Top menu

Ζοέλ Λοπινό: "Τη σωτηρία μου τη βρήκα μέσα από την αρχαία σοφία"

LOPINOT

Συνέντευξη στην Αλεξία Νταμπίκη

Συνομιλήσαμε με την συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματός της Το διαμαντένιο σώμα (εκδόσεις Καστανιώτη 2016).

Ανατρέξτε στη σελίδα του βιβλίου

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στον αναγνώστη μέσω του μυθιστορήματός σας;
Ένα μήνυμα απελευθέρωσης κυρίως από τους φόβους μας! Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη και άστατη όπου καλλιεργείται επιμελώς ο φόβος σε όλα τα επίπεδα: προσωπικά, κοινωνικά, πολιτικά. Συνεπώς ο καθένας μας καλείται να αντλήσει από μέσα του δύναμη ψυχής για να αντισταθεί. Το διαμαντένιο σώμα είναι μια πρόταση ζωής για τα αδιέξοδα της εποχής μας, μια παρότρυνση αλλαγής τρόπου σκέψης και στάσης ζωής απέναντι στις καταστάσεις που μπορεί να μας βοηθήσει και να ομορφύνει τον κόσμο μας. Οι ήρωές μου εκπαιδεύονται σιγά σιγά από την ίδια τη ζωή στο να μην περιφρονούν άλλο τον εαυτό τους, να τον αγαπήσουν και να κάνουν τη θλίψη τους δύναμη.

Πιστεύετε ότι τα βιώματα της παιδικής ηλικίας είναι καθοριστικά για την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου;
Σαφώς! Μπορεί ν’ αποτελέσουν σκέτο δηλητήριο και να καταστρέψουν ολόκληρη την ύπαρξή μας και τις σχέσεις μας. Το ζήτημα είναι ν’ απελευθερωθούμε και απ’ αυτά!  Κάποια βιώματα μάς οδηγούν στο να γινόμαστε θύματα, όμως έχουμε την ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας να θεραπεύσουμε αυτές τις πληγές γιατί τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε εμείς τα βιώματά μας για να αυτομαστιγωνόμαστε. Στο μυθιστόρημά μου αυτό, παρακολουθώντας το βαρύ παρελθόν της Αλκυόνης, αλλά και του Φοίβου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τρόπους να κάνει ειρήνη με τον εαυτό του ώστε να βρει τη γαλήνη και την ευτυχία.

Στα μυθιστορήματά σας υπάρχουν βιωματικά στοιχεία;
Οι τάσεις αυτοκτονίας της ηρωίδας μου ήταν κάποτε δικές μου. Το δύσκολο παρελθόν μου με οδήγησε στην αναζήτηση λύσεων. Τη σωτηρία μου τη βρήκα μέσα από την αρχαία σοφία η οποία συναντιέται με τη θετική ψυχολογία. Αυτή καταθέτω σ’ αυτό το βιβλίο. Όλα όσα πρεσβεύω στο Διαμαντένιο σώμα είναι δοκιμασμένα! Με απόλυτη επιτυχία! Εμείς καλλιεργούμε την αγάπη και την ευτυχία μέσα μας. Κανείς άλλος!

Στο βιβλίο σας υπάρχουν αναφορές στην ιδέα της μετενσάρκωσης, πιστεύετε πως οι προηγούμενες ζωές μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου;
Το βιβλίο μου, αυτό απεικονίζει. Μπορεί να το πάρει κανείς στα σοβαρά ή να το δει σαν ένα απλό μύθο, δεν προσηλυτίζω! Δείχνει ότι η τωρινή μας ύπαρξη είναι αποτέλεσμα των ενεργειών μας σε άλλες ζωές. Αυτές οι εντάσεις μαζεμένες στο υποσυνείδητό μας θα πρέπει να βγουν, να πειραματιστούν ξανά και ξανά, προκειμένου να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να καθαρίσει. Αυτή η ιδέα αυτοκάθαρσης και εξέλιξης μού αρέσει πολύ, δίνει ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή. Οι μεγαλύτεροι σοφοί όλων τον εποχών μάς το ανέφεραν. Ο Σωκράτης, ο Επίκουρος, ο Κονφούκιος, ο Πλωτίνος, ο Σπινόζα και άλλοι πολλοί... Νομίζω ότι μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο αξίζει να το διερευνήσει κανείς.  
       
Ο έρωτας λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη στην επούλωση ψυχικών τραυμάτων;
Όσο κουβαλάμε μεγάλες πληγές, πέφτουμε σε ανθρώπους που μας υποχρεώνουν να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας. Αυτούς τους έρωτες τούς αποκαλούλουμε συνήθως «λάθος επιλογές», γιατί μας πονούν, μας καταστρέφουν πολλές φορές επειδή εμείς επιτρέπουμε να μας καταστρέφουν. Οπότε, ναι, κάθε έρωτας κουβαλά μαθήματα προς την επούλωση ψυχικών τραυμάτων. Όμως ο αληθινός έρωτας έρχεται αφού τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, αφού έχουμε πάψει να χρειαζόμαστε ένα δεκανίκι για να προχωρούμε, αφού έχουμε αγαπήσει τον εαυτό μας...
          
Υπάρχουν σχέδια για κάποιο επόμενο μυθιστόρημα;
Προς το παρόν όχι. Υπάρχει όμως σχέδιο για ένα θεατρικό έργο. Θα δούμε...