Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 18

Αρχαίο φαγοπότι - Ανάγνωση του Κωνσταντίνου Μπούρα

Αρχαίο φαγοπότι, Mελέτη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Εκδόσεις Αρμονία, 2011

Ο ποιητής και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας σε αυτό το βιβλίο  ασχολείται με το τι έτρωγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Να σημειώσουμε ότι στην αρχαία Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα υπήρχαν πρωτότυπα εδέσματα και γλυκίσματα που επινοούσαν οι μάγειρες εκείνης εποχής. Κανείς δεν μπορούσε να τα αντιγράψει (για ένα χρονικό διάστημα) χωρίς να τους πληρώσει.
Στο «Αρχαίο Φαγοπότι» συμπεριλαμβάνονται ανέκδοτα και γνωστές κακεντρέχειες για πρόσωπα που προκαλούσαν με τη διαφορετικότητά τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Αριφράδη, που διασώζεται από τον Αριστοφάνη. Ο νεαρός κύριος είχε τη συνήθεια να επιδίδεται σε διάφορες ανορθόδοξες πρακτικές, έτσι που οι καθωσπρέπει νοικοκυραίοι Αθηναίοι δεν τον ήθελαν δίπλα τους στα συμπόσια. Ο πατέρας του τον υπερασπίστηκε και έτσι ο νεαρός έγινε πάλι δεκτός στα συμπόσια, με δικαστική απόφαση.

 
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός για τους ελεύθερους Αθηναίους ήταν ιδιαίτερα οδυνηρός, γιατί τους καταδίκαζε σε οικονομική και κοινωνική καχεξία. Φανταστείτε ότι πολλοί ζούσαν τρώγοντας κάθε βράδυ σε κάποιο σπίτι εύπορου συμπολίτη τους. Και μπορεί να τους διακωμωδούσαν και να τους κορόιδευαν, η πατροπαράδοτη όμως φιλοξενία και ο Ξένιος Δίας τους υποχρέωνε και να τραπεζώσουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες και να τους περιποιηθούν με κάθε τρόπο.Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται συνταγές μαγειρικής, καθώς και κατάλογος των πολυάριθμων κρασοπότηρων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Το κρασί το αραίωναν με αλμυρό νερό από το Φάληρο κι αυτός ήταν ο λόγος που τους ανέβαινε η πίεση. Το βιβλίο Αρχαίο φαγοπότι, είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της εξέλιξης του φαγητού. Ακόμη δίνει μια νότα χαράς κι αισιοδοξίας στις κρίσιμες εποχές που ζούμε.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης