Top menu

Γρηγόρης Πλαστάρας: "Στο Παζάρι θα διαβάσετε σπουδαία βιβλία"

plastaras

Συνέντευξη στην Αλεξία Νταμπίκη

Συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) Γρηγόρη Πλαστάρα, με αφορμή τη διοργάνωση του 21ου Παζαριού Βιβλίου στην Πλατεία Κοτζιά (Αθήνα), έναν θεσμό που "αγκαλιάζουν" κάθε χρόνο ανελλιπώς οι βιβλιόφιλοι.

Μιλήστε μας για την 21η διοργάνωση του Παζαριού Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σ.ΕΚ.Β.
Το μεγαλύτερο και το πιο οργανωμένο παζάρι βιβλίου στη πόλη μας την Αθήνα  ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Είναι μια θεσμοθετημένη εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου πάνω από δύο δεκαετίες και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Συμμετέχουν πάνω από 180 εκδοτικοί οίκοι, περισσότεροι από 8.000 τίτλοι βιβλίων και βρίσκονται στους πάγκους του παζαριού μας περίπου 300.000 βιβλία με έκπτωση πάνω από 70 % και με τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ. Τη διοργάνωση του παζαριού έχει ο Σ.ΕΚ.Β. και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών και έχει την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου  Αθηναίων τον ΟΠΑΝΔΑ.

Κατά τη γνώμη σας, γιατί το Παζάρι Βιβλίου έχει καθιερωθεί στις προτιμήσεις των Αθηναίων βιβλιόφιλων;
Το Παζάρι Βιβλίου είναι μια ευκαιρία για τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου να βρουν βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές. Αξιόλογα Βιβλία που παρά την αξία τους δεν έτυχαν της προβολής και της αναγνώρισης που τους έπρεπε και τώρα μέσα από το παζάρι τους δίνεται η ευκαιρία να φτάσουν στο αναγνωστικό κοινό. Είναι μια ευκαιρία το παζάρι να γνωρίσει και να διαβάσει ο κόσμος σπουδαία βιβλία.

Ποιο είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης;
Το κεντρικό σύνθημα του παζαριού μας και φέτος είναι: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

Πόσο πολύτιμο είναι ένα βιβλίο στην εποχή μας;
Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε το βιβλίο καλείται και επιβάλλεται να παίξει τον αφυπνιστικό του ρόλο. Πρέπει να διαβάζουμε για να είμαστε σωστά πληροφορημένοι και να είμαστε δυνατοί. Γιατί η γνώση είναι δύναμη. Επίσης η ενέργεια που μεταβιβάζεται από τον συγγραφέα στον αναγνώστη γίνεται δύναμη. Αυτό είναι μήνυμα ζωής.

Το κράτος "αγκαλιάζει" τη συγκεκριμένη διοργάνωση, και γενικότερα το βιβλίο;
Θα ήθελα να πω ότι η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίζει το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό. Για αυτό πρέπει σε μια σειρά από προβλήματα που έχει ο κλάδος μας να δώσει λύσεις. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω: Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου δεν αφορά την τιμολόγηση του βιβλίου ως προϊόν. Είναι μεγάλο θέμα και αφορά τη συνολική φιλοσοφία για το βιβλίο, την προστασία της γλώσσας και του πολιτισμού μιας χώρας. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής έχει φέρει σε σύγχυση τους καταναλωτές, σε απόγνωση τους εκδότες και στην καταστροφή των βιβλιοπωλείων. Παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα επαναφέρει την ενιαία τιμή μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης, ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Ανεξέλεγκτα παζάρια, εγκατάλειψη προγραμμάτων σχολικών βιβλιοθηκών, απουσία μέριμνας για την καλλιέργεια φιλικού πνεύματος προς το βιβλίο και τη διάδοση της φιλαγνωσίας. Για όλα αυτά πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις και ταυτόχρονα να προχωρήσει μια εθνική πολιτική για το βιβλίο, με την επανασύσταση φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο τη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αυτής πολιτικής.

Η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Ποια η συμβολή του Σ.ΕΚ.Β. σε αυτή τη διοργάνωση;
Εμείς οι άνθρωποι του βιβλίου αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια με την επιλογή της UΝΕSCO που ανακήρυξε την Αθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 καθώς αποδεικνύεται ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι κόποι, ο επαγγελματισμός, το μεράκι και η αγάπη μας για το βιβλίο βρίσκουν ακόμα μια δικαίωση. Ο Σ.ΕΚ.Β. δεσμεύεται ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις, σε συνεργασία βεβαίως με τους αρμόδιους φορείς, ώστε η Αθήνα να αναδειχθεί ως η πιο πετυχημένη παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου και σημείο αναφοράς για τις επόμενες πόλεις που θα λάβουν παρόμοια τιμητική διάκριση.   

Στο Παζάρι Βιβλίου προφανώς δεν πωλούνται ηλεκτρονικά βιβλία. Ποια η γνώμη σας για το e-book;
Ο παραδοσιακός τρόπος ανάγνωσης χιλιετίες τώρα, πολύ πριν την τυπογραφία, ήταν σχετικός με τον αποτυπωμένο λόγο. Τώρα βέβαια υπάρχει και ο ηλεκτρονικός λόγος. Παρότι αυτοί οι δύο λόγοι, ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός, φαίνονται να αντιμάχονται ο ένας τον άλλον θα βρεθεί η μέση οδός να συνυπάρξουν και ο έντυπος  λόγος δεν θα χάσει την αξία του. Γιατί άλλο πράγμα να κρατάς στα χέρια το σώμα του μηνύματος και άλλο να το βλέπεις στην οθόνη.

INFO
Στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, σε μια σύγχρονη υπαίθρια στεγαζόμενη και θερμαινόμενη εγκατάσταση, από τις 13 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου, όλες τις μέρες της εβδομάδας, από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, η είσοδος είναι ελεύθερη στο 21ο Παζάρι Βιβλίου, μια ευκαιρία για τους αναγνώστες να προμηθευτούν αξιόλογα βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές.