Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 24

Ρ.Φ. Χάμιλτον: "Αν υπήρχε μυστικό επιτυχίας θα το ήξερα"

Συνέντευξη
στην Αλεξία Νταμπίκη
dabikihamilton.jpg
Έτσι ξεκινούσε πάντα. Πρώτα τις έβλεπε και ο αέρας γινόταν βαρύς. Έπειτα εδραιωνόταν η εικόνα τους μέσα του. Ύστερα έρχονταν τα ουρλιαχτά και εμφανιζόταν το Κόκκινο Δωμάτιο με τον γυαλιστερό, καινούργιο γάντζο να τις περιμένει. Και εκεί, στο Κόκκινο Δωμάτιο, μπορούσε να παίζει για όσο ήθελε… Ο συγγραφέας του βιβλίου τρόμου Αντικλείδι (εκδόσεις Λογείον 2012), Ρ.Φ. Χάμιλτον, μιλάει στο περιοδικό Vakxikon.gr για την ιστορία του αυτή αλλά και για την παρουσία της λογοτεχνίας τρόμου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου και ζει.
Θεωρείτε τον εαυτό σας συγγραφέα τρόμου; Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε το βιβλίο σας σε αυτό το είδος;

Αν και με ενδιαφέρει να αναμειγνύω στα γραπτά μου όλα τα είδα της λογοτεχνίας, στο σύνολό τους, ωστόσο, ναι, θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα τρόμου και το Αντικλείδι ως το πλέον χαρακτηριστικό βιβλίο της κατηγορίας αυτής. Μέχρι τώρα, έτσι κι αλλιώς.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το βιβλίο σας «αιχμαλωτίζει» τον αναγνώστη. Υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας για να το καταφέρατε αυτό;

Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους σας, που το λέτε αυτό. Αν υπάρχει μυστικό επιτυχίας, σίγουρα θα το ήξερα. Συνήθως επικεντρώνομαι στην καλύτερη ευθυγράμμιση πλοκής και χαρακτήρων, τεντώνω τα δάχτυλα μου για να γράψω και ελπίζω στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Είχατε σκοπό μέσα από τις σκληρές σκηνές που διαθέτει το βιβλίο σας, να σοκάρετε αλλά και να τρομάξετε τους αναγνώστες σας;

Βεβαίως. Η βία είναι ένα φρικτό πράγμα. Εάν δεν είναι αναπόσπαστη από την ιστορία, όπως συμβαίνει στο Αντικλείδι, τότε είναι πάντα συγκλονιστική και αποτρόπαια. Δεν υπάρχει τίποτα που να την απαλύνει.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Νομίζω ότι είναι οι άνθρωποι. Παρόλο που είμαστε ικανοί να αγαπήσουμε και να κάνουμε καλό στον συνάνθρωπο μας, την ίδια στιγμή μπορούμε να κάνουμε τα πιο φρικτά και τρομακτικά πράγματα στον άλλον.

Πιστεύετε ότι οι ήρωες του βιβλίου σας βρίσκονται ανάμεσα μας;

Απολύτως. Στο βιβλίο, οι ενέργειες τους μπορεί να λαμβάνουν μια πολύ ακραία μορφή, όμως αν ανοίξετε εφημερίδες ή δείτε ειδήσεις, θα διαπιστώσετε τον υψηλό δείκτη εγκληματικότητας που υπάρχει καθημερινά γύρω μας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας τρόμου και τι είναι αυτό που σας ελκύει στη δουλειά του;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσω σε τόσο λίγες γραμμές, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο ένας. Επίσης, σε κάθε ανάγνωσμα μου ανακαλύπτω και κάποιον καινούριο συγγραφέα που με γοητεύει. Προς το παρόν θεωρώ ότι είναι ο Brett McBean. Έχει απίστευτο χαρακτήρα, δεν έχει αγκυλώσεις στη γραφή του και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνικής παρουσίας: διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα. Μπορεί να τα κάνει όλα τόσο καλά, και να γράψει από την ψυχολογική βία έως το πιο βρώμικο και άντεργκραουντ σκηνικό.


Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της λογοτεχνίας τρόμου;

Ζώντας στην Αυστραλία είμαι κάπως απαισιόδοξος για την παρουσία της εδώ, μια και το κοινό είναι μικρό. Παρολαυτά θεωρώ ότι πάντα θα έχει μια απήχηση, έστω και μικρή, στον Τύπο και συγγραφείς συνεχώς θα βγαίνουν καινούριοι. Εκτός εάν εμφανιστούν οι ίδιοι με ψευδώνυμο, μια επιλογή πολύ συνηθισμένη στο είδος αυτό, άρα θα εξακολουθεί η λογοτεχνία τρόμου να δίνει το παρόν.