Top menu

Μαρουσώ Αθανασίου: "9 ώρες στα Εξάρχεια"

Συνέντευξη στην Αλεξία Νταμπίκη

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λέμβος η συλλογή διηγημάτων "9 ώρες στα Εξάρχεια". Συμμετέχουν με ανέκδοτα διηγήματά τους οι: Μαρουσώ Αθανασίου , Τζούλια Γκανάσου, Χρήστος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Διονυσόπουλος, Τάσος Ελένας, Αλέξανδρος Κεφαλάς, Νέστορας Πουλάκος, Βαγγέλης Προβιάς, Βαγγέλης Σωτήρης. Συνομιλήσαμε με την συγγραφέα Μαρουσώ Αθανασίου για τη συλλογή.

Μιλήστε μας για την συλλογή διηγημάτων, "9 ώρες στα Εξάρχεια", όπου συμμετείχατε με διήγημά σας.
Πρόκειται για μία συλλογή 9 διηγημάτων, 9 νέων συγγραφέων. Το ενδιαφέρον είναι, ότι ενώ κανείς θα περίμενε ένα βιβλίο με ιστορίες για τα Εξάρχεια να είναι γεμάτο πορείες, δακρυγόνα και φωτιές, αυτό το βιβλίο διαψεύδει κάθε τέτοια προσδοκία. Οι ιστορίες είναι εντελώς διαφορετικές και ετερόκλητες. Είναι ιστορίες ανθρώπων που γεννήθηκαν, πέρασαν, έμειναν ή έφυγαν από τα Εξάρχεια και πήραν ή δεν πήραν κάτι μαζί τους από αυτά.

Σχετικά με το διήγημά σας "Τι σημαίνει έχουμε", ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Στο "Τι σημαίνει έχουμε" βλέπουμε τη διαδρομή μιας γυναίκας, από τα Εξάρχεια στη Νέα Ερυθραία και πίσω. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν η αντίστιξη των προαστίων και του κέντρου της πόλης. Θα πίστευε κανείς, πως οι άνθρωποι στα προάστια με το λιγότερο άγχος, τη λιγότερη φασαρία, τον ήλιο, θα ήταν πιο ζεστοί, πιο ανθρώπινοι. Παρ’ όλ’ αυτά στο διήγημα βλέπουμε να έρχεται η ζεστή, ανθρώπινη κουβέντα από έναν περαστικό Εξαρχιώτη που δεν έχει τίποτα, παρά ένα δεμάτι βιβλία στον ώμο.

Περιγράψτε μας την ηρωΐδα της ιστορίας σας και με τι κριτήρια τον επιλέξατε;
Η ηρωίδα του διηγήματος θα μπορούσε είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Δεν έχει φύλο. Δεν έχει ηλικία. Αυτό που σίγουρα έχει, είναι ανοιχτά αυτιά και μάτια. Από την άλλη μεριά, ο περαστικός Εξαρχειώτης είναι ένας από μηχανής θεός που λέει το σωστό πράγμα στη σωστή στιγμή. Αυτά τα χαρακτηριστικά στους ανθρώπους τα αγαπάω πολύ.

Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
Δεν πιστεύω στην έμπνευση. Πιστεύω στη συμπύκνωση ζωής. Όση περισσότερη βιωμένη ζωή, τόσο περισσότερο υλικό για έναν καλλιτέχνη. Η διαχείριση αυτού του υλικού όμως, είναι ζήτημα άσκησης.

Ένα καλό βιβλίο μπορεί να "σώσει" την ψυχή μας;
Ένα καλό βιβλίο θα προσθέσει έναν κόσμο στη συλλογή μας. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον καινούριο κόσμο, είναι καθαρά προσωπική επιλογή.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Αυτό τον καιρό ετοιμάζω την πρώτη μου συλλογή ποίησης, όμως επειδή η συγγραφή δεν ξεκινά ούτε εξαντλείται στην έντυπη μορφή της, ταυτόχρονα συμμετέχω μαζί με φίλους ποιητές και πεζογράφους στην ομάδα ποίησης Σκάσε Αηδόνι και στα λογοτεχνικά projects TwoParts και Anti-Narrative.