Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 17

Καρναβαλιστής - Ανάγνωση της Βερονίκης Δαλακούρα

                                        

                                                       Καρναβαλιστής, Ποίηση, Βερονίκη Δαλακούρα, Εκδόσεις Κέδρος, 2011

Ιδιαίτερη γλώσσα, σκληρή, απόμακρη, καυστική μα και ανθρώπινη… Όπως ακριβώς είναι και η πραγματικότητα. Η πένα στα χέρια ενός δημιουργού είναι πάντα το μεγάλο του όπλο απέναντι στην ψυχή του αλλά και τον κόσμο. Μέσα από το μελάνι της πένας μπορεί να γεννήσει θαύματα ή απλώς να μουτζουρώνει άσκοπα τις λευκές σελίδες. Η πένα αποτελεί το άλλοθι της διαφορετικότητά μας απέναντι στα πράγματα. Κάποιοι επιλέγουν να κρύψουν την πραγματικότητα, να την θάψουν μαζί με τα όνειρά τους και τους φόβους τους. Μα ευτυχώς η Βερονίκη Δαλακούρα δεν ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία των δημιουργών.

«Ο Καρναβαλιστής» είναι εκείνος ο Τολμηρός που με την αύρα του έχει μαγέψει και δημιουργήσει όλα τα ποιήματα της συλλογής. Τα ποιήματα της Βερονίκης Δαλακούρα, τιτλοφορούνται «Ο Καρναβαλιστής» και εκδόθηκαν το 2011 από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Η πρώτη ανάγνωση του έργου, αφήνει μια μυστήρια και ίσως περίεργη εικόνα και θύμηση. Η γλώσσα των ποιημάτων είναι σκληρή, λιτή και φευγαλέα και αν βυθιστείς μέσα της θα βρεις καθαρά τα δικά σου νοήματα και φόβους. Ολοι μας σ’ αυτό το παράξενο σταυροδρόμι της ζωής, πάνω στο οποίο βαδίζουμε, κάπου στην πορεία μας αλλάζουμε, μεταμορφωνόμαστε, «πνιγόμαστε», μα κάποιος μας προσφέρει ένα πολύτιμο σωσίβιο. Ισως αν είμαστε αρκετά τυχεροί να μας το χαρίσει ο ίδιος μας ο εαυτός.

«Ο Καρναβαλιστής» δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, μιας και ακολουθεί την δική του διαδρομή, ένα μονοπάτι που αποκαλύπτεται μέσα από λέξεις και εικόνες. Η διαφορά του «Καρναβαλιστή» είναι ότι δεν φοβάται να βουτήξει στα βαθιά, να κοιτάξει στα μάτια το σκοτάδι του και να αρπάξει το σωσίβιο, ακόμα και αν το χέρι που του το προσφέρει είναι εκείνου του Θανάτου… Το να αντιμετωπίσεις το αιώνιο μεγάλο ζήτημα της ζωής και του θανάτου είναι το ανέφικτο. Πίσω από τις μάσκες και το ψεύτικο κόσμο που προστάζει η γιορτή του καρναβαλιού, η μάχη μετατρέπεται σε ιδανικό. Όλοι μας φοράμε τα προσωπεία μας, γιατί αυτά έχουμε ανάγκη και ντυνόμαστε την ζωή κάποιου άλλου, την βιώνουμε και μετά την πετάμε.

Αλώβητος με την μάχη της φθοράς, απέναντι στο χάσμα που ενώνει κόσμους τελειωμένους δεν βγαίνει κανείς μας. Εκτός από εκείνον που το προσπαθεί και αυτός είναι ο «Καρναβαλιστής». Μέσα από το μασκάρεμα και την γιορτή που αποπροσανατολίζει, εκείνος στέκεται όρθιος και πίσω από τα προσωπεία όλων μας πολεμάει να ξεπεράσει το Φόβο. Η πραγματικότητα και το τίμημα αυτής της μάχης είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να αποδοθεί με ωραιοποιημένες εκφράσεις και μελωδίες αγγέλων. Η Βερονίκη Δαλακούρα δεν φοβάται να δείξει στον αναγνώστη την εχθρική πλευρά της πραγματικότητας, δεν επιθυμεί να σε βυθίσει σε έναν ατέρμονο λήθαργο που καλύπτεται από τις παροδικές ανάγκες ενός ξεπεσμένου κόσμου.

Η αφύπνιση έρχεται με την συνειδητοποίηση, και αυτό πετυχαίνει η ποιήτρια μέσα από το έργο της. Απέναντι στο αιώνιο ερώτημα, κόντρα στον Φόβο και το Σκοτάδι, πίσω από τα βήματα του «Καρναβαλιστή» θα βρεις την δική σου ανάγκη να πολεμήσεις όσα σου κατατρώνε την σάρκα και τα όνειρα. Ακόμα και αν χρειαστεί να φορέσεις πολλά προσωπεία και να ενσαρκώσεις πολλούς ρόλους, όπως ο «Καρναβαλιστής»…

«Εδώ που έφτασα, ανοίγοντας την αγκαλιά
στο μελλοντικό χαμό, οφείλω.
Κι αυτό το πλάσμα με το λαιμοδέτη οριοθετεί το χρέος,
δίνει νερό,
σφουγγίζει το μέτωπο των τυμπανιστών».
(ποίημα από την συλλογή
«Ο Καρναβαλιστής»)

                                                                                                                                                                                                             Ανθή Ντάρδη