Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 10

"Προκηρύξεις από την ερημιά" - Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης

Προκηρύξεις από την ερημιά, Μελέτη, Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης, Εκδόσεις Ash In Art, 2010


Το Ρομαντικό Ανώνυμο Μανιφέστο
 
1. Οι Αρχές είναι αιώνιες Συμπαντικές ιδιότητες, οι κανόνες είναι η πρόσκαιρη έκφραση των Αρχών σε προσωρινές καταστάσεις
 
2. Κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει στο σύνολό του και να κωδικοποιήσει σε κανόνες το σύγχρονό του Zeitgeist (Πνεύμα των Καιρών). Όποιος ισχυρίζεται ότι το έκανε είναι άσχετος, ή αλαζόνας, ή απατεώνας, ή (συνηθέστερα) όλα μαζί.
 
3. Η Τέχνη ακολουθεί Αρχές, δεν φυλακίζεται σε κανόνες.
 
[...]
 
Σημείωμα (του Νέστορα Ι. Πουλάκου)
 
Είναι μια προσπάθεια, είναι μια κίνηση. Η καλλιτεχνική της αξία θα φανεί στο μέλλον, έχω την αισθηση. Περνώντας από το Ash In Art, το παλαιό μας εκδοτικό σπίτι αν θυμάστε, έπεσε στα χέρια μου αυτή η μελέτη, επίσης άποψη θα την πω, άρθρο γνώμης, του Οδυσσέα Γιακουμάκη. Μια αποτίμηση της καλλιτεχνικής εκφρασης του 20ου αιώνα, με περίσσιο κριτικό τρόπο, πολλές φορές άκρως καυστικό, αλλά και προώθηση μιας καινούριας εγχώριας δράσης καλλιτεχνών, τους "Ρομαντικούς Ανώνυμους", που εντάσσεται στη διεθνή καλλιτεχνική κίνηση των Stuckists.
 
Πρόκειται για ένα κίνημα που θέλει να "εξυγιάνει" την τέχνη του Δυτικού Κόσμου. Κατά τα άλλα ψάξτε το στο διαδίκτυο, διότι κατά κύριο λόγο εκεί υπάρχει έντονος ένας συνεχής διάλογος. Ο κ. Γιακουμάκης προσπαθεί να προωθεί τις ιδέες του, μέσα από εκθέσεις αυτής της ομάδας που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στη χώρα μας, αλλά και μέσω του βιβλίου του. Εντέλει πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα θέση, αν και κάπως ελιτίστικη κατά τη γνώμη μου. Βέβαια η συζήτηση μπορεί ν' ανοιχτεί πολύ και εδώ είμαστε μόνο για την παρουσίαση του βιβλίου.