Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 24

Ταξιδιώτης και φεγγαρόφωτο του Άνταλ Σερμπ

 
Ταξιδιώτης και φεγγαρόφωτο, μυθιστόρημα, Άνταλ Σερμπ, μτφρ. Μανουέλα Μπέρκι, Εκδόσεις Χίλων 2013

 

Η Έρζι και ο Μίχαγι, ένα νιόπαντρο ζευγάρι πηγαίνουν για το μήνα του μέλιτος στην Ιταλία. Η Έρζι έχει αφήσει τον άντρα της για να παντρευτεί το Μίχαγι, έναν άνθρωπο αρκετά εσωστρεφή και ιδιόρρυθμο. Το ταξίδι τους όμως θα πάρει μία απρόσμενη τροπή, μετά την τυχαία συνάντηση του Μίχαγι με έναν παλιό του φίλο.

Η συνάντηση αυτή θα αποβεί μοιραία και για τους δύο καθώς θα ανατρέψει τις ζωές τους. Ο Μίχαγι θα ξεκινήσει ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης στην Ιταλία, ψάχνοντας τις προσωπικές του αλήθειες και η εγκατάλειψη του θα οδηγήσει την Έρζι στην δική της εσωτερική αναζήτηση.

Το μυθιστόρημα Ταξιδιώτης και φεγγαρόφωτο του Ούγγρου συγγραφέα Άνταλ Σερμπ είναι χωρίς αμφιβολία ένα εξαιρετικό ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Οι ήρωες ρομαντικοί και καταραμένοι, ένας απατεώνας, ένας αυτοκαταστροφικός μποέμ, ένας ποιητής που γίνεται μοναχός και ανάμεσα τους μία μοιραία και αινιγματική γυναίκα η οποία υποκινεί έντονα πάθη.

Ο πρωταγωνιστής ζει μία συμβατική ζωή, κάνει μία συμβατική δουλειά αλλά τα φαντάσματα των χαμένων ονείρων της νιότης του τον κυνηγούν και απειλούν συνεχώς την ψυχική του ηρεμία. Η συνάντηση με τον παλιό του φίλο θα τον οδηγήσει σε ένα μοναχικό ταξίδι σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, όπου θα δει διαφορετικά μέρη, θα γνωρίσει ετερόκλητους ανθρώπους και θα ξαναβρεί το χαμένο παιδικό του έρωτα.

Ο Άνταλ Σερμπ περιγράφει σε αυτό το αριστουργηματικό βιβλίο πως μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που του ταιριάζει και τον γεμίζει ψυχικά και πως μπορεί αυτό να τον κατατρώει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και να μην τον αφήνει να δοθεί ολοκληρωτικά σε άλλους ανθρώπους.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι εξαιρετική, ένα σκοτεινό ταξίδι όπου ο θάνατος είναι συνεχώς παρών και στοιχειώνει τους πρωταγωνιστές. Οι σελίδες του αποπνέουν μία μελαγχολία και δημιουργούν στον αναγνώστη έντονες εικόνες.

Και διαβάζοντας το ίσως ο καθένας από εμάς να αναρωτηθεί αν τελικά ζει τη ζωή που πραγματικά θέλει και αν έχει μείνει πιστός στα όνειρα που έκανε νέος. Και αν όχι κατά πόσο οι επιλογές αυτές επηρεάζουν την ψυχική του ισορροπία, τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Και τελικά το ερώτημα που προκύπτει από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι το εξής: Τι είναι αυτό που μας φέρνει πιο κοντά στην ευτυχία; Το κυνήγι της εσωτερικής μας αλήθειας ή μία συμβατική αλλά «ασφαλής» ζωή?;

Αλεξία Νταμπίκη