Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 30

Πριν από 10 χρόνια περίπου... - Της Ραλλούς Κυριακοπούλου

2kyriakopoulou3011.jpg
Πριν από 10 χρόνια περίπου, στην πελάδα-ψαροταβέρνα του Τάσου και της Μαρίας στην Κλείσοβα, ο Δημήτρης προσπάθησε να πείσει τον Σωτήρη να δοκιμάσει χέλι μεσολογγίτικο. Ήταν το πρώτο ταξίδι του Σωτήρη Κακίση στο Μεσολόγγι, η αρχή μιας φιλίας και μιας σχέσης οικογενειακής, αληθινής, με εκτίμηση κι αγάπη πολλή.Έκτοτε, ο Σωτήρης Κακίσης πολιτογραφήθηκε Μεσολογγίτης ατόφιος, κοντά μας στα καλά και στα δύσκολα, στην μπασά και στη ρήχη.

Αμέτρητες οι στιγμές που θα θυμάμαι με τον Δημήτρη και τον Σωτήρη στο Μεσολόγγι, στη θάλασσα, στις βόλτες με τη βάρκα, στα καφενεία, στο σπίτι, με κουβέντες πολλές και ταινίες, στο θερινό σινεμαδάκι τής Κινηματογραφικής Λέσχης, στις αθλητικές τηλεοπτικές συναντήσεις, ποδοσφαιρικές και άλλες. Όλα τα πρωινά του κόσμου, όλη η γλύκα των μεσημεριών, όλα τα απογεύματα και τα βραδάκια…

Αλλά και στην Αθήνα, στο «Ιντεάλ», όπου γνωρίσαμε τους φίλους τού Σωτήρη, τον Τζιμάκο και την Αθηνά, και γίναμε φίλοι αγαπημένοι. Στιγμές σαν ωραίο σινεμά ήταν αυτά τα δέκα χρόνια: υπέροχη αφήγηση, σωστοί χρόνοι, εκπλήξεις και αλησμόνητα πλανά.

Όταν ο Δημήτρης έμαθε πως ήταν σοβαρά άρρωστος κι υποπτεύθηκε πως ο χρόνος εδώ στένευε, ακούμπησε πάνω στον Λόγο, συνέχισε να γράφει με ακόμη μεγαλύτερη ζέση κι άρχισε να επικοινωνεί με τους φίλους του με e-mails και στο facebook να δημοσιεύει κείμενά του. Η αντιμετώπιση αυτή τής αρρώστιας του, η όλο γλύκα επικοινωνία του με όλους μας, γέννησε κείμενα ενός χρόνου, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο που σας παρουσιάσαμε εδώ σήμερα.

Ο Σωτήρης ήταν ο πρώτος στον όποιο ο Δημήτρης έστελνε τα κείμενα, τα πεζά, τα ποιήματα, τα διηγήματα που δημοσίευε στο facebook για να τα διαβάσει, για να του πει τη γνώμη του. Και ήταν ο Σωτήρης ο πλέον αρμόδιος, ο όποιος πριν από ένα χρόνο καταπιάστηκε με την επιμέλεια των κειμένων αυτών, με καρδιά και μάτια γεμάτα αγάπη και ευγένεια για τις λέξεις, τις παύσεις και τα αισθήματα τού φίλου του.

Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο, από τον Δημήτρη Παπαθέου και τον Σωτήρη Κακίση.

Ευχαριστώ από καρδιάς, πολύ συγκινημένη κι απόψε, τον Σωτήρη Κακίση και τον Τζίμη Πανούση για την αγάπη τους και για το ότι βρίσκονται απόψε εδώ για την παρουσίαση του βιβλίου τού Δημήτρη. Τέλος, ευχαριστώ από καρδιάς επίσης τον Βάσο Πτωχόπουλλο και τις εκδόσεις «Αιγαίον» του στη Λευκωσία, για την υπέροχη έκδοση τού Μια Πόλη Φευγάτη, αλλά και του Ντόρου, πριν από λίγα χρόνια…


2kyriakopoulou3021.jpg


Σημείωση
Το κείμενο αυτό διαβάστηκε στο τέλος της εκδήλωσης για τον Δημήτρη Παπαθέου και το τελευταίο του βιβλίο Μια Πόλη Φευγάτη (εκδόσεις Αιγαίον 2014), που έγινε στον «Κοχλία» στο Μεσολόγγι, την Πρωτομαγιά φέτος.