Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 6

Σαν Ρωμαία και όχι Ρωμηά.. - Ανάγνωση της Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου

της Μαρίας Ιωαννίδου

Περίπατοι στη Ρώμη, Ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου, Εκδόσεις Libro, 2009

Με τη γοητευτική της πένα η Βαρβάρα - Ρίτα Αθανασιάδου, μας ξεναγεί στη Ρώμη, την πόλη που ζει. Αλλά και πέραν της πόλης, της οποίας θεωρεί ότι είναι απεσταλμένη, σε ένα ταξίδι στους Αγιους Τόπους που συμπίπτει με ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και γεφυρώματος της  καταγωγής της και της Ρωμαϊκής διαμονής.
Ανάλαφρα, από παλάτσο σε βεράντα, κι από πιάτσα στο σινεμά του ΄60, αφαιρεί κατά το δοκούν διάφορα περιττά. Πότε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, πότε ολόκληρους ναούς, ενίοτε την ιστορική ακρίβεια. Ταξιδεύτρια που ξέρει να απαλλάσσεται από περιττά βάρη με έναν τρόπο δικό της, γυναικείο και ρομαντικό, σαν να κόβει τα καλύτερα μεσογειακά λουλούδια και τα βάζει σε βάζα, μαζί αγγινάρες και τριαντάφυλλα.
Από την γκρινιάρα κοντέσσα, στη μικρή και άτακτη αδελφή του Βοναπάρτη να ποζάρει γυμνή για την Αφροδίτη της Βίλλα Μποργκέζε.
Από τον Ιούλιο Καίσαρα στον τεχνίτη των μαρμάρων, από τον Πάπα στον κηπουρό ακόμα και τον πορτοφολά, όλους μας τους συστήνει με την ίδια αβρότητα.
Από τη Σοφία Λόρεν στην Τσινετσιτά, από την Τσινετσιτά στα τηλεοπτικά σποτς και στο νεαρό που φτιασιδώνεται πάνω σε μια βέσπα λίγο πριν αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στο σύγχρονο τουριστικό κιτς. Στους μεταφορείς δεμάτων και τις μελωδικές τους φωνές, με φόντο το μεγαλείο αλλά και το σαματά της Ιταλικής πρωτεύουσας.
Με έμπειρο, διεισδυτικό μάτι,  χωρίς διαβατήριο και ιδιαίτερα, καθόλου θα έλεγα, ελληνική ταυτότητα, πράγμα σπάνιο για Έλληνες περιηγητές που συνήθως γλιστράνε στην παρελθοντολατρεία και στην αναζήτηση ελληνικών επιγραφών, τοπονυμίων και φασολάδας, φοράει τα άνετα παπούτσια του περιηγητή και μας ξεναγεί σε ένα τοπίο που ενώ είναι ρωμαϊκό είναι και αποκλειστικά δικό της.
Και μια αποκάλυψη που συντελείται κατά την επίσκεψή της στην Ιερουσαλήμ, παρένθεση αλλά και κομβικό σημείο όπου τέμνονται η προσωπική της ανατολή και δύση, ορθοδοξία και καθολικισμός, κοσμοπολιτισμός και περιπλάνηση, προέλευση και παρόν, εκεί ξεπερνώντας συμβολικά την Ελλάδα που βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιταλία, αποκωδικοποεί τη Ρώμη.