Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 10

Γωνιά του "bankit.gr" : Συνέντευξη του φωτογράφου Αλέξανδρου Κατσή

της Μπέτυς Σύγγελου

Ο Αλέξανδρος Κατσής μας ξεναγεί στον κόσμο της φωτογραφίας και της δικής του πραγματικότητας που δημιουργεί με κάθε μαγικό κλικ της μηχανής του. Μας «φυλακίζει» με τις εικόνες του και τις απόψεις του που ανταποκρίνονται σε ένα άνθρωπο της νέας γενιάς. Ένα ταλέντο, που το πρωί δουλεύει για την επιβίωση του και μόλις τα φώτα του γραφείου σβήσουν «αλωνίζει» με τον φακό του. Τριγυρνά στην πόλη, αιχμαλωτίζει και καταγράφει όσα εμείς οι υπόλοιποι επιμελώς ή όχι ξεχνάμε να παρατηρούμε…

bankit10-1.jpgΠότε είχες  την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης;

Θα ξεκινήσω ανάποδα! Δεν με κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης από την αρχή. Η μεγάλη μου αγάπη ήταν η μουσική. Ωστόσο, πάντα έψαχνα κάτι για να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο, να απελευθερωθώ. Η αιτία να ασχοληθώ με την φωτογραφία ήταν ένα ταξίδι στην Κούβα. Από εκεί αποφάσισα ότι θέλω να μάθω περισσότερα για αυτό το κουτί που ζει με το φως και έτσι ό, τι ζω και ό, τι αισθάνομαι, θέλω πάντα να περνά μέσα από το κλείστρο της μηχανής μου!

Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν αδιάφορο;

Μου αρέσει να ασχολούμαι με τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι μέσα από την παρατήρηση των ανθρώπων μαθαίνω καλύτερα τον κόσμο, ακόμα και τον ίδιο μου τον εαυτό. Από όποια πλευρά και να δεις την τέχνη δεν είναι τίποτε άλλο από μια εσωτερική αναζήτηση. Αυτή δεν σταματά ποτέ. Το μόνο που συμβαίνει είναι να εναλλάσσονται οι ανησυχίες μας. Από την άλλη δεν μπορώ να πω ότι κάτι με αφήνει αδιάφορο, απλά υπάρχουν πολλά πράγματα που προς το παρών δεν με έχουν απασχολήσει φωτογραφικά.

Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που ανατρέχεις για να αντλήσεις έμπνευση;

Μα για εμένα έμπνευση είναι οι άνθρωποι και οι καταστάσεις! Αυτά τα θέματα αναμοχλεύονται μέσα μου και βγάζουν ένα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, όλη αυτή η κατάσταση με τους μετανάστες με φορτίζει συναισθηματικά. Έχω γνωρίσει πολλούς και θεωρώ ότι είναι άδικο να τους κρίνω αυστηρά ή αρνητικά όταν δεν το έχω κάνει πρώτα για αυτούς που εφαρμόζουν την μεταναστευτική πολιτική στη χώρα μας. Άρα θεωρώ υποχρέωση μου να μοιραστώ αυτή την λογική μου και τις ανάλογες εμπειρίες μου.

«Αυτό που συνειδητοποίησα από την τέχνη της φωτογραφίας είναι ότι τα κοινά οράματα και η ιστορία επαναλαμβάνονται διαρκώς. Κάτι που αναφέρεται στο παρελθόν μπορεί να εκπροσωπήσει και το παρόν με την ίδια ζωντάνια. Θα μπορούσα λοιπόν να αναφέρω ότι το Άξιον Εστί γράφτηκε χθες από το μαγικό χέρι της ιστορίας…»
Βλέπω τους Στρατοδίκες να καίνε σαν κεριά, στο μεγάλο τραπέζι της Αναστάσεως.

- Βλέπω τους Χωροφυλάκους να προσφέρουν το αίμα τους, θυσία στην καθαρότητα των ουρανών.

- Βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών.

bakit10-2.jpg- Βλέπω τις κανονιοφόρους του Έρωτα.
….
Και θα λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση, και θα σπείρουνε γενεές στους αιώνες των αιώνων!

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα σήμερα;

Θεωρώ ότι γενικά στον δυτικό κόσμο η φωτογραφία είναι μία «παρεξηγημένη» μορφή τέχνης και αρκετά ενοχοποιημένη. Σε πολλές χώρες υπάρχουν νόμοι όπου μπορούν να σε στείλουν ακόμα και φυλακή για μία φωτογραφία! Στις μέρες μας, είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει ένας φωτογράφος την μηχανή του και να μην διεγείρει με κάποιο τρόπο την καχυποψία. Από την άλλη, για εμένα η καριέρα του φωτογράφου είναι περισσότερο μία έννοια θεωρητική παρά πραγματική. Έχω επιλέξει έναν άλλο τρόπο για να επιβιώνω οικονομικά και άλλο τρόπο για να εκφράζομαι! Τώρα αν αλλάξουν τα δεδομένα που είναι πιθανό στην εποχή μας, πρώτη προτεραιότητα μου θα είναι να γεμίσω το στομάχι μου.

Η εξέλιξη σου φωτογραφικά έγινε μέσα από την εμπειρία ή μέσα από ένα εργαστήρι (σχολή) και τελικά ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό;

Το σημαντικότερο είναι ο σωστός συνδυασμός, δεν ξεχωρίζω κάτι. Όλα εξαρτώνται από εμάς! Η εμπειρία και η σχολή είναι τα όπλα μας, αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά θα βγάλουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Προσωπικά ενώ έχω παρακολουθήσει μία σχολή, συνεχίζω να κάνω μαθήματα φωτογραφίας εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου.

bankit10-3.jpgΕκτός από την φωτογραφία υπάρχει άλλη μορφή τέχνης που ασχολείσαι και πως την συνδυάζεις με την φωτογραφία;

Μου αρέσει πολύ η μουσική, την οποία θεωρώ την σημαντικότερη μορφή τέχνης, γιατί είναι η μοναδική τέχνη που ασκεί τρομερή επιρροή στις ζωές των ανθρώπων. Πολλές φορές λοιπόν όταν νιώθω ότι ένα τραγούδι ή ένα μουσικό κομμάτι ταιριάζει με μία δουλειά μου, φτιάχνω ένα βίντεο για να τα συνδυάσω. Όμως κατά γενική ομολογία η τέχνη που ταιριάζει περισσότερο με την φωτογραφία είναι η ποίηση.

Ποια είναι τα μαγικά συστατικά κατά την γνώμη σου που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος;
Κλασική ερώτηση! Την έχω διαβάσει πολλές φορές και θα απαντήσω με το γνωστό τρόπο που τον θεωρώ και αληθινό. Μαγικά και αλχημείες δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι ενός συνδυασμός ταλέντου και συνεχούς ενασχόλησης. Από εκεί και πέρα όσο περισσότερο δίνεσαι τόσα περισσότερα κερδίζεις σαν καλλιτέχνης. Για παράδειγμα, ένας από τους καλύτερους φωτογράφους του κόσμου ο Josef Koudelka, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει για 7 ολόκληρα χρόνια την οικογένεια του και ακολούθησε τους τσιγγάνους απαθανατίζοντας τις ζωές τους. Αυτό για εμένα σημαίνει να είσαι καλός φωτογράφος!

Πως ονειρεύεσαι τον εαυτό σου στα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα να μην με απασχολούν τα κοσμικά και να γίνω ένας ερημίτης της ζωής όπου θα καταγράφω τον κόσμο που έχω μέσα μου. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ οπότε χαλαρά ταξιδεύω μέσα στον χρόνο και ότι βγει…

bankit10-4.jpgΜίλησε μας για τις συμμετοχές σου σε άλλες εκθέσεις και τις ατομικές σου δουλειές;

Από το 2007 έχω συμμετάσχει σε πολλά αντιρατσιστικά φεστιβάλ, σε ομαδικές εκθέσεις όπως και σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, με διάφορα θέματα όπου όμως όλα είχαν ένα μήνυμα: πώς θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Μπορεί προς το παρόν να ακούγεται ουτοπικό αυτό που λέω αλλά τώρα που ο υπαρκτός κόσμος μας σιγά- σιγά καταρρέει ίσως αλλάξουν τα δεδομένα ακόμα και για τις ουτοπίες μας.

Πέρα από το internet πως αλλιώς διαλέγεις να διαφημίσεις την δουλειά σου;

Δεν μου αρέσει καθόλου να χρησιμοποιώ την λέξη διαφήμιση. Ίσως να έλεγα ότι έχω ανάγκη να δείχνω την δουλειά μου γιατί πιστεύω στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Σε αυτό το πλαίσιο διάλεξα να γίνω μέλος του Bankit (www.bankit.gr). Είναι η ανάγκη μου να συμμετέχω και να μοιράζομαι με άλλους καλλιτέχνες και όχι να πουλάω.

Ποια είναι τα επόμενα άμεσα σχέδια σου;

Να είμαι υγιής, να αισθάνομαι και να εκφράζομαι.

bankit10-5.jpgΟ Αλέξανδρος Κατσής είναι ενεργό μέλος της καλλιτεχνικής πολιτείας του Bankit, από το 2007 όπου και ιδρύθηκε. Εκεί θα τον βρείτε με το όνομα Mr Sasa καθώς και στα blog:
www.photoblog.com/mrsasa
http://www.dpen.gr/bp/