Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 30

Οι θεοί του Σαββάτου - Απόστολος Θηβαίος

9thivaios30.jpg
φωτό: Αλ. Κατσής
 
Απόψε ο θεληματικός παρουσιαστής θ΄ανακοινώσει τον νικητή. Αυτός συμβολίζει τον θεό Άρη, έτσι αποφασιστικός που στέκει πάνω στη σκηνή. Με τις περικνημίδες και αυτήν την εξαιρετική στολή που τον αναδεικνύει. Τ΄ άτακτα αγόρια στα σπίτια θα κάνουν μεγάλη φασαρία, σίγουρα. Έξω γίνονται επεισόδια. Στο πάρκο  λέει σκοτώσαν ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Εκείνη η αλπική γκόμενα του Σαββάτου, η αγία Μπάρμπι των παιδικών περιφορών μας κάτι συγκινητικό εκφωνεί και μπήγει τ΄αρπακτικά της νύχια στα μάτια. Ωραίες, τρυφερές παρουσιάσεις τα μεσάνυχτα των αιώνων. Ο Ερμής είναι ένα πρόσωπο ναυτικό. Μια χαλκογραφία σ΄υπόγεια ανεξερεύνητα, μ΄ακούς; Μην αναρωτηθείς ξανά, λοιπόν για τέτοιες ξοφλημένες ιστορίες. Οι αναξιοπαθούντες είναι μια ολόκληρη τάξη, οφείλω να σ΄ενημερώσω. Εκείνη που χορεύει μόνη, στο μέσον της πίστας, είναι η Αφροδίτη. Στα πόδια της σπάνε επιθαλάμια, σπάνε καρδιές.
Καθώς τελειώνουν τα σενάρια πλάθονται νέοι χαρακτήρες, ακούγονται απ΄την αρχή τα τραγούδια μας, φωνές που αγαπήσαμε όπως λένε στα ραδιόφωνα του κόσμου. Το σήμα σου, φθάνει ασθενές πάνω από κοιλάδες και ποτάμια ξέφρενης βιολογίας. Εσύ ο Οδυσσέας να τραβάς εμπρός και πίσω ορδές ξυλόγλυπτων αλόγων, εισβολείς σ΄αμφίβολες πολιτείες, όπως ο παιδικός σου καλπασμός.
Πιστέψτε μας, απόψε θα σας διασκεδάσουμε. Πείτε μας τις προτιμήσεις σας μονάχα και παρακαλώ τα σέβη σας στην ελληνική κοινωνία της δεύτερης χιλιετίας. Μισή Αμερική, μισή Ευρώπη, ανισόρροπη, μεγαλωμένη σε ξένα χέρια, σαν αυτούς που δεν θυμούνται τίποτε μετά το φοβερό ατύχημα. Τα σέβη σας στ΄αχαλίνωτα βράδια, στα εξωφρενικά της γούστα, τ΄αυθάδη, τ΄απωθημένα. Στα δύσκολα μεσημέρια του Άργους, στις ενοχές της Θήβας, στους ληστές, τους κόλακες.
Ο Απόστολος Θηβαίος έχει εκδώσει τα διηγήματα Νόμισμα στην όχθη (εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος 2008) και Δυτικό Μέτωπο (εκδόσεις 24 γράμματα 2014), το παιδικό θεατρικό έργο Το πολύχρωμο θάρρος (εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης 2009), το μυθιστότημα Μendizabal (εκδόσεις Mιχάλης Σιδέρης 2010), το αφήγημα Το όνειρο της Μαριέλ (εκδόσεις 24 γράμματα 2012), τη μελέτη Cubanacan (εκδόσεις 24 γράμματα 2012) και τις ποιητικές συλλογές Οδός πόλεως, αριθμός 28 (εκδόσεις Χάρη Τζο Πάτση 2010) και 17 (εκδόσεις Εκάτη 2011).