Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 22

Μαρτυρία της σάρκας της Μόνικα Τζ. Ο' Ρουρκ

Μαρτυρία της σάρκας, νουβέλα, Μόνικα Τζ. Ο' Ρουρκ, μτφρ. Ιωάννης Πλεξίδας, Εκδόσεις Λογείον 2013

Υπάρχει η μία όψη του νομίσματος που αναγράφει την αρρώστια αυτού του κόσμου. Άραγε, πόση αρρώστια χωράει στον ανθρώπινο νου; Και δεν εννοώ τη βιολογική αλλά την ψυχική η οποία πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια της ψυχωσικής αλλά και της ψυχασθενικής «πραγματικότητας».

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που αναγράφει την αρρώστια της λογοτεχνίας, ειδικώς αυτής που εντάσσεται στο θρίλερ και τον τρόμο. Γιατί τέτοια είναι η νουβέλα της Αμερικανίδας Ο’ Ρουρκ, η οποία βέβαια αυτά που γράφει τελικά είναι βγαλμένα από την ίδια τη ζωή… Ελάχιστες μέρες πριν πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου μαθαίναμε για το δεκαετή και κατ’ εξακολούθηση σεξουαλικό βιασμό και βασανισμό τριών κοριτσιών σε προάστιο του Κλίβελαντ.

Όντως, η Μαρτυρία της σάρκας (Εκδόσεις Λογείον, 2013) είναι ένα «άρρωστο» βιβλίο, με αναρίθμητες σεξουαλικές απεικονίσεις οι οποίες, καμιά φορά θες δε θες, σε διεγείρουν, νοητικά – ψυχικά – σωματικά. Και όχι απαραίτητα ευχάριστα… Είναι μια αυθυποβολή στο πνεύμα του κακού το ανάγνωσμα της, που σε προκαλεί να δεις, να σκεφτείς, να ερμηνεύσεις την απανθρωπιά… του ανθρώπου.

Με άλλα λόγια, η ιστορία της Ζόι, μιας παχύσαρκης νεαρής που παρασύρεται, απάγεται και εντέλει εγκλωβίζεται σε ένα υπόγειο – κέντρο σεξουαλικών διαστροφών και κακότροπων βασανισμών, μόνο τροφή για σκέψη και αποστροφή προσφέρεται. Καθότι η θαυμάσια αφήγηση της Ο’ Ρουρκ σε κάνει κοινωνό ενός κόσμου που δε θες να είσαι. Αλλά όμως ξέρεις…

*Στο βιβλίο υπάρχει και ένα δώρο… Γυρίζοντας το ανάποδα, από το τέλος προς την αρχή, μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη ιστορία της Ο’ Ρουρκ Γιασεμί και σκόρδο, που ομολογώ ότι ξεπέρασε και τις πιο άρρωστες προσδοκίες μου…

Νέστορας Πουλάκος