Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 31

Άλλη μια επιστροφή: Ταξίδι στο Λουγκάνο του Λιάκου Μπουρνόβα

μπουρνόβας

Άλλη μια επιστροφή: Ταξίδι στο Λουγκάνο, μυθιστόρημα, Λιάκος Μπουρνόβας, εκδόσεις Vakxikon.gr 2014

«Είμαι ο Boy και σε καλωσορίζω στον κόσμο μου, εδώ που όλα πωλούνται και αγοράζονται, ακριβώς όπως και στον δικό σου. Έλα μαζί μου και μην φοβάσαι τίποτα, δες την ουσία μας, μην σε τρομάζουν οι λεζάντες. Πάμε στην πιάτσα να σου γνωρίσω τ’ αδέρφια μου -μας περιμένουν. Θέλω να μάθεις για εμάς, να νιώσεις, να δεις τη γυμνή αλήθεια μας με τα δικά σου μάτια, χωρίς καθωσπρεπιστικά φίλτρα και υποκινούμενες προπαγάνδες.

»Θα βολτάρουμε στο Λουγκάνο, εγώ κι εσύ, παρέα με την Αριστοκρατική Αλητεία, λιώμα στο πιόμα όπως πάντα. Είμαι ο Βoy, ο νταλαβεριτζής της γειτονιάς σου, εμπιστεύσου με! Η Τέχνη μας είναι να παράγουμε ζωή κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.»

Το μυθιστόρημα «Άλλη μια επιστροφή – ταξίδι στο Λουγκάνο» σίγουρα δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας Λιάκος Μπουρνόβας, εκπρόσωπος της αριστοκρατικής αλητείας, όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, μας ξεναγεί στην γνήσια underground κουλτούρα, μέσα από τις περιπέτειες του εναλλακτικού ήρωά του, του Boy και των περιπετειών του.

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην Ελβετία, την περίοδο της νομιμοποίησης της καλλιέργειας και της χρήσης της ινδικής κάνναβης και μας περιγράφει την καθημερινότητα του Boy και των φίλων του, σκοτεινών και περιθωριακών ηρώων, οι οποίοι αποτελούν χαρακτηριστικές φιγούρες ενός κόσμου που για τους περισσότερους από εμάς είναι τελείως άγνωστος.

Ενάντια στον καθωσπρεπισμό, που διακατέχει την καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων και τις παραδοσιακές αξίες και με γλαφυρές και έντονες περιγραφές, το βιβλίο του Λιάκου Μπουρνόβα έρχεται για να «ταράξει», χωρίς αμφιβολία το συμβατικό αναγνωστικό κοινό, καθώς αποτελεί μία λογοτεχνική προσπάθεια τελείως αντισυμβατική για τα ελληνικά δεδομένα.

Αλεξία Νταμπίκη