Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 9

Ποιητερία -> Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος συστήνει την Ελίνα Τραϊφόρου

Υ.Γ. για τις μικρές ώρες

Κι αν με βρείτε ανάμεσα σε ένα σωρό χάπια τί θα έιμαι παρά ένα σπασμένο παζλ στρογγυλών κομματιών; Ποιός θα θυμάται το πράσινο φόντο παρά μόνο ο πατέρας έτσι όπως παίζει το βιολί και στριγγλίζει; Κι εγώ θα πνίγομαι σε ένα παλτό φτηνής προέλευσης πολλαπλής διαφυγής. Τί να πιω παρά λεμόνια, κοκα κόλα και ρούμι, αυτό το λέμε παγκοσμιοποίηση αυτοκτονίας. Και οι λέξεις μου επαναλαμβανόμενες και κοινές, σαν τα άτυπα φιλιά της άδοξης κοιμωμένης, ζεσταίνοντας μαξιλάρια σε αλκοολικά δωμάτια. Βρωμάνε κάπνα και ένα ροζ μικρότερο από το τρία, σαν κωδικούς από ασθματικούς συντελεστές. Κι έτσι νανουρίζομαι και αυτοκτονώ, η ισορροπία της αμφισημίας, ουτοπικές καρτέλες και στενά όνειρα. Εγώ θέλω να τα ανοίγω όμως σταδιακά σαν αυτά τα καινούρια σκουλαρίκια. Κοιμάμαι όταν σταματήσει να ανασαίνει ο τρελός εραστής του πεταρίσματος, αυτός που δεν έχει μάτια αλλά μόνο παραμιλάει, ανάμεσα σε πληγές και προσταγές, ανάμεσα στο γνώριμο και το ασταμάτητο.
Ζωγραφισμένη πέτρα η αντοχή που το σκληρό παιδί της νύχτας σου τη χτυπάει στο παράθυρο. Κάποιος είπε αν δεν έχεις χρυσό κλειδί και δεν ατενίζεις την πλατίνα, να μην ελπίζεις. Εγώ ελπίζω μόνο να χρωματίσω το κλειδί ώσπου να αστράψει πλατιά ίνα στο βουβό. Υπογραμμίζω θα πει οργανώνω τις ξεδιάντροπες δεκαετίες, που με απεύφευγαν όταν έπαιρνε το μηδέν μια προέκταση. Κι όταν θα κοιμηθώ θα εκπνεύσω τις χίλιες δυο ασύντακτες λαλιές μου, θα τις φέρω στις γνώριμες σκάλες, με τα σκαλιστά νεύρα, αυτά με τον δωρικό ρυθμό αποξεραμένης λάμψης.
Και τούτες οι πρωινές στοιχίσεις, άγονα στοιχήματα σε επανεγγραφόμενο δίσκο παλιάς θητείας.  Γι αυτό τις μικρές ώρες θα αναγραμματίζω στην αρχή τις παρενθέσεις, όταν κουρασμένα λυγίζουν... περαν-θέσεις.
*
Η Ελίνα Τραϊφόρου είναι ποιήτρια και σκηνοθέτις. Έχει γυρίσει 4 ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους και 4 ντοκιμαντέρ. Ταινίες της έχουν παιχτεί σε διάφορα φεστιβάλ και στην τηλεόραση. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Εκκίνηση" (1998), "Οστρακόδετα" (2003), "Προσωπικά (υπο)κείμενα" (εκδ. Χαραμάδα, 2006) και "Στη σκανδάλη του χρόνου" (εκδ. Χαραμάδα, 2009).
 
Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος είναι ποιητής, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων και βιβλιοκριτικός. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές : "Πλάσματα της νύχτας" (εκδ. Δωδώνη, 2001), "Δ" (εκδ. Ερατώ, 2006), "Συμεών Βάλας [ένα σχεδίασμα]" (εκδ. Μελάνι, 2010).
 
Σ.Σ. Η στήλη "Ποιητερία" είναι μια ιδέα του ποιητή Δημήτρη Άλλου, την οποία υλοποιεί το περιοδικό Βακχικόν. 4 ποιητές-χαρακτηριστικά δείγματα γραφής της εποχής μας "ανακατεύονται"  με τη βάση δεδομένων του περιοδικού Βακχικόν και συστήνουν την επιλογή τους στο αναγνωστικό κοινό (μια φορά σε κάθε τεύχος). Για παρατηρήσεις, σχόλια και αποστολές ποιημάτων σας στο info@vakxikon.gr