Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 22

Το ταξίδι στην Ελλάδα του Δημήτρη Νόλλα

Το ταξίδι στην Ελλάδα, μυθιστόρημα, Δημήτρης Νόλλας, Εκδόσεις Ίκαρος 2013

 

Το ταξίδι στην Ελλάδα αρχίζει με την σκηνή που το τρένο Acropolis Express ξεκινά από το σταθμό. Προορισμός η Γερμανία. Ταξίδι στην ξενιτιά χωρίς επιστροφή. Η γενιά της μετανάστευσης έφυγε για πάντα με το τρένο της μεγάλης φυγής. Ο Αρίστος είναι ο νέος που ενώ έχει φύγει στην Γερμανία γυρίζει πίσω πάλι την πατρίδα. Και ανακαλύπτει πως τα πάντα έχουν αλλάξει. Τα αδέλφια του, οι φίλοι του, δεν υπάρχει κάτι που να έμεινε όπως το άφησε. Η μανία προς κατανάλωση και την κερδοσκοπία οδηγούν τη χώρα στη δήθεν ανάπτυξη της τσιμεντοποίησης.

Μέσα από τις καθημερινές σχέσεις ο Αρίστος είναι ανήμπορος να αλλάξει τις ραγδαίες μεταβολές. Ο Αρίστος, η Βασιλική, ο Τρύφωνας και όλοι οι άλλοι γράφουν μια ιστορία της χαμένης νιότης τους. Και ενώ διψούν για ζωή κάτι τους εμποδίζει να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα.

Είναι η μιζέρια και ο επαρχιωτισμός εκείνης της εποχής. Αυτής που τα κατάλοιπα της εξακολουθούν να κλυδωνίζουν τη σημερινή κοινωνία. Και μέσα από τη γραφή ο συγγραφέας καταφέρνει επάξια να απεικονίσει μια Ελλάδα που ζούσε μέσα στην οδύνη και τη φτώχεια και που δυστυχώς έχει τόσες πολλές ομοιότητες με τη σημερινή δύσκολη εποχή μας.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης