Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 23

Είσαι ο επόμενος του Γκρεγκ Χόρβιτζ

Είσαι ο επόμενος, μυθιστόρημα, Γκρεγκ Χόρβιτζ, μτφρ. Μαρία Μπισμπιγιάννη, Εκδόσεις Λογείον 2013

 

Για μια αρκετά μεγάλη περίοδο τα αστυνομικά μυθιστορήματα θεωρούνταν μη λογοτεχνικό είδος, και καθώς περιλαμβάνονταν στην κατηγορία των «ευπώλητων» βιβλίων δεν τύχαιναν της ανάλογης κριτικής. Σήμερα, όμως, σημειώνεται μια στροφή, τόσο στη στάση της κριτικής απέναντι στα αστυνομικά μυθιστορήματα, όσο και από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, καθώς, πέρα από την περιπέτεια και την όποια πλοκή, βρίσκουμε αρκετές κοινωνικές αναφορές, που αποδίδονται με το ανάλαφρο στυλ των αστυνομικών μυθιστορημάτων, χωρίς να κάνουν κήρυγμα και να κουράζουν τον αναγνώστη.

Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να έχουμε στα χέρια μας το αστυνομικό μυθιστόρημα του Gregg Hurwitz Είσαι ο επόμενος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογείον σε μετάφραση Μαρίας Μπισμπιγιάννη.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Μάικ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του σε ηλικία 4 ετών και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Κανένας δεν τον αναζήτησε, ενώ έχει μερικές αποσπασματικές αναμνήσεις από τους γονείς του. Σήμερα, ως ενήλικος, ζει τη ζωή που πάντοτε επιθυμούσε. Είναι παντρεμένος με τη γυναίκα της ζωής του και έχει μια οχτάχρονη κόρη. Η εταιρεία του πρόκειται να ολοκληρώσει ένα «πράσινο» πρότζεκτ, έναν οικισμό με οικολογικά σπίτια. Τότε συμβαίνει κάτι που αλλάζει τη ζωή του: Κάτι από το παρελθόν του, κάτι που ο ίδιος δεν θυμάται, επιστρέφει για να προκαλέσει τρόμο στην οικογένειά του. Μαζί με τον Σεπ – ένα πολύ επικίνδυνο άνθρωπο, αλλά και μοναδικό του φίλο – θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να προστατέψει την οικογένειά του από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την τρομακτική απειλή, Είσαι ο επόμενος.

Ως προτέρημα του βιβλίου, θα πρέπει να τονίσουμε την ρέουσα πλοκή, που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος του έργου, καθώς η αγωνία κορυφώνεται και όταν ακόμα λύνεται το μυστήριο, η περιπέτεια συνεχίζεται μέχρι την τελική κάθαρση.

Ένα σημείο, που πρέπει να σταθούμε είναι και το κοινωνικό περιβάλλον, που περιγράφεται στο έργο. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί, «οικολογικές» απάτες και το χρήμα να διευθύνει τα πάντα. Τα κέρδη πάμπλουτων τζογαδόρων μπαίνουν πάνω ακόμα και από τις ζωές μικρών παιδιών. Το αμερικάνικο όνειρο γίνεται εφιάλτης.

Υπάρχει κι ένα σημείο, που, κατά τη γνώμη μας, συνιστά υπερβολή. Ο πρωταγωνιστής του έργου καταφέρνει μαχαιρωμένος στο πλευρό να λειτουργήσει ένα γερανό και να οδηγήσει για λίγο ένα αυτοκίνητο. Επειδή, όμως, η υπερβολή συνιστά τέχνη και έχουμε διαβάσει έργα με πολύ μεγαλύτερες και εντελώς απίστευτες υπερβολές, δεν θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα χάνει κάτι από την αίγλη του.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά ακόμα για το αστυνομικό μυθιστόρημα του Gregg Hurwitz Είσαι ο επόμενος, αλλά εμείς θα κλείσουμε εδώ αφήνοντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν οι ίδιοι την αξία του.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος