Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε του Γιούνας Γιούνασον

koutrasjounason.jpg
Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε, μυθιστόρημα, Γιούνας Γιούνασον, μτφρ. Γρηγόρης Ν. Κονδύλης, Εκδόσεις Ψυχογιός 2013

 

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Σουηδού Γιούνας Γιούνασον αποτελεί O εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Άλαν Κάρσον ο οποίος την ημέρα των εκατοστών του γενεθλίων πηδάει από το παράθυρο και φεύγει μόνο με τις παντόφλες του. Στο πάρτι που είχε διοργανωθεί προς τιμήν του Άλαν ήταν καλεσμένοι ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έλειπε όμως ο άνθρωπος που έκλεινε τα 100 του χρόνια.

Η περιπέτεια του Άλαν ξεκινά από έναν σταθμό λεωφορείων που παίρνει κατά λάθος μία βαλίτσα από έναν έμπορο ναρκωτικών γεμάτη με 50 εκατομμύρια κορώνες. Η συνέχεια τον βρίσκει μπλεγμένο με έναν ελέφαντα,ε πιθεωρητές αστυνομίας, εισαγγελείς και μια παρέα φίλων που βρίσκει στον δρόμο του γεμίζοντας τους αναγνώστες χαρά και γέλιο. Παράλληλα ο συγγραφέας με αφηγηματικό τρόπο μας φέρνει στο προσκήνιο το παρελθόν του Άλαν. Ειδικός στα εκρηκτικά, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, Αμερική, Ισπανία, Κορέα, πρώην Σοβιετική Ένωση, Κίνα, Ινδονησία, Γαλλία, διασχίζει μέχρι και τα Ιμαλάια.

Οι μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα όπως ο Στάλιν, ο Φράνκο, ο Τρούμαν, ο Μάο Τσε Τούνγκ, ο Τσώρτσιλ και ο Ντε Γκολ όχι μόνο τον έχουν καλέσει να δειπνήσει μαζί τους αλλά πολλοί από αυτούς του χρωστάνε τη ζωή τους. Η περιπέτεια του εκατοντάχρονου συνδέεται άρρηκτα με το παρελθόν του αφού για ακόμη μία φορά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως θα περάσει αυτός και οι φίλοι του. Ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται από το χιούμορ -σε πολλές περιπτώσεις και το μαύρο χιούμορ- περνώντας μηνύματα σε όλους του αναγνώστες πως η ζωή δεν τελειώνει ποτέ, τονίζοντάς μας τη μοναδικότητά της.

Διονύσης Κούτρας