Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 32

"Πορτοκαλί φάκελος" του Βαγγέλη Σωτήρη

sotiris32

Πορτοκαλί φάκελος, διηγήματα, Βαγγέλης Σωτήρης, εκδόσεις Λέμβος 2015

Διαβάστε το βιβλίο

Τον τελευταίο καιρό αρκετοί νέοι συγγραφείς έχουν παρουσιαστεί στο χώρο του διηγήματος κάνοντας δυναμική εμφάνιση με την πρώτη συλλογή διηγημάτων τους. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον με τάσεις εξέλιξης.
        
Ένας από τους παραπάνω συγγραφείς είναι και ο Βαγγέλης Σωτήρης με την πρώτη του συλλογή διηγημάτων: «Πορτοκαλί φάκελος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: «Λέμβος». Πρόκειται για δεκαπέντε σύγχρονα διηγήματα, «αυτόνομες ιστορίες», όπως τα ονομάζει ο ίδιος.
       
Το πρώτο στοιχείο, που παρατηρούμε και που είναι κοινό για όλα τα διηγήματα είναι ένα ξάφνιασμα, που υπάρχει στο τέλος της κάθε ιστορίας. Μια ανατροπή, μια αναπάντεχη εξέλιξη, κάτι, που δεν περιμένουμε να συμβεί. Κάτι, που θα κάνει τον αναγνώστη να εκπλαγεί, να θαυμάσει, αλλά και να χαμογελάσει πικρά, καθώς θα διαβάζει τις γραμμές του βιβλίου.
       
Τα διηγήματα του Βαγγέλη Σωτήρη στη συλλογή «Πορτοκαλί φάκελος» διαφέρουν σε μέγεθος. Διηγήματα δύο μόλις σελίδων, όπως τα: «Περιττή ιστορία» και «Καταγραφή» συνυπάρχουν με πολυσέλιδα διηγήματα, όπως το «Παγωμένη Κοιλάδα», που αγγίζει τα όρια της νουβέλας.
      
Διαβάζοντας τα διηγήματα του Βαγγέλη Σωτήρη, θα παρατηρήσουμε ότι ο συγγραφέας δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά μας παρουσιάζει μια κοινωνία, όπως είναι στην πραγματικότητα. Γεγονότα, που συμβαίνουν δίπλα μας, αλλά συνηθίζουμε να τα αγνοούμε, επειδή δεν συμβαίνουν σ’ εμάς. Η φτωχή γυναίκα, που προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της και δουλεύει σε στριπτιζάδικο και ο νεαρός πρώην αναρχικός, που είναι άνεργος και πουλάει το κορμί του σε έναν πλούσιο γέρο είναι κάποιες μόνο από τις πτυχές μιας παρηκμασμένης κοινωνίας, που την γνωρίζουμε καλά, αλλά δεν θέλουμε να την αντικρύσουμε.
       
Εκτός από τις γερές δόσεις ρεαλισμού, που παρουσιάζουν τα διηγήματα του Βαγγέλη Σωτήρη, θα βρούμε και ορισμένες ιστορίες φανταστικού περιεχομένου, όπως στην «Παγωμένη Κοιλάδα», όπου ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος είναι ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του ανθρώπινου είδους μετά από μια καταστροφή. Στο διήγημα «Ονειροχρόνος», θα δούμε ένα κατεστραμμένο και στοιχειωμένο χωριό, που η ιστορία του θα μας θυμίσει παλιές λαογραφικές ιστορίες.
      
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι η συλλογή διηγημάτων του Βαγγέλη Σωτήρη «Πορτοκαλί φάκελος» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο βιβλίο και ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλό πρώτο δείγμα γραφής. Περιμένουμε τα επόμενα δείγματα.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος