Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 19

Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα - Ανάγνωση του Μάκη Πανώριου

Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα, Ανθολογία, Μάκης Πανώριος, Εκδόσεις Αίολος, 2012

Η φανταστική λογοτεχνία, με τον πλέον ενδιαφέροντα κλάδο της, την επιστημονική φαντασία, καταγράφει τους μύθους των οποίων η αποκρυπτογράφηση αποκαλύπτει τα προβλήματα που μας απασχολούν σε όλη τους τη σφαιρική διάσταση. Ο άνθρωπος, από τη στιγμή που συνειδητοποίησε τον εαυτό του θεωρώντας ότι είναι ο ίδιος το Υψιστο επίτευγμα της Δημιουργίας, μοιάζει σαν να είναι καταδικασμένος να βιώνει την αποτυχία του. Έτσι δεν μπορεί να καλύψει την αδυναμία του να οικοδομήσει τον ανθρώπινο εαυτό.
Αν και η τεχνολογία οδήγησε το νου του ανθρώπου σε νέους δρόμους δεν κατάφερε να τον οδηγήσει στην εξερεύνηση και κατάκτηση του εσωτερικού ανθρώπινου διαστήματος. Μπορεί να έφτασε στο φεγγάρι αλλά το αδιέξοδο για το επερχόμενο μέλλον και η επιδείνωση των προβλημάτων έκανε τα ανθρώπινα όντα να νιώθουν ότι είναι κάτοικοι ενός εχθρικού πλανήτη. Μέσα από την γραφή, η ανησυχία, η ανασφάλεια, ο φόβος βρήκαν διέξοδο στις λευκές σελίδες γιατί αποτέλεσαν μια προσπάθεια να ιχνηλατήσουν το άγνωστο και να αποκρυπτογραφήσουν την σιωπή. Κύριο χαρακτηριστικό εργαλείο η γραφή  έδωσε ώθηση και διαφυγή στη φαντασία. Στη φανταστική λογοτεχνία, οι χαρακτήρες πάντοτε φέρονται με τρόπο υπερβολικό, με τρόπο που σε κάνει να αμφιβάλλεις αν είναι πραγματικά  αλήθεια ή ψέμα.

Αυτό ισχύει για ορισμένες ιστορίες φανταστικής λογοτεχνίας και μόνο• δεν είναι αληθές για όλες. Κι ας μην ξεχνάμε πως, όπως και σε κάθε λογοτεχνικό είδος, έτσι και στη φανταστική λογοτεχνία, υπάρχουν καλογραμμένες και κακογραμμένες ιστορίες. Οι συγγραφείς που συμμετέχουν στον τόμο και που συγκέντρωσε ο συγγραφέας Μάκης Πανώριος , ανήκουν «σε εκείνους τους ευσυνείδητους εργάτες που κωφεύουν στις κακόφωνες σειρήνες της εμπορικότητας». Το ότι ο συγγραφέας έχει επιμεληθεί έξη τόμους αυτό φανερώνει μια προσπάθεια μόχθου να εντοπιστούν τα δείγματα του φανταστικού στο σώμα της ελληνικής λογοτεχνίας από τους πρώτους μεταβυζαντινούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας.Το καινούριο που φέρνει ο νέος αυτός τόμος είναι ότι ανθολογεί νεότερους, σημερινούς συγγραφείς, οι οποίοι γράφουν πλέον, όταν επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος, δηλαδή τη φανταστική λογοτεχνία.

Θα αναφέρουμε τους συγγραφείς που συμμετέχουν με τα  διηγήματά τους. Είναι οι : Αντάμης Γ., Αστερίου Χ., Ασωνίτης Α., Βασιλάκου Κ., Βλαντής Ν., Γρηγοριάδης Θ., Καπετανάκης Δ., Καρυδάκης Σ., Κατσουλάρης Κ., Κούστας Π., Κυριλλίδης Β., Μίσσιος Κ., Μπαχά Χ., Νικολαίδου Σ., Νικολής Α., Νικολοπούλου Η., Ντίλιος Σ., Ξενάριος Γ., Οικονόμου Δ., Παπαδόπουλος Α., Πετσετίδης Δ., Σερέφας Σ., Σπυροπούλου Χ., Σταμάτης Α., Σταυρίδης Σ., Σωτάκης Δ., Τσίρος Π., Χαρίτος Κ., Χατζηγιαννίδης Β., Χρυσόπουλος Χ.

«Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» , εκδόσεις Αίολος, είναι μια ακόμη εξαιρετική δουλειά του Μάκη Πανώριου που θα μείνει παρακαταθήκη στην συνολική ιστορία των ελληνικών γραμμάτων.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης