Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 24

Σύλβια Ευθυμίου: "Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που δεν μπαίνει σε καλούπια, μη και πρέπει"

Συνέντευξη
στον Νίκο Μπίνο
binosylvia1.jpg
φωτό: Στράτος Προύσαλης 
Συναντήσαμε τη Σύλβια Ευθυμίου στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Εμπόδια φτερά (Vakxikon.gr 2013) της Μαρίας Ροδοπούλου, κι εντυπωσιαστήκαμε από την ερμηνεία της στη μελοποίηση του ποιήματος Last act. Και στη συνέχεια την «ανακρίναμε» για τη μουσική της πορεία.

Μίλησε μας γα εσένα. Πως αποφάσισες να γίνεις τραγουδίστρια; Ποια τα όνειρα και τα σχέδια σου; Είσαι ευχαριστημένη από την έως σήμερα πορεία σου;

Μετά από μια σκληρή και επίμονη ενασχόληση με τη μουσική και ειδικότερα με την κλασσική κιθάρα όπου έχω πάρει και το δίπλωμα μου, συνειδητοποίησα ότι η μουσική ήταν αναπόφευκτα ένας μονόδρομος για τη ζωή μου. Με το τραγούδι ασχολήθηκα εντελώς τυχαία αλλά ήταν αρκετό για να με κερδίσει για τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική  πορεία στη ζωή μου. Το τραγούδι είναι η ανάγκη μου να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους και να μεταδώσω μέσα από αυτό τα βιώματα, τις εμπειρίες και την προσωπικότητά μου. Μακάρι να καταφέρω να ερμηνεύω μόνο διαχρονικά τραγούδια, να αποκτήσω δικά μου που θα αντιπροσωπεύουν εμένα και τη δικιά μου αισθητική. Όσον αφορά την μέχρι τώρα πορεία μου, όσο θες να εξελίσσεσαι δεν είσαι ποτέ ευχαριστημένος.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα και κατά πόσο επηρεάζουν τις επιλογές που κάνεις στην καριέρα σου;

Φυσικά, η κλασσική μουσική μια και από μικρή σπούδασα πάνω σ’ αυτήν αλλά επιλέγω τα καλά στοιχεία από όλα τα είδη μουσικής, κάτω από την προσωπική μου άποψη πάντα, γιατί σαφώς έχουν κάτι να μου δώσουν και να με εξελίξουν σαν καλλιτέχνη. Τελικά επηρεάζουν και ρεπερτοριακά τις επιλογές μου. Προσπαθώ να μπλέκω και να παίρνω όλα τα καλά στοιχεία διαφόρων μουσικών και να φτιάχνω το δικό μου καλλιτεχνικό χαρακτήρα!

Υπάρχει κάποια συνεργασία που σε στιγμάτισε τόσο επαγγελματικά όσο και ως άνθρωπο, και θες να την επαναλάβεις ξανά και ξανά στο μέλλον;

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους, που μου έδωσαν σημαντικά πράγματα για να συνεχίσω την πορεία μου. Σαφώς αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ξανασυνεργαζόμουν με τα ίδια άτομα.


Είσαι από την Κύπρο. Πως και αποφάσισες να επιλέξεις την Ελλάδα για επαγγελματική σου στέγη και δεν παρέμεινες στο Νησί; Δεν υπάρχουν στην Κύπρο οι δυνατότητες για την καριέρα που ονειρεύεσαι;

Η Κύπρος έχει πολύ ανεπτυγμένη μουσική παιδεία σε ευρωπαϊκές ως επί το πλείστον προδιαγραφές. Η  Ελλάδα είναι μια χώρα όμως με περισσότερες  ευκαιρίες προβολής, μεγάλο ανταγωνισμό άρα η εξέλιξη του καλλιτέχνη είναι πιο γρήγορη και ολοκληρωμένη. Γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα όσο και αν με πόνεσε χωρίς όμως να το έχω μετανιώσει.

Πες μας, τι είναι αυτό σκέφτεσαι αλλά και αισθάνεσαι όταν ερμηνεύεις το τραγούδι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε στίχους Μαρίας Ροδοπούλου, Last act?

Δεν κρυώνω απ το τέλος, αλλά ριγώ στη σκέψη, πως κάποτε η ανάμνηση, θα διαβεί οριστικά ,το κατώφλι της λήθης.. Οι στίχοι της Μαρίας Ροδοπούλου μιλάνε νομίζω από μόνοι τους.

Ο έρωτας δεν είναι εμπορεύσιμο συναίσθημα. Δωρεάν λαμβάνεις. Απλόχερα επιστρέφεις. Συμφωνείς μαέστρο; λένε μερικοί στίχοι του Last act. Συμφωνείς;

Σίγουρα θα συμφωνούσε και ο μαέστρος. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που δεν μπαίνει σε καλούπια σε μη και πρέπει!

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη; Έχετε σχέδια για το μέλλον;

Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά σε μια μουσική παράσταση του, το καλοκαίρι όπου και συμμετείχα. Ήταν μια πρόκληση για μας η συνεργασία αυτή γιατί προερχόμαστε και οι δυο από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, ωστόσο καταφέραμε να παντρέψουμε αυτά τα δυο διαφορετικά είδη μουσικής με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν σχέδια για το μέλλον. Πρώτος μας στόχος είναι να εξελίξουμε αυτό που κάνουμε μαζί και να γινόμαστε αποδεκτοί κάθε μέρα και σε μεγαλύτερο κοινό. Δεύτερος στόχος να κάνουμε διασκευές πάνω σε παλιά ελληνικά τραγούδια πάντα μέσα από το μουσικό ύφος του Αλέξανδρου.

Έχεις στο παρελθόν ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση; Ποια η σχέση σου με τη λογοτεχνία; Σε γεμίζει;

Είναι η πρώτη φορά που είχα αυτή την εμπειρία και ομολογώ πως ήταν μια πρόκληση για μένα γιατί απαιτεί μια άλλου είδους προσέγγιση ερμηνευτικά. Η σχέση μου με τη λογοτεχνία είναι αρκετά καλή όσο μου το επιτρέπει ο χρόνος να ασχοληθώ με αυτή. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία και Ελλήνων αλλά και ξένων λογοτεχνών και είναι ομολογουμένως μια αχτίδα φωτός στο μυαλό του ανθρώπου.


Πως βλέπεις τη μουσική σκηνή στη χώρα μας αλλά κι όλα αυτά τα shows που προβάλλονται από την τηλεόραση χρόνια τώρα;

Θα αρχίσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης και θα πω ότι δεν είμαι εναντίον όλων των  talent shows. Είναι μια ευκαιρία κάποιοι άνθρωποι να δείξουν το ταλέντο τους. Η εμπορευσιμότητα όμως που γίνεται σε κάποια από αυτά με βρίσκουν τελείως αντίθετη. Μουσικές σκηνές στη χώρα μας έχουμε αρκετές και μάλιστα πολύ αξιόλογες, το τι παρουσιάζεται σε αυτές όμως είναι άλλο θέμα.

Αυτή την περίοδο που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;

Με το σχήμα quasi quartet παίζουμε σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας. Και φυσικά οι παραστάσεις που ετοιμάζουμε με τον Αλέξανδρο.

binosylvia2.jpg