Top menu

Ευγενία Ηλιοπούλου: "Mε ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου για τα γραπτά μου"

Συνέντευξη στον Θεοχάρη Παπαδόπουλο

Συνομιλήσαμε με την ποιήτρια και αρθρογράφο Ευγενία Ηλιοπούλου, με αφορμή την έκδοση της ποιητικής της συλλογής "Το άρωμα των ταξιδιών" από τις εκδόσεις Εκάτη.

Στις μέρες μας, αρκετοί άνθρωποι ταξιδεύουν, αλλά πάντα υπάρχουν κι εκείνοι, που θα προτιμήσουν να μην πάνε πουθενά και να απολαύσουν την ηρεμία, ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Πιστεύεται ότι πρέπει να ταξιδεύουμε, όταν μας δίνεται η δυνατότητα;
Τα μεγαλύτερα ταξίδια είναι αυτά του μυαλού μας. Εκεί πράγματι δεν αλλάζουμε ούτε θέση και ούτε διάθεση. Η πρόταση μου είναι η αλλαγή οπτικής γωνίας. Να νοιώσουμε το διαφορετικό άρωμα της κάθε χώρας. Η αλλαγή παραστάσεων και κυρίως η επαφή με το καινούργιο και το διαφορετικό θα εμπλουτίσει την άχαρη ζωή μας. Χωρίς να το φοβηθούμε, με όρεξη για νέες εμπειρίες και με σεβασμό απέναντι σε αυτό που αντικρίζουμε.

Η οικονομική κρίση αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής, λόγω κόστους. Πιστεύεται ότι με την αυξανόμενη φτωχοποίηση, θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ή θα γίνουν τα ταξίδια, είδος πολυτελείας για ελάχιστους, που θα διαθέτουν τα οικονομικά μέσα;
Τα ταξίδια που κάνουμε δεν έχουν υποχρεωτική σχέση με την πολυτέλεια και το μεγάλο κόστος. Ταξίδι είναι και η επαφή σου με την θάλασσα του κοντινού νησιού η το δέλτα του Έβρου. Λατρεύω την Αίγινα αλλά κάνω μπάνια στην Ακτή Βουλιαγμένης. Γεύομαι την ίδια χαρά και την ίδια αγάπη για την Ελλάδα μας.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον, που ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε κάποια μακρινή χώρα, σε άλλη ήπειρο, για πρώτη φορά;
Γνώση και μέγιστη προσοχή! Σεβασμός και μετριοφροσύνη. Να μην κάνει επίδειξη γνώσεων και πλούτου. Να έχει το νου του στα δύσκολα και να μην παριστάνει κάποιον που δεν είναι. Να κάνει μικρά βήματα με σύνεση και ενημέρωση. Να έχει επίγνωση των σωματικών, οικονομικών και ψυχικών ικανοτήτων του. Συνάντησα πολύ φτώχεια και δυστυχία  στην Ινδία και στο Περού αλλά και στην Ομόνοια. Να διαβάσει πολλά και να ενημερωθεί σωστά για την χώρα όπου θα ταξιδέψει. Να προετοιμαστεί για το καινούργιο και να μην απορρίψει το διαφορετικό. Θεωρώ αυτονόητο να προσέξει την υγεία του και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας ενός ταξιδιού.

Μια επίσκεψη σε έναν τόπο μπορεί να κρύβει μεγάλη ταλαιπωρία, όπως, περπάτημα για πολλές ώρες, ανέβασμα πολλών σκαλιών ή ακόμα και κινδύνους. Πιστεύεται ότι αξίζει τον κόπο να αψηφούμε τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους και να προχωράμε;
Αυτό δεν αναζητούμε στην πραγματικότητα; Να αλλάξουμε, για λίγες ημέρες την μορφή, τον ρυθμό και τον τρόπο που ζούμε; Αν θέλουμε να χαλαρώσουμε υπάρχει μία φθηνή και εύκολη λύση. Να μπούμε στην μπανιέρα του σπιτιού μας ή να κοιτάξουμε εντατικά το ταβάνι του σπιτιού μας. Αξίζει τον κόπο η αλλαγή μακριά από το άχρωμο μιας  μονότονης και άχαρης ρουτίνας και της καθημερινότητας. Πάντα στην ζωή μας την πεζή αξίζει να αλλάξουμε παραστάσεις και να ταλαιπωρηθούμε. Σάμπως θα πάμε και αύριο στην Αργεντινή;

Έχετε εκδώσει παλιότερα άλλο ένα βιβλίο και έχετε αναπτύξει συγγραφική δραστηριότητα σε αρκετές εφημερίδες. Να περιμένουμε και κάποιο άλλο βιβλίο; Πείτε μας το επόμενό σας συγγραφικό βήμα.
Ναι! Έχω μία σχέση ζωής με το γράψιμο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο επιστημονικό για τα εγκαύματα (1977, Εκδ. Μ. Παρισιάνου) και ένα με άρθρα για τους γιατρούς (2010, Εκδ. Καφκάς). Ετοιμάζω ένα αστυνομικό βιβλίο και σε μόνιμη βάση γράφω άρθρα στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες. Έχω μία αφόρητη ανάγκη να εκφράσω τον προβληματισμό μου καταθέτοντας τη δική μου ανθρώπινη και κοινωνική ευαισθησία. Επιζητώ την επαφή με τον κόσμο. Θέλω να ακούσω και με ενδιαφέρει η γνώμη του κόσμου για τα γραπτά μου. "Κερδίζω" από αυτή την επαφή, γίνομαι "πλούσια" και σαφώς γίνομαι καλύτερη.