Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Ο δρόμος της Μαριέλας Κωνσταντινίδου έχει τη δική του ιστορία [Γράφει η Μαρία Ιωαννίδου]

Όπως φαίνεται κι από το βιογραφικό της, η εικαστικός  Μαριέλα Κωνσταντινίδου έχει ταξιδέψει. «Με καράβια και βαπόρια», και με τρένα, και με το μικρό της γιώτα χι, διέσχισε «πολύ νωρίς στο κόσμο αυτό» ηπείρους και χώρες και στεριές προτού καταλήξει να εκθέτει τα καλοκαίρια στα νησιά. No man is an island όμως, και το έργο της, κινητοποιεί αισθήσεις και ανασύρει στίχους και νοήματα. Κι αυτό το γεγονός αποδεικνύει από μόνο του ότι έχει κάτι να πει σημαντικό, φέτος το καλοκαίρι με την  εικαστική της συλλογή, το Ημερολόγιο Δρόμου .Η ομώνυμη έκθεση -που τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νάξου- θα απλωθεί σε πρώτη θέαση στο χώρο των Ουρσουλίνων, από την 1η ως τις 18 Ιουλίου 2014.  Μέσα καλοκαιριού και στη κορυφή της Χώρας, θα αποκορυφωθεί και η οπτική απόλαυση. Θα δούμε πως συνενώνονται οι μεστές εντυπώσεις της ζωγράφου από τις γεωγραφικές και συναισθηματικές διαδρομές που την έχουν φέρει στο σήμερα.

Ορισμένοι από τους άξονες που μας είναι γνωστοί από τις παλαιότερες εκθέσεις παραμένουν σταθεροί. Τα συστατικά στοιχεία, η ομορφιά κι η αρμονία που ξεπηδά από τα τοπία, το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας και της άμμου -το κλασσικό ελληνοκεντρικό και μαζί εξωστρεφές- χρωματικό «τρίο» από γαλάζιο, ώχρα και το λευκό που υπηρέτησαν μεγάλοι δάσκαλοι, «αναβαπτίζονται» μαζί με τη δική της ολοκαίνουργια ματιέρα.

Η φετινή της συγκομιδή τολμά ένα πλησίασμα στα πράματα και τα αισθήματα μέσα από δύο καινοτομίες που εισάγει στην ίδια της την τεχνική. Με το κολλάζ αφενός, επισημαίνει και φυσικά ενώνει τα μικροπράγματα που περνούν συχνά απαρατήρητα στην πορεία και την περιπέτεια του δρόμου. Εισιτήρια, πυξίδες, αποκόμματα και δρομολόγια μας θυμίζουν ανελλιπώς ότι είμαστε συνταξιδιώτες. Οι εκάστοτε προορισμοί της, αποκτούν μια ενιαία απόχρωση, δείχνουν με ποιο τρόπο καταγράφει η ανήσυχη ψυχή τα χιλιόμετρα της περιπλάνησής της.

Από την άλλη, ρόλο στο νέο τρόπο γραφής θα πρέπει να έπαιξε και η πρόσφατη μαθητεία της στις τεχνικές και τις μεθόδους της αγιογραφίας. Σαν καλλιτέχνης  αλλά και ταξιδιώτισσα στο χώρο και το χρόνο δανείζεται -και χρησιμοποιεί στη συγκεκριμένη θεματική της- τη ματιά, τη μέθοδο, την παράδοση και τη γλώσσα αυτής της παραδοσιακής τεχνικής.

Όλες οι παραπάνω δημιουργικές προτάσεις οδηγούν κι αυτές, σαν άλλοι δρόμοι, από τη μέχρι σήμερα νατουραλιστική γραφή σε μια φάση καθοριστικά πιο εκφραστική και συμβολική. Και μεταφέρουν τη γλύκα και την πίκρα, τη δοκιμασία και τη δικαίωση μιας ταξιδιώτισσας που διήλθε επιτυχώς φουρτούνες, που σταμάτησε -και στοχάστηκε - σε πολλούς διαφορετικούς σταθμούς. Η ομορφιά των πραγμάτων είναι το σημείο που δείχνει και πάλι η πυξίδα της.

Μαρία Ιωαννίδου
*


Σημείωση για επίδοξους εικαστικούς. Η Μ.Κ. παραδίδει μαθήματα  ζωγραφικής -μέσω διαδικτύου-διά ζώσης τους χειμώνες της στην Αθήνα, και μέχρι το Σεπτέμβρη στη Νάξο.

*


Έκθεση: 1-18/07/2014
Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νάξου (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ)
Κτίριο Ουρσουλινών 1ος όροφος (βιβλιοθήκη)
20/07/14 - Τέλος Σεπτέμβρη
Λαβύρινθος Wine Restaurant, Παλιά Αγορά Νάξου

*

Η Μαριέλα Κωνσταντινίδου σπούδασε εικαστικά στο Παρίσι, αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον Βρασίδα Βλαχόπουλο. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με τη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων και την εικαστική επέμβαση σε ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους (ζωγραφική πάνω σε τοίχο). Παράλληλα διδάσκει ζωγραφική και από το 2009 ξεκίνησε κάτι μοναδικό για τον Ελληνικό χώρο, μαθήματα ζωγραφικής στο διαδίκτυο! Στο παρελθόν ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και την επιμέλεια έντυπου διαφημιστικού υλικού, εικονογράφηση διαφημίσεων με αερογράφο, εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων προσχολικής ηλικίας, θέατρο, κουκλοθέατρο.
Τα ζωγραφικά έργα της Μαριέλας διακρίνονται για την χρωματική τους ευαισθησία, τις δυνατές πινελιές, αλλά και την ιδιαίτερη οπτική με την οποία  συνθέτει τους πίνακες της. Έχει είκοσι έξι ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό της, ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Πρεσβείας Κύπρου, στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ψυχικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Σύρου, στο Σύλλογο Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας «Αρης Γαρουφαλίδης», στο Πνευματικό Κέντρο της κοινότητας Πανόρμου Τήνου, στην Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Θέρμης (Θεσσαλονίκη) καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Eπικοινωνία: marielartwok.blogspot.com

marielladafari.jpg
Σαφάρι
 
 
marielladiakopes.jpg
 
Διακοπές
 
 
mariellagoingeast.jpg
 
Going east
 
 
mariellaimerologiodromou.jpg
 
Ημερολόγιο δρόμου
 
 
mariellaivalitsa.jpg
 
Βαλίτσα
 
 
mariellaprwtotaksidi.jpg
 
Πρώτο ταξίδι
 
 
mariellataphotaanavei.jpg
 
Τα φώτα ανάβει