έλεγχο και τον προγραμματισμό μας, συμβαίνει. Είναι ο έρωτας εκείνος που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, να προσπεράσουμε, να αρνηθούμε. Η ανατροπή που κρύβεται μέσα στο απλό, στο συνηθισμένο, στη διπλανή πόρτα από εμάς. Είναι η ομορφιά της ζωής αν αφεθούμε στην απλότητα και επικεντρωθούμε στην ουσία.
 
Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
Η έμπνευση είναι γύρω μας και μέσα μας. Ακούω, βλέπω, συν-ομιλώ, ονειρεύομαι. Καμία κρίση δεν μπορεί να μας στερήσει τα παραπάνω. Δυστυχώς το κάνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και κατά συνέπεια μαραζώνουμε. Ίσως τελικά το μόνο που μας σώνει απ’ τη φθορά να είναι το ζειν με ευθύνη.
 
Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
Είναι μια σχέση «ζωντανή», με τα πάνω και τα κάτω της. Με αγάπες, έρωτες, θυμούς, πείσματα, κυνηγητά, χωρισμούς, σμιξίματα και ξανά απ’ την αρχή στον κύκλο. Θέλετε να την πείτε έρωτα, γάμο, φιλία; Όπως και να την ονομάσουμε ζει και εξελίσσεται στα χρόνια κι αυτό μπορώ να πω πως με ικανοποιεί και με γεμίζει.
 
Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
Μπορεί να γίνει καθρέφτης, μπορεί να γίνει φίλος, μπορεί να γίνει υποστηρικτής. Μπορεί να γίνει το εργαλείο για να τελεστεί η σωτηρία. Πιστεύω πάντα στην ανθρώπινη θέληση και δύναμη. Αν θελήσω να διαβάσω συνειδητά ένα καλό βιβλίο, αν το αφήσω να μιλήσει μέσα μου ναι, τότε ίσως κάνω ένα βήμα προς τη «σωτηρία». Αν βέβαια ορίσουμε από πριν τι εννοεί ο καθένας μας μιλώντας για «καλό» βιβλίο αλλά και για τη «σωτηρία» της ψυχής του.
 
Ποια είναι τα επόμενα εκδοτικά σχέδιά σας;
Η επόμενή μου απόπειρα μ. Τ. (μετά Τυρκουάζ) είναι σχεδόν έτοιμη και είναι μια εμπόλεμη συνομιλία του εαυτού με τη Σκιά του. Ο τίτλος αυτού Ο Άλλος Εγώ. Κι έπεται συνέχεια. Να είμαι καλά, να είμαι υγιής και να μπορώ να εκφράζομαι με λέξεις που εάν μπορούν έστω και έναν να συγκινήσουν/προβληματίσουν τότε όλα είναι καλά.