Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 25

Ληθόστρωτο της Βάγιας Κάλφα

Ληθόστρωτο, ποιήματα, Βάγια Κάλφα, Εκδόσεις Εκάτη 2014

 

Εκεί που το βλέμμα χάνεται στο άτακτο της στιγμής, εκεί που η άβυσσος σε κοιτά λίγο πριν τη μεγάλη συντριβή, εκεί πάντα βρίσκεται το χέρι της ποίησης που αποκρυσταλλώνει τα άρρητα νοήματα και τις λεπτές ισορροπίες του κόσμου. Με το ακραίο των λέξεων να συμπυκνώνει τις χαώδεις αποστάσεις και το λυρισμό να κορυφώνει το συμπαγές της Αλήθειας, η ποίηση κρατά φωτεινό το πλέγμα του ορίζοντα αντίληψης της ζωή μας.

Στο Ληθόστρωτο της Βάγιας Κάλφα, έχουμε την απομυθοποίηση της πραγματικότητας. Οι πιο σκληρές πλευρές και οι πιο ουσιαστικές αποσιωπήσεις της, ο ξεπεσμός και η απελπισία, η ένδεια και η υποκρισία, τα υλικά αυτά στα οποία στηρίχθηκε η σύγχρονη πραγματικότητα, φανερώνονται με τις πιο λεπτές αποχρώσεις τους. Με τη θρυμματισμένη γλώσσα, τις ημιτελείς φράσεις, τη φειδωλή χρήση σημείων στίξης και την αδιευκρίνιστη συγχώνευση παρελθόντος-παρόντος, η ποιήτρια αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο το σαθρό οικοδόμημα και το ανούσιο των σχέσεων.

Ο μικρόκοσμος μας παρουσιάζεται στο βιβλίο στη μεγεθυμένη εικόνα των αισθημάτων και των υπαρξιακών πηγών του. Έτσι, ο αναγνώστης γίνεται μυσταγωγός της ζωής σε όλο της το φάσμα. Το καθημερινό αποκτά μιαν άλλη διάσταση, προσφέροντας ένα άνοιγμα στο μυστήριο μας. Και η πιο ταπεινή υπεκφυγή παρασύρει τη νόηση στους κατακλυσμούς της αποκάλυψης. Το βλέμμα ξεφορτώνεται το βαρύ φορτίο του στόμφου και του άκαρπου διδακτισμού, κάνοντας την ανάγνωση μια μοναδική εμπειρία στην εξερεύνηση του εαυτού μας.

Το Ληθόστρωτο χάνει την αξία της λησμοσύνης και γίνεται το σταθερό ακλόνητο της ουσίωσής μας.

Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος