Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Λέσχη Ανάγνωσης Σεπτεμβρίου: Πανσέληνος στο δάσος του Σωτήρη Κακίση & Πανόραμα βιβλίων

Πανσέληνος στο δάσος, ποίηση, Σωτήρης Κακίσης, Εκδόσεις Αιγαίον 2012

Στο δάσος με πανσέληνο, ίσως την υπέροχη αυγουστιάτικη πανσέληνο που απολαύσαμε λίγες εβδομάδες πρωτύτερα, γράφει, απαγγέλει ή απλώς αφηγείται με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Σωτήρης Κακίσης τα ποιήματα του. Με αυτό τον τρόπο που τον έχει ξεχωρίσει από τους ποιητές της γενιάς του: παραγραφοποιημένη πεζοποίηση, μόνο με μικρά ακόμη κι αν έχει μπει τελεία στην προηγούμενη πρόταση, πάντα σε πρώτο πρόσωπο, χωρίς καμία σύνταξη και από μακριά το χέρι του επιμελητή πάνω τους. Ποίηση γαρ…

«η μόνη αλήθεια είναι το παρελθόν, σκέφτομαι», γράφει ο Σωτήρης Κακίσης και συνοδεύει αυτός ο στίχος ως τίτλος το τεύχος 23 του περιοδικού Vakxikon.gr. Αν και η εσωτερικότητα απορρέει από το στίχο, η καθολικότητα κατακλύζει τον αναγνώστη. Είναι όταν το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο, όταν το εγώ διαβάζεται κι ως εμείς, όταν ο δικός μου έρωτας μπορεί να είναι ο έρωτας με όλους ή ο έρωτας όλων των ανθρώπων. Σαν το «Μ’ αγαπάς» της εικόνας του εξωφύλλου (από την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου).

Ετοιμάζοντας το επόμενο βιβλίο του (και πάλι από τις Εκδόσεις Αιγαίον, τον οίκο που διαθέτει τα βιβλία του Κακίση των τελευταίων ετών), ο σημαντικός αυτός ποιητής της γενιάς που εμφανίστηκε στο προσκήνιο στη Μεταπολίτευση, συνεχίζει αυτό το όμορφο, γεμάτο εμπειρίες και όμορφες εκδόσεις ταξίδι στην Κύπρο και τις πάντοτε καλαίσθητες εκδόσεις Αιγαίον του Βάσου Πτωχόπουλου. Σαν μια ακόμη ενδιάμεση στάση είναι η Πανσέληνος στο δάσος, σαν «τρεις χιλιάδες χρόνια όμοια, όνειρα, όνειρα δικής μου, χειμωνιάτικης, χειμερίας, άγριας, άσωτης, άτρωτης νύχτας!».

Νέστορας Πουλάκος
*
Πανόραμα βιβλίων

 

- Κι όμως, γελούν καλύτερα οι τζίτζικες είναι ο τίτλος της τρίτης ποιητικής συλλογής του θεσσαλονικιού Ντέμη Κωνσταντινίδη, που κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδόσεις University Studio Press (2013).

- Δίγλωσση (γαλλικά – ελληνικά), καλαίσθητη και ιδιαιτέρως περιποιημένη έκδοση είναι το Florilege – Ανθολόγιο της ποιήτριας Florence Regnard, σε μετάφραση και επιμέλεια της Ευδοξίας Δελλή. Με έγχρωμη εικονογράφηση της ίδιας της ποιήτριας, κυκλοφορεί από τις πάντοτε προσεγμένες εκδόσεις ΑΩ (2013).

- ποίημα το ποίημα / πέθανε η ποίηση, από την ποιητική συλλογή Το καντήλι και άλλα ποιήματα του Λαρισαίου Αντώνη Ψάλτη (μεταφραστή της Παλατινής Ανθολογίας), που κυκλοφόρησε το 2013 από τις κυπριακές εκδόσεις Αιγαίον.

- Πρώτη ποιητική συλλογή του Κύπριου Ανδρέα Πολυκάρπου είναι τα Απρόσωπα Φαγιούμ (Άπαρσις 2013). Σάπιο το αίμα μου / θα στιγματίσει τη γη.

- Με τη σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή – Ιατρού κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ποίηση η Τρικαλινή Γεωργία Κολοβελώνη με το βιβλίο Ιστορίες με λυπημένη αρχή (Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη 2012).

- Αποδημία καλείται η πρώτη ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Β. Σβεντζούρη, που κυκλοφορεί από τις νεοσύστατες εκδόσεις iWrite.gr (2013). O ποιητής μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσεις και εκδόσεις στην Ιταλία.

- Ευσύνοπτη, μόλις 22 σελίδων, είναι η νέα ποιητική συλλογή του Σέργιου Μαυροκέφαλου Ρέων ιστός (ΑΩ 2012).

- Με αφορμή τη μελέτη της Η μουσική και οι ήχοι στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Μανδραγόρας, ήρθαμε σε επαφή με το έργο της Λίτσας Λεμπέση: τις ποιητικές της συλλογές Περιουσία (1985) και Τα επουσιώδη (1987) από τις εκδόσεις Οδυσσέας, την επιστολογραφία με τον πατέρα της μουσικό Βασίλη Λεμπέση από τις εκδόσεις Οδός Πανός (2012) καθώς και τη συγκεντρωτική συλλογή Σκέψεις και αναφορές στο έργο της Λίτσας Λεμπέση, σε επιμέλεια Ναυσικάς Χατζηχρήστου, από τις εκδόσεις Λεξίτυπον (2010).