Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 27

Η αναζήτηση του Κάρβερ του Νικ Ρένισον

marinoskarver.jpg
Η αναζήτηση του Κάρβερ, μυθιστόρημα, Νικ Ρένισον, εκδόσεις Κλειδάριθρος 2014

 

Κατά δήλωση του Νικ Ρένισον ο Άνταμ Κάρβερ (πρωταγωνιστής στην Αναζήτηση του Κάρβερ) προέκυψε την περίοδο που συνέγραφε την παρωδική βιογραφία του Σέρλοκ Χολμς. Κατανοητό: ο σερ Κόναν Ντόιλ επέδρασε καταλυτικά στη ανάπλαση αυτού του νεο-Βικτοριανού μυθιστορήματος που φέρει όλη την γκρίζα ατμόσφαιρα του Λονδίνου και των κλειστών κλαμπ στα οποία συνέρρεαν εκλεκτοί κύριοι.
Ταυτοχρόνως, όμως, δεν ξεχνάει τον περιπετειώδη βίο των ηρώων, το πολυπλόκαμο μυστήριο και την εσάνς μιας καλά δομημένης αστυνομικής ιστορίας. Ο Ρένισον προσθέτει στον… κανόνα και μια έντονη νότα εξωτισμού, καθώς το δεύτερο μισό του μυθιστορήματος μεταφέρεται στην Ελλάδα του 1870 – τουτέστιν σε μια ενδοχώρα που προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της τον τουρκικό ζυγό και θυμίζει περισσότερο ένα εγκαταλειμμένο χωριό, παρά κομμάτι ενός ενιαίου κράτους.
Αρχαιοκάπηλοι, τυχοκυνηγοί, καθηγητές βρετανικών πανεπιστημίων που φλέγονται για καταξίωση και πλούτο, αρχαιολάτρες, χαμίνια των λονδρέζικων δρόμων, πόρνες δίχως αιδώ, βουλευτές της Βουλής των Λόρδων που είναι στην πραγματικότητα θεράποντες των πιπεράτων αδυναμιών τους και ένας κρυμμένος θησαυρός από τον τάφο του Φιλίππου της Μακεδονίας, παρελαύνουν από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα.
Ο Ρένισον ερανίζεται αρχετυπικά στοιχεία του μυθιστορηματικού Σέρλοκ Χολμς για να φτιάξει τον δικό του Άνταμ Κάρβερ (έναν amateur αρχαιολόγο). Η συνάφεια είναι τόσο δεδομένη που φτιάχνει ακόμα και μια καρικατούρα του «κλασικού» Γουάτσον που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ορντινάντσα του Κάρβερ, ο ηφαιστειώδης Κουίντ.
Πολλά πράγματα συμβαίνουν μέχρι η κυρίως δράση να μεταφερθεί στα μοναστήρια των Μετεώρων και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, όπου οι Βρετανοί τυχοδιώκτες θα αποδυθούν σε ένα ανηλεές κυνηγητό για να ανακαλύψουν το «χρυσόμαλλο δέρας», δηλαδή τον αμύθητο θησαυρό του βασιλιά Φιλίππου Β’.
Αρχή των πάντων είναι ένα κρυμμένο βιβλίο του αρχαίου ποιητή Ευφορίωνα, στο οποίο καταγράφεται ο τόπος που είναι κρυμμένος ο πολύφερνος θησαυρός. Όσοι ψάχνουν τα χνάρια του, κατά διαβολικό τρόπο, σκοτώνονται από ένα αόρατο χέρι.  Δίχως δικαιοδοσία ή πρότερη εμπειρία, ο Κάρβερ, αποφασίζει να λύσει το μυστήριο και ζητάει τη βοήθεια του αυθέντη καθηγητή Φιλντς, που με τη σειρά του θα πετάξει από πάνω του το προσωπείο του έμπιστου και θα αποδειχθεί ένας κοινός εγκληματίας.
Στην Ελλάδα, εκεί όπου οι ήρωες θα ταξιδεύσουν για να βρουν το βιβλίο του Ευφορίωνα, θα αποκαλυφθεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» πλιάτσικου αρχαιοτήτων που το νεοπαγές ελληνικό κράτος αδυνατεί να αποκρούσει (μήπως θυμίζει την περίπτωση του Έλγιν;). Τα πάντα είναι προς άγραν και ουδείς δίνει λόγο. Αρχαία χάνονται από την ελληνική γη και η κληρονομιά της χώρας διασπαθίζεται από επαγγελματίες αρχαιοκάπηλους.
Σύντομα ο μανδύας που κρύβει τις πραγματικές ρίζες της ιστορίας αποκαλύπτονται και ο Κάρβερ μαθαίνει με… σκληρό τρόπο ποιος κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες και από την επιχείρηση «θησαυρός του Φιλίππου».
Ο Ρένισον στήνει ένα καλοδουλεμένο σκηνικό - φαίνεται ολοκάθαρα η επιρροή των βικτοριανών μυθιστορημάτων στη γραφή του. Καίτοι για χρόνια ήταν επιμελητής εκδόσεων και βιβλιοπώλης, τούτο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που μόνο ως πρωτόλειο δεν μπορεί να αναγνωστεί. Αντιθέτως, η Αναζήτηση του Κάρβερ διαβάζεται απνευστί και θέλγει για τον άψογο συγκερασμό ιστορικών και ψευδοιστορικών στοιχείων, μυστηρίου, ρομάντζου και αστυνομικής πλοκής. Η, δε, περιγραφή του κλειστού κλαμπ «Μάρκο Πόλο» στο οποίο είναι μέλος ο Άνταμ Κάρβερ είναι τόσο λεπτομερής και θεατρική δομημένη, σαν να γράφτηκε από άνθρωπο που ανήκει σ' αυτήν.
Η μετάφραση ανήκει στον Αλέξη Καλοφωλιά.

Διονύσης Μαρίνος