Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 26

Οι συνωμότες του Γιώργου Ζ. Ηλιόπουλου

dabikiiliopoulos.jpg
Οι συνωμότες, μελέτη, Γιώργος Ζ. Ηλιόπουλος, Εκδόσεις Έναστρον 2014

 

Πως θα ήταν άραγε ένα βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο από αυτούς που έχουμε συνηθίσει; Το βιβλίο του Γιώργου Ζ. Ηλιόπουλου, Oι Συνωμότες, από τις εκδόσεις Έναστρον σίγουρα αποτελεί ένα τέτοιο βιβλίο και μάλιστα το καταφέρνει με εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο.

Ο συγγραφέας μας ξεναγεί σε έναν σκοτεινό και μυστηριώδη κόσμο, γεγονότων και προσώπων που σημάδεψαν σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας, όπως η υπόθεση Dreyfus, η συνωμοσία του Ιωβηλαίου, η επανάσταση στην Κούβα, η ρώσικη επανάσταση. Οι ήρωες του βιβλίου είναι τρομοκράτες, κατάσκοποι, έμποροι όπλων, πολιτικοί, οι οποίοι επηρέασαν με διάφορους τρόπους την ροή της Ιστορίας.

Ο Γιώργος Ζ. Ηλιόπουλος ξεδιπλώνει με μαεστρία το σκοτεινό κόσμο της συνωμοσίας, μέσα από πρόσωπα και γεγονότα τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και μας ξεναγεί στην αθέατη πλευρά των γεγονότων, η οποία είναι αυτή που πάντα κινεί τα νήματα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και τις θεμελιώδεις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανακατατάξεις.

Η παγκόσμια ιστορία λοιπόν, όχι όπως παρουσιάζεται μέσα από τα σχολικά βιβλία, αλλά παρουσιάζοντας όλα αυτά που υπάρχουν πέρα από το προφανές. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τον κόσμο της συνωμοσιολογίας, ο οποίος για τους περισσότερους αναγνώστες ίσως υπάρχει μόνο στην σφαίρα της φαντασίας.


Αλεξία Νταμπίκη