Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 8

Λέσχη ανάγνωσης.. [συνεργασία με το περ. Move it!]

του Νέστορα Ι. Πουλάκου

poulakos-v4.jpg«Μετά σκάσαμε κι οι δυο στα γέλια, ενώ ο συρμός άρχισε και πάλι αργά αλλά σταθερά ν’ απομακρύνεται απ’ την αποβάθρα». Στο μυθιστόρημα «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» (Εκδόσεις Καστανιώτη) της Έλενας Μαρούτσου, μια γυναίκα βιώνει έντονα το παρόν όπως και το παρελθόν της ζωής της. Αδιαφορώντας για το μέλλον, θυμάται τα παλιά, ξεσκονίζει τα σημαντικά, ξαναζεί τα συναισθήματα τα τότε. Και ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο χτίζει λιθάρι-λιθάρι το βιός της στο σύγχρονο αστικό τοπίο, παρέα με τους στίχους του Λειβαδίτη και τους πίνακες του Μαγκρίτ. Δικό της είναι το Athens Prize for Literature 09.

poulakos-v3.jpg«Και τότε βγήκε σ’ ένα μέρος/ γεμάτο δέντρα και ποτάμια και πουλιά/ και έμεινε εκστατικός». Στην ποιητική συλλογή «Ισόπαλο τραύμα» (Εκδόσεις Κέδρος) του Γιάννη Στίγκα, σπουδαίοι εραστές της ποιητικής τέχνης συνομιλούν με τον συγγραφέα. Ο Καρυωτάκης, ο Σελάν, ο Πόε, ο Σαχτούρης, ο Σινόπουλος, ο Ρεμπώ, ο Ντύλαν Τόμας αλλά και οι τωρινοί, ο Άλλος, η Μαστοράκη, η Αγγελάκη-Ρουκ, ο Κοντός, δομούνται σε πορτρέτα της στιγμής και αποσυντίθεντο από την πένα του Στίγκα. Αλλοτινοί στίχοι, εκ βαθέων εξομολογήσεις.

poulakos-v2.jpg«Το μόνο που ζητάω από τούτη την Περσεφόνη/ είναι ποιήματα που οδηγούν το γάλα της αγάπης/ μέσα απ’ την ανεμώνη –». Στην ποιητική ανθολόγηση «Ποιήματα» (Εκδόσεις Ηριδανός) του Τζακ Κέρουακ, σε εισαγωγή-επιλογή-μετάφραση Γιάννη Λειβαδά, ένα πλουραλιστικό σύμπλεγμα ποιημάτων απ’ όλη τη βιβλιογραφία του μεγάλου μπητ συγγραφέα και ποιητή προβάλλεται στη γλώσσα μας. Από τα μπλουζ του Μεξικό στα χαϊκού και τα βουδιστικά απαυγάσματα ενός κοφτερού μυαλού της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

poulakos-v1.jpg«… και δεν απομένει τίποτα, ένα μοναχικό αστέρι μόνο, στον ουρανό σαν τον αστερίσκο που παραπέμπει σε μιαν ανεξιχνίαστη υποσημείωση». Στη συλλογή διηγημάτων «Μια Ρωσίδα καλλονή» (Εκδόσεις Ερατώ) του Βλαντιμίρ Ναμπόκωφ, σε μετάφραση-σημείωση του Γ.Ι. Μπαμπασάκη, ξεδιπλώνεται όλος ο φαντασιακός πλούτος του Ρώσου συγγραφέα από τη δεκαετία του ’30, την περίοδο πριν την αναγνώριση και τη «Λολίτα». Έξι διηγήματα από έναν κόσμο φανταχτερό, με μπόλικη αγάπη, στιλβωμένες ηθικές αξίες και απαράμιλλο στυλ.