Top menu

Δήμητρα Σωκράτους: "Ένα καλό βιβλίο μάς ωθεί σε αναστοχασμό"

socratous

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο

Συνομιλήσαμε με την συγγραφέα Δήμητρα Σωκράτους, με αφορμή την παρουσίαση του παραμυθιού της "Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι" (Κύπρος, 2016) την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 19.30, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα).

socatousvivlio

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας "Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι";
Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά και πραγματεύεται το ιδιαίτερο θέμα της αναζήτησης της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο. Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, έχει ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς συναντά πλάσματα που της προσφέρουν τις γνώσεις και το φως τους, βοηθώντας την να κατανοήσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό, τη ζωή και τις προκλήσεις της. Η Μαίρη, αποδεχόμενη την πρόκληση του Λευκού Μπιζελιού –σύμβολο για κάθε τι άγνωστο, δύσκολο και διαφορετικό– καταφέρνει να μυηθεί στη δικιά της ‘παιδική’ σοφία, ομορφιά κι αρμονία. Πρόκειται για μια ιστορία που επιχειρεί με προσοχή κι ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις ‘πραγματικότητες’ ενός παιδιού με καρκίνο και να τους ενδυναμώσει. Η όλη ιστορία δίδεται μέσα από φαντασία, θετικότητα, συμβολισμούς και χιούμορ με τη ‘θεραπευτική’ συνοδεία των φωτεινών χρωμάτων της εικονογράφησης της εικαστικού δρος Στέλλας Καραγιώργη, η οποία περιλαμβάνει σύμβολα και φιγούρες από αρχαϊκά αγγεία.

Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
Tο καλό με τα ‘χρόνια της κρίσης’ είναι πως καμιά φορά η έμπνευση έρχεται και μας βρίσκει μόνη της, δε χρειάζεται να την αναζητήσουμε. Αυτό που κάνω πιο συνειδητά είναι να παρατηρώ, να αφουγκράζομαι ανθρώπους και καταστάσεις, να ταξιδεύω. Ανατρέχω επίσης συχνά σε έργα αγαπημένων λογοτεχνών και ποιητών κι απλά δημιουργώ κενό χώρο και χρόνο στην καθημερινότητά μου ώστε η έμπνευση να μπορεί να αναδυθεί και να εκφραστεί μέσα από λέξεις ή και μέσα από άλλα πιο παραστατικά εργαλεία.

Ποια είναι η σχέση σας με την παιδική λογοτεχνίας και το εκπαιδευτικό/θεατρικό παιχνίδι;
Ασχολήθηκα έντονα τόσο με το Θέατρο όσο και τη Λογοτεχνία από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπήρξα ενεργό μέλος φοιτητικών θεατρικών ομίλων κι ερασιτεχνικών ομάδων, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις, σκηνοθετώντας παιδικά έργα, διοργανώνοντας θεατρικά δρώμενα σε δημόσιους χώρους. Μετά το Μεταπτυχιακό μου στο ‘Θέατρο στην Εκπαίδευση’ στο Πανεπιστήμιο Warwick αφοσιώθηκα περισσότερο στον σχεδιασμό κι εμψύχωση βιωματικών εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, νέους, γονείς κι εκπαιδευτικούς, πειραματιζόμενη με διάφορες θεματικές, όπως συναισθηματική αγωγή, ενεργό πολιτότητα, διαπολιτισμική εκπαίδευση, εκπαίδευση για έναν πολιτισμό ειρήνης. Όσον αφορά τη Λογοτεχνία, υπήρξα παιδί-βιβλιοφάγος. Άρχισα να γράφω ποίηση, ιστορίες για παιδιά και διηγήματα το 2001, κρατώντας τα αποκλειστικά για μένα. Η εκπαιδευτική μου ιδιότητα και η επαφή με τα παιδιά θαρρώ μού άνοιξαν τον δρόμο να μοιραστώ τα γραφτά μου με μικρούς μα και μεγάλους. Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ αποτελεί την πρώτη μου εκδοτική προσπάθεια Παιδικής Λογοτεχνίας. Θα ‘λεγα πως έχω ανάγκη να δημιουργώ και να εκφράζομαι τόσο μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού όσο και της Παιδικής Λογοτεχνίας, αξιοποιώντας πολλές φορές τις κοινές γέφυρες επικοινωνίας τους.  

Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
Ο μόνος που μπορεί στ’ αλήθεια να ‘σώσει’ την ψυχή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η  ‘σωτηρία’ είναι έννοια πολύ σχετική και κάπως αγχωτική κι επικίνδυνη θα έλεγα. Κάθε στιγμή χρειάζεται να έχουμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ψυχή και το πνεύμα μας. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας ενδυναμώσει, να αποτελέσει ένα καλό έναυσμα ώστε να αναπτύξουμε πιο θετικούς και υγιείς τρόπους σκέψης και δράσης απέναντι στις προκλήσεις και τις προσκλήσεις της ζωής. Ένα καλό βιβλίο μπορεί επίσης να μας προβληματίσει και να μας ωθήσει σε αναστοχασμό, σε μια βαθιά κατάδυση στον εαυτό μας, στην ψυχή μας ώστε να ανακαλύψουμε ποιο μονοπάτι έχουμε ανάγκη να βαδίσουμε για να αποκομίσουμε πολύτιμες εμπειρίες και διδαχές. Τα καλά βιβλία είναι συνοδοιπόροι μας στην αναζήτηση της ίδιας μας της ψυχής.

Τα επόμενα σχέδιά σας;
Επί του παρόντος, προετοιμάζω την παρουσίαση του βιβλίου μου ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Μια ευκαιρία για ένα όμορφο συναπάντημα με μικρούς και μεγάλους που αγαπάνε τη λογοτεχνία, την παιδική λογοτεχνία και ανθρώπους-μαθητές και μαχητές της ζωής. Στα άμεσά μου σχέδια είναι η έκδοση μιας ποιητικής συλλογής για παιδιά με τίτλο ‘Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη’, η οποία έχει βραβευτεί από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου στον Διαγωνισμό εις μνήμη της Ευγενίας Παλαιολόγου Πετρώνδα.