Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 21

Η ερημιά του αληθινού του Βασίλη Ζούμπου

Η ερημιά του αληθινού, ποίηση, Βασίλης Ζούμπος, Εκδόσεις Ηριδανός, 2012


Πρόκειται για την πρώτη ποιητική συλλογή του Βασίλη Ζούμπου (γεν. το 1978) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός. Στη συλλογή που απαρτίζεται από 47 ποιήματα και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες- στην «ύπαρξη», στην «απόπειρα» και στο «δήμο»- υπάρχει έντονο το στοιχείο της υπαρξιακής αναζήτησης, του ανεκπλήρωτου έρωτα, αλλά και του πολιτικού στοχασμού.

Πρόκειται για μια ειλικρινή αποτύπωση της πραγματικότητας του ποιητή. Όσων βιώνει, όσων σκέφτεται, όσων θυμάται. Με έντονο το στοιχείο της ρίμας στο μεγαλύτερο μέρος των ποιημάτων του και με πολλά στοιχεία από τους ποιητές του μεσοπολέμου, καθώς και τους μεταπολεμικούς, τολμά να μιλήσει για επίκαιρα θέματα, να αναφερθεί σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, να παραδεχτεί τον πόνο του έρωτα που χάνεται.

Δεν φοβάται να σαρκάσει, ή να ειρωνευτεί χωρίς όμως να προκαλεί τον αναγνώστη του και αυτό γιατί ο Βασίλης Ζούμπος με έναν ιδιαίτερο, προσωπικό τόνο μας κάνει συμμέτοχους στις αγωνίες του, στις λαχτάρες του, στις ματαιώσεις του. Μας δείχνει χωρίς αιδώ ότι θλίβεται για όσα γύρω του συμβαίνουν, αλλά και την θέλησή του να θέσει ερωτήματα, να συγκρουστεί και να αναμετρηθεί με όσα μειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Μαρία Τσιράκου