Top menu

Nastazia and the Gripsy Spicy: "Στο Σαλαντίν αύριο το βράδυ"

του Πέτρου Γαρδικλή

“Οι Gripsy Spicy έρχονται το Σάββατο 6 Μαρτίου στο “Σαλαντίν” (Μεγάλου Αλεξάνδρου 209, Κεραμεικός) για μία μοναδική swing, boogie, blues βραδιά. Ναστάζια Μπέικοφ στη φωνή, Γεράσιμος Αναστασόπουλος στο σαξόφωνο, Γιώργος Αναστασίου στο κοντραμπάσο.
Οι Gripsy Spicy είναι μια μουσική σύνθεση όπου η μαγευτική κιθάρα και η ξεσηκωτική φωνή του Μιχάλη Στεφανίδη, συναντά την ανεμελιά και την gipsy swing διάθεση του κιθαρίστα, Χριστόφορου Καρτάλου και με την εμπειρία και το groove του Χρήστου Κουτσογιάννη στα τύμπανα, μας ταξιδεύουν από την αναβίωση του swing, ως τα υπόγεια blues bar της Αμερικής, τη γενέτειρα της jazz και του rock ’n’ roll.”.

Συναντηθήκαμε με την Ναστάζια και κάναμε μια μίνι συνέντευξη στους πρόποδες του Υμηττού. Δεδομένης της αδυναμίας των υπολοίπων της παρέας να παρευρεθούν, λόγω της αιφνίδιας προσέγγισης μας, εκείνη ανέλαβε το ρόλο μου λίγο πριν συναντηθούμε. Ήρθε έτοιμη, με τις σημειώσεις της γεμάτες πληροφορίες που συνέλεξε από τα μέλη του συγκροτήματος. Η πορεία της συνέντευξης ήταν τέτοια, που επειδή η Ναστάζια είναι ένας άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, η συζήτηση κινήθηκε από τις ερωτήσεις μιας συνέντευξης μέχρι ολόκληρες κοσμοθεωρίες, με αποτέλεσμα το υλικό που συγκεντρώσαμε να είναι αρκετό για άλλες πέντε συνεντεύξεις.  Ακολουθούν λοιπόν τα ενδεικτικά στιγμιότυπα της κουβέντας μας.

Ξεκινώντας θα θέλα να μας πεις λίγα λόγια για τους Gripsy Spicy.

Λοιπόν, οι Gripsy Spicy είναι οι εξής : Ο Μιχάλης Στεφανίδης στην κιθάρα. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών το 2001. Εκεί με πρωτοβουλία του καθηγητή του και σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη έφτιαξαν ένα μουσικό σύνολο - εργαστήριο για την παρουσίαση κάποιων jazz standards. Στο μεταξύ ολοκλήρωνε και τις σπουδές του στην κλασσική κιθάρα με δάσκαλο τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου. Ένας έρωτας τον στέλνει στο Ρέθυμνο το 2005. Εκεί ένας ιδιοκτήτης bar restaurant (Μανώλης Γαλερός) θέλει να σπάσει τη μονοτονία της πόλης με  ένα σχήμα προσανατολισμένο στην jazz και στα παρεμφερή είδη. Η κίνηση αυτή έχει μεγάλη αποδοχή, ενώ φέρνει σε επαφή τον Μιχάλη, με εμένα και τον Χριστόφορο στην κιθάρα. Όταν του ζήτησα να δώσει τη νότα του στην κουβέντα αμέσως απάντησε C δίεση. Του διευκρίνισα ότι θα ήθελα να πει δυο λόγια για το swing, πώς ασχολήθηκε με την κιθάρα, κι εκείνος απάντησε πώς τον κυνηγάει το FBI και δεν θέλει να δίνει στοιχεία. Στα πνευστά είναι ο Γεράσιμος Αναστόπουλος. Αυτοδίδακτος μουσικός που για πολλά χρόνια συμμετείχε σε συγκροτήματα ελληνικής και ξένης μουσικής ως κιθαρίστας. Συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης, Βαγγέλης Γερμανός και Λουκιανός Κηλαδόνης. Ενδιάμεσα έπαιζε κόντρα μπάσο με τους Παντελή Αμπατζή, Άντζελα Γκρέκα, Οπισθοδρομική Κομπανία, Γρηγόρη Μπιθικώτση υιό κ.α. Από το 1990 αφιερώθηκε στα πνευστά με πολλές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων εκείνη στο Half Note Jazz Club, όπου ανέλαβε και την μουσική έμφαση στις αφηγήσεις του Στέλιου Πελασγού σε ιστορίες για μικρούς και μεγάλους. Στη σταδιοδρομία του υπήρξε ηθικός αυτουργός των Black Jack και Hi Rollers  του Χ΄ρηστου Ζώη όπου γνωρίζεται μαζί μου και με τον Χρήστο Κουτσογιάννη στα drums. Έχει παίξει  με τους Αμερικάνους: Michael Dotson, Delores Scott, Minnie Murphy, Lucille, Randy Mcallister, Cyclown Circus και με τους Νορβηγούς Jumper & Moe. Εμφανίσεις έχει κάνει  σε Νέα Ορλεάνη, Ρώμη, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη και Λεμεσσό και Αθήνα.
Το νεότερο μέλος της παρέας είναι ο μπασίστας Γιώργος Αναστασίου τον οποίο και θα γνωρίσετε εν καιρώ.

Ποιά ήταν η δική σου πορεία μέχρι την τωρινή συνεργασία με το συγκρότημα;

Αγαπώ τη μουσική από τότε που γεννήθηκα. Η πρώτη συνάντηση μου με τη δισκογραφία έγινε το 1995 στη MINOS-EMI, με τον δίσκο “Κάτω από ένα κουνουπίδι” σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη όπου ερμηνεύω μαζί με την Αφροδίτη Μάνου το τραγούδι “Ο Στάθης”  του Μάνου Λοΐζου. Ο δίσκος έγινε  με σκοπό την παρουσίαση ανέκδοτων κομματιών του και εκτός από την Αφροδίτη Μάνου συμμετείχαν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.
Οι πρώτες μου εμφανίσεις στην Jazz έγιναν στο Ρέθυμνο,  κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη μουσική τεχνολογία. Αρχικά σε εγκαίνια  εκθέσεων ζωγραφικής αγαπημένων μου φίλων. Τότε είναι που μας βρίσκει το μαγαζί Caribbean όπως προείπαμε, και φτιάχνουμε τους Spyre Spyro CaMiNasta (προκύπτει από τα αρχικά των μουσικών που συμμετείχαμε) με μερικούς από τους οποίους και συνεχίζουμε πιο μετά σε ένα άλλο σχήμα στο Ρέθυμνο, τους Driving South. Στην Αθήνα έρχομαι το 2007, και εμφανίζομαι με τους Valentino Trio (Valentino Beikof στο βιολί, Kenny Panev κιθάρα, και εγώ)  με διασκευές από swing, jazz και blues.
Το 2008 γίνεται η γνωριμία και συνεργασία με τους Hi Rollers, χρονιά που ενσωματωνόμαστε εγώ και ο Kenny, με την αποχώρηση όμως  του οποίου (έπρεπε να φύγει εκτός Ελλάδας) τον Μάιο του 2009, προκύπτει μια νέα μορφη συνεργασίας. Στο μεταξύ είχα κάνει και κάποιες συνεργασίες με τον «Human Drum Machine», αδελφικό μου φίλο, Αλέξη Γεωργαλή. Κάπου εκεί ξεκινάει και η αρχή των Gripsy Spicy.

Πώς ακριβώς έγινε δηλαδή;

Το καλοκαίρι του '09 μιλάμε με τον Μιχάλη και τον Χριστόφορο, και δεδομένου ότι βρισκόμασταν στην Αθήνα, αποφασίζουμε να βάλουμε τη βάση για ένα νέο σχήμα που να προσανατολίζεται στα μουσικά μας ενδιαφέροντα. Έτσι και ξεκινήσαμε με εμφανίσεις στην Ελευσίνα στον “Κυκεώνα”.

Και ακολούθησε..;

Αρκετές εμφανίσεις, και με τους Gripsy Spicy αλλά και  καθένας μας σε ανεξάρτητες συνεργασίες.

Μαθαίνω ότι έχεις συνεργαστεί και με Big Bands. Τί άλλο κάνεις αυτό το καιρό;

Πράγματι, φέτος συνεργάστηκα με την την Big Band του Δήμου Αθηναίων και Love Affair Big Band, συμμετείχα στο project Human, και αυτό το καιρό προετοιμάζω διάφορα projects, μεταξύ των οποίων το Fringe Festival, το Sync Festival, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, το παγκόσμιο Beat Box Battle στο Βερολίνο, εμφανίσεις με Big Bands και διάφορα άλλα.

Το όνομα Gripsy Spicy πώς προέκυψε;

Σε brainstorming το πρότεινε ένας φίλος, και αναζητόντας την σημασία του gripsy (grip=εναγκαλίζω) σε συνδυασμο με την πικάντικη παρουσία του Spicy, το επιλέξαμε αμέσως επηρρεασμένοι και από την όμορφη ηχητική του.

Τί σχέδια κάνετε για το μέλλον, τί θα ακολουθήσει;

Αυτά ετοιμάζουμε τώρα. Μύηση στην τέχνη και την απόλαυση. Με tours σε πολλά μερη του κόσμου και εξαίσιες εμπειρίες.

Τι μουσικά είδη καλύπτετε και ποιές επιρροές έχετε; Γράφετε, διασκευάζετε ή και τα δύο;

Παίζουμε swing, jazz, boogie, blues. Επιρροές άπειρες από Blues Brothers, Louis Armstrong, Dinah Washington, Lavay Smith, Diane Shuur, Vanessa Rubin, Diane Reeves, Carter Mc Ray, Carmen Mc Ray, Peggy Lee, μέχρι Shirley Horn,Eva Cassidy, Ray Charles, Nina Simone, Jessica Rabbit, Merilyn Monroe και πολλές πολλές άλλες. Στην παρούσα φάση κυρίως διασκευάζουμε , πέραν ενός gypsy swing κομματιού του Χριστόφορου. Αλλά ετοιμάζουμε διάφορα.

Ή μεταξύ σας σχέση – συνεργασία;

Θα την έλεγα ιδιαίτερα αυθόρμητη, ειλικρινή και άμεση. Μια θεσπέσια παρέα με πολύ κέφι και όρεξη.

Πιστεύεις ότι το είδος που παίζετε έχει ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Όχι μόνο έχει, αλλά και δεν την έχουμε γευτεί ακόμα. Κάθε μέρα ξεπροβάλλουν νέες swing μπάντες, χορευτικές ομάδες, νέοι χώροι και αναμένεται ενα swing πανδαιμόνιο!

Τα live σας πόση διάρκεια έχουν;

Γύρω στο δίωρο; Ανάλογα με το κέφι και μένουμε όλοι μαζί μέχρι το μαγαζί να ξεμείνει από μπύρες!

Το Σάββατο παίζετε στο “Σαλαντίν”. Πες μας δυό λόγια για το μαγαζί.

Ο Γιώργος Καρακώστας,ιδιοκτήτης του “Σαλαντίν” ξεκίνησε ένα ρακομελάδικο στο Κεραμεικό, και κατέληξε να τρέχει ένα απ'τα πιό hot jazz στέκια της Αθήνας. Η αγάπη του για τη jazz τον έφερε αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της εποχής τις οποίες ξεπέρασε. Αυτή τη στιγμή ένα νέο swing κύμα ξεπροβάλει στη χώρα και ο Γιώργος ανήκει στους συντελεστες του. Διάλεξε ότι καλύτερο κινείται στον jazz - swing κόσμο, και το έφερε στην επιφάνεια. Οι μπάντες που ήταν πολύ μεγάλες για να βρουν χώρο, βρήκαν. Ζήτησε πνευστά, βρήκε τους μουσικούς, βρήκε τους ζογκλέρ και σίγουρα τώρα σχεδιάζει κάτι ακόμα για να μας εκπλήξει.

Τί θα ήθελες να πεις στο κόσμο;

Ότι είναι υπέροχος, και νοιώθω ευγνωμοσύνη που υπάρχει!

Ναστάζια σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Θα σας απολαύσουμε στο live, και θα σας ακολουθούμε στα μουσικά βήματα σας.

Εγώ ευχαριστώ Πέτρο. Θα χαρούμε να ταξιδέψετε μαζί μας στις μουσικές μας διαδρομές . Κι όπως πάντα..."It Don't Mean a Thing... If It Ain't Got That Swing"...

http://www.myspace.com/nastaziabeikof
http://www.opencalendar.gr/portal/resource/contentObject/id/bef5ecae-a565-  4548-9b15-3139cd2e89d9/template/musicEvent