Top menu

Για τα Χρονικά της Νομανσλάνδης [Πρότζεκτ]

της Σοφίας Κολοτούρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΥΓΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΝΣΛΑΝΔΗΣ

Εσείς γνωρίζετε τι είναι το καναπουτσάρ και το ραμόνι; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι είστε ήδη μέλος της Νομανσλανδιανής κοινότητας και ξέρετε το μυστικό. Αν όχι, δεν είναι δύσκολο να μάθετε για τη Νομανσλάνδη, ούτε πώς να μιλάτε και να γράφετε στα Νομανσλανδιανά. Μέχρι να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο θα μπορείτε κι εσείς να μπείτε στη Νομανσλανδιανή κοινότητα με το καναπουτσάρ σας. 
Αρχίζουμε : Μια φορά κι ένα καιρό, όχι πολύ μακρινό, μια νέα χώρα γεννήθηκε στο διαδίκτυο. Το όνομά της ήταν Νομανσλάνδη. Σήμερα η χώρα αυτή έχει ήδη αναπτύξει πεζογραφία και ποίηση, καθώς έχει συγκεντρώσει καμία δεκαριά πεζογράφους και ποιητές, που μιλούν άψογα Νομανσλανδιανά και έχουν καταγράψει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της.
Η χώρα αυτή γεννήθηκε πρώτα στο μυαλό του Νίκου Σαραντάκου, ο οποίος έγραψε αρχικά ένα άρθρο πάνω στα μεταφραστικά λάθη. Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε την ιδέα για το επόμενο άρθρο, με τίτλο : Το χρονικό της Νομανσλάνδης.
Επακολούθησε δημιουργικός οίστρος. Συγγραφείς και ποιητές (Κορνήλιος, Ροδιά, ΣοφίαΟικ, Γιώργος Νικολόπουλος, Σοφία Κολοτούρου κι ο ίδιος ο Νίκος Σαραντάκος) έγραφαν για μέρες ποιήματα, πεζά, γλωσσάρι κλπ, καταγράφοντας την ιστορία της Νομανσλάνδης.
Ένα τρίτο άρθρο του Νίκου Σαραντάκου με τίτλο Ο Ροβιόλης κατοικεί στην οδό Γραφημώνος πρόσθεσε στα μεταφραστικά λάθη και τα λάθη κατά το άκουσμα διαφόρων τραγουδιών και μεγάλωσε την επικράτεια της Νομανσλάνδης, πλουτίζοντάς την με νέους ήρωες.
Ο Γιώργος Νικολόπουλος δημιούργησε ένα νέο μπλογκ, με τίτλο Νομανσλάνδη, η Χώρα των Ανύπαρχτων, όπου έχουν συγκεντρωθεί τα κείμενα που έχουν γραφεί μέχρι τώρα. Οι πεζογράφοι, οι ποιητές και οι χρονικογράφοι της Νομανσλάνδης κάνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όποιον άλλον θελήσει να γράψει τα Χρονικά της. Στείλε στο μέιλ g_nikolop@yahoo.co.uk
Αν και υπάρχουν ακόμη διάφορες εκδοχές της ιστορίας, φαίνεται ότι στην χώρα υπήρχε ο Αυτοκράτορας Τσινγκ, που κάποια στιγμή ανατράπηκε από τους Ευγενείς οι οποίοι και απάρτιζαν το Συμβούλιο του Ντιν. Επιφανή πρόσωπα της χώρας ήταν ο Ιππότης Λόρδος Κράουν, ο Μπασέν ντε Λάντρ, ο Πρίκηψ Ρήτζεντ, ο Αρσον, η Μουλίν, ο συνθέτης Μποχεμιάν Λεβόν, ο σκηνοθέτης Κάουαρντ Ρόμπερτ Φορντ, κ.ά.
Ειδική μνεία γίνεται στους Θνησιγενείς Ανύπαρκτους, όπως ο Κλιν Σέβαν. Η χώρα φαίνεται να βρίσκεται από χρόνια σε αντιπαλότητα με την Απονία και όλοι οι ήρωες αντιμάχονται με μόνο τους κρυφό όπλο τα Καναπουτσάρ τους… (Και, τελικά, τι είναι το Καναπουτσάρ; Η Ροδιά κατάφερε να το προσδιορίσει ως εξής: Καναπουτσάρ = το απόλυτο όπλο. Κάθε πολίτης λαβαίνει ένα δικαιωματικά, διότι η στρατιωτική θητεία είναι ισόβια.).
Μετά από αυτή τη σύντομη εισαγωγή, μπορούμε να σας δείξουμε ένα απόσπασμα από τη Νομανσλανδιανή πεζογραφία και ποίηση. Η αρχή από τον Κορνήλιο, με (τι άλλο; ) το πασίγνωστο τραγούδι για το Καναπουτσάρ.
πάνω μου χω πάντοτε δεμένο στ ζωνάρι
να μικρ καναπουτσρ π τν Νομανσλάνδη,

πως ατ πο συνηθον κα παίζουν ο φαντάροι
πο π’ τν Τσνγκ τ γόρασα μι μέρα στν Ταϋλάνδη.

Θυμμαι ς τώρα ντανε τν Μπξ στν ριζόνα,
πο πολεμοσε μ ατ Μεξικανος τάκτους,
κρύος δρτας πεφτε κι κάθε του σταγόνα
κάτω στν μμο πότιζε φραγκόσυκα κα κάκτους.

πρίγκηψ ‘Ρτζεντ σκότωσε μ’ατ τν Λεβαντίνη,
τν μορφη πριγκήπισσα π τν πωνία,
κα μιά του σφαρα χτύπησε φριχτ τν Φλωρεντίνη,
γι πάντα ποστερντας μας τν θεία μελδία.

λόρδος Κρόουν μι βραδι τν μοιρο Κρισέιξ
μ τπτο τ καναπουτσρ τν κανε σμπαράλια
κα στν Λιμέρα τρώγοντας γι πρωινό κορνφλέικς
Πράβο Γιάζντι στόχευε πτάμενα βουβάλια.

Πόλαρ Σκτ ξεπάστρεψε ξήντα Τσαλντεάνους
κι ρσον π τ Βνουρπ πτ μικρος Ταγστες,
εβινστκτ πολέμησε αμοσταγες τυράννους
κι Μούτινγκ ξωλόθρευε στ Μόδο ρριβστες.

Μ τοτο γρια στειλε στν δη Ντιντάχε
χωρς κανένα λεος, χωρς καθόλου τύψεις
τν μορφούλα τν Μουλν γιατ μ λλον τχε
κα μ’ λλον ρεσκότανε ν κάν πικύψεις.

“Εν’λαφρύ, γιά πιάσε το, δν πάει οτ’να δράμι
κα δν κοστίζει τίποτε, μονάχα να μπρίκι,
μ σι τχαν φυγε ζσι τους χαράμι,
πολλ χουν δε τ μάτια μου μ’ατ μο φέρνει φρίκη”.

Καναπουτσρ τσάλινο τν ζώνη μου στολίζει,
πο κάποτε γόρασα σ κάποιο σταυροδρόμι
γι ποιν κρύα κάννη του τν νύχτα ν γυαλίζ,
φ’ο Σέβαν πέθανε πρν γεννηθ κόμη;